08 Ekim 2009 00:00

Tezkere açılıma hizmet edecekmiş!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılının ilk icraatını, TSK sınır ötesi operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkere için yaptı.

Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılının ilk icraatını, TSK sınır ötesi operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkere için yaptı. Tezkere, 475 milletvekilinden 452’sinin oyu ile geçerken, 23 ret oyu kullanıldı. Tezkereyi savunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Kürt Açılımı’nı ima ederek, “tezkerenin süresinin uzatılmasının açılımlarına hizmet edeceğini” öne sürmesi dikkat çekti.
TBMM’de tezkere oturumuna Başbakan katılmadı. DTP eş başkanları ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son konuşmalarına katıldığı tezkere görüşmelerini, CHP Lideri Baykal ise başından itibaren izledi.
MHP Grubu adına konuşan Deniz Bölükbaşı, AKP Hükümeti ile Talabani ve Barzani’yi hedefine aldı. Talabani ve Barzani’nin PKK’yi desteklediğini belirten Bölükbaşı, AKP Hükümeti’nin, tepki göstermek yerine Barzani’ye arabuluculuk, siyasi temsilcilik görevi verdiğini savundu.
CHP’Lİ ÖYMEN: 30 OPERASYON YAPTIK
CHP Grubu adına konuşan Onur Öymen ise adeta kendisini askerlerin yerine koyarak, “Yaptık”, “Ettik”, “Bugüne kadar 30 operasyon yaptık” ifadelerini kullandığı konuşmasında, AKP Hükümeti’ni, 2003’te iki tezkere çıkarıp uygulamamakla suçladı. Öymen, tezkerenin takipçisi olacaklarının altını çizdi.
AKP Hükümeti’nin, tezkere ile gençleri yine ölmeye ve öldürmeye gönderdiğini belirten DTP Grup Başkan Vekili Gültan Kışanak, 2009 yılındaki operasyonlarda 133 kişinin öldüğünü hatırlattı. Kışanak, “Dile kolay, tam 133 ocağa ateş düştü. Başbakan’a soruyoruz: Anaların gözyaşını böyle mi dindireceksiniz?” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de seslenen Kışanak, “Yasalar başkomutanlık yetkisini size vermektedir. Başkomutan sıfatıyla her şeyden önce bu ölümlerin vebali sizin üzerinizdedir” dedi.
DTP: HALK SORUYOR
Tezkerenin çatışmaları, ölümleri artıracağı uyarısı yapan Kışanak, bu ortamda Kürt sorununun çözümünün nasıl konuşulacağını sordu. Halkın artık gösterilerde, “Gemiciği olan bedel öder, askerimiz fakirdendir” pankartı açtığını, “neden hiçbir üst düzey bürokratın, zenginin, holding patronunun, generalin çocuğunun çatışmalarda ölmediğini” sorduğunu kaydeden Kışanak, “Halk artık bu soruları yüksek sesle soruyor” dedi. Kışanak, milletvekillerine tezkereye oy vermeme çağrısı yaparak, “Gelin bu ölümlere, ölme-öldürme siyasetine son verelim!” dedi.
‘TEZKERE BARIŞ İÇİNDİR’
AKP Grubu adına konuşan Salih Kapusuz’un “Bu tezkere, savaşmak için değil savaşmamak içindir, barış içindir. Türkiye’ye karşı kötü niyetlileri caydırmak içindir” sözleri, “Askerler operasyona barış için mi çıkacak; bomba, kurşun yerine gül mü atacaklar” sorularını da beraberinde getirdi.
Tezkereyi hükümet adına savunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise tezkerenin, açılıma hizmet edeceğini öne sürdü.
Davutoğlu, “Önümüzdeki dönemde açılımları kararlılıkla uygulayacağız. Tezkerenin uzatılması da bu çabalarımızı destekleyecektir” diye konuştu.
Ardından, TSK’nın sınır ötesi operasyon yetkisine ilişkin tezkerenin süresi bir yıl daha uzatılmış oldu.
(Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi’nden tezkereye tepki

SONRAKİ HABER

Af yok, pişmanlık var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...