07 Ekim 2009 00:00

Önce izin verdiler sonra dövdüler!

Manisa Emniyet Müdürlüğü’nün izniyle yapılan düğünü basan polisler, önce sarı kırmızı yeşil renklerin kaldırılmasını istedi; sonra müziğin sesinin kapatılması yönünde uyarıda bulundu.

Paylaş

Manisa Emniyet Müdürlüğü’nün izniyle yapılan düğünü basan polisler, önce sarı kırmızı yeşil renklerin kaldırılmasını istedi; sonra müziğin sesinin kapatılması yönünde uyarıda bulundu. Düğün sahiplerinin itirazına karşı ise polis şiddet kullanarak düğünü dağıttı. Düğün sahipleri, polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirttiler.
Bölgede yaşanan çatışmalı ortam ve baskılar nedeniyle Batı illerine göç eden Kürtler, özellikle Ege Bölgesi’nde sık sık baskılara maruz kalıyor. Buna bir örnek de Manisa’da yaşandı. Manisa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri, 4 Ekim gecesi saat 22.30 sularında Manisa’nın Havza Sultan Mahallesi’nde Van nüfusuna kayıtlı Ramazan Oğraş ve Sultan Biter’in düğününe baskın düzenledi. Manisa Emniyet Müdürlüğü’nden alınan izinle yapılan düğünü basan polisler, ilk önce düğünde bulunan sarı yeşil kırmızı renklerin kaldırılması yönünde uyarıda bulundu. Uyarının ardından polisler, bu defa da müzik sesinin kısılmasını isteyerek aksi halde düğünün dağıtılacağı uyarısında bulundu.
TAHAMMÜLSÜZLÜK VAR
Düğün sahiplerinin itiraz etmeleri üzerine polisler, düğündekilere müdahale etti. Müdahalenin ardından 50 kişi çeşitli yerlerinden darp edildi. 4 kişi gözaltına alınarak Barbaros Karakolu’na götürüldü. 4 kişi karakoldaki sorgularının ardından “polise mukavemet etmek” iddiasıyla sevk edildikleri savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Müdahalede kol ve omzundan darp edilen gelinin annesi Sultan Biter (65), polislere müdahale etmemeleri için yalvarmasına rağmen dayaktan nasibini aldığını söyledi. Polislerin çoluk çocuk, yaşlı hamile demeden herkese müdahale ettiğini belirten Sultan Biter, “O esnada yediğim dayakla baygınlık geçirdim. Kendime geldiğimde ortalık savaş alanına dönmüştü” dedi. Gözaltına alınıp bırakılan damadın babası Hanifi Oğraş da, polis baskınının nedeninin Kürt kültürüne ve Kürtlere yönelik tahammülsüzlük olduğunu söyledi. Düğünü Manisa Emniyet Müdürlüğü’nün izniyle yaptıklarını belirten Oğraş, olayın provokasyon amaçlı gerçekleştirildiğini kaydetti. Polislerin müzik sesinin yüksek oluşunu bahane gösterdiğini dile getiren Oğraş, “Polis yetkilileri ‘Mahalle şikayetçidir, müziğin sesini kısın’ dediler. En sonunda da müziğin sesini tamamıyla kapatmamızı istediler. Düğün müziksiz olur mu? Hem izin vereceksin hem de sessiz düğün isteyeceksin. Bu tarz şeyler bahane gösterilerek provokasyon yaratılmak istendi. Düğünümüzü haram ettiler. Düğündeki herkes dayağa maruz kaldı. Bu nasıl bir ülke, nasıl demokrasi, nasıl kardeşlik?” dedi. Oğraş, hukuki işlemleri başlatarak suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. (Manisa/DİHA)
Haci Güneş
ÖNCEKİ HABER

Hakkari’de Ceylan’ın öldürülmesi protesto edildi

SONRAKİ HABER

Korucular hakkında işlem yapılmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...