08 Ekim 2009 00:00

IMF Protestolarla gitti

IMF ve Dünya Bankası’nın İstanbul’da yapılan toplantısı, başladığı gibi protestolarla sona erdi. Polis yine saldırdı.

Paylaş

Emek ve demokrasi güçleri, IMF-Dünya Bankası zirvesini protesto etmeyi sürdürüyor. Yurt genelinde alanlara çıkan ve yürüyüşler yapan emekçiler, zirvede alınacak kararların kendilerine saldırı olarak geri döneceğini belirttiler. İstanbul’da yaşanan polis saldırısının da kınandığı eylemlerde, ortak mücadele çağrısı yapıldı.
Eskişehir’de Mamamyolu’nda toplanan siyasi parti, sendika, oda ve kitle örgütü temsilcileri, Porsuk Bulvarı’na yürüdü. Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için işten atılan Renta işçileri de yürüyüşte yerlerini aldığı yürüyüşte sık sık “IMF defol, bu memleket bizim” sloganı atıldı. Ortak açıklamayı okuyan BES Şube Başkanı Ayhan Gürler, IMF ile anlaşarak krize karşı patronların güvence altına alındığını söyledi.
ANTALYA’DA YÜRÜYÜŞ
Antalya’da siyasi partiler, sendikalar ve kitle örgütleri, 30 Eylül’den beri başlattıkları IMF karşıtı çalışmaları, yürüyüş ve basın açıklamasıyla sonlandırdı. Kapalıyol girişinde toplanan emekçiler, Kışlahan Meydanı’na yürüdü. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı yürüyüş sonunda açıklama yapan TMMOB Antalya Temsilcisi Ayhan Dolunay, “Bugün onların bu toplantılarda aradıkları, artık her tarafında dökülen ve insanlığa savaş, gözyaşı ve sefaletten başka bir şey getirmeyen bu küresel sömürü düzenini, kapitalist sistemi sürdürmeye yönelik bir çözümdür” dedi.
Lüleburgaz’da ise sendikaların çağrısıyla, Kongre Meydanı’nda eylem yapıldı. Eyleme Kristal-İş, Petrol-İş, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, SES ve Genel-İş üyeleri ile EMEP ve ÖDP katıldı. Ortak açıklamayı yapan Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, IMF’nin Türkiye’den gitmesini istediklerini bildirdi. Eylemde “Kahrolsun IMF, iş birlikçi AKP”, “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz” sloganları atıldı.
DEFOL IMF!
Manisa’da Ulupark’ta buluşan emekçiler, “IMF defol bu memleket bizim”, “Sağlık eğitim haktır satılamaz” sloganlarıyla Manolya Meydanı’na yürüdüler. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylemde ayakkabılarının tabanına “Defol IMF” yazan gençler dikkat çekti. Ortak açıklamayı Emekli Sen Şube Başkanı Ali Akyol okudu.
Aydın’da Emek ve Demokrasi Platformu, IMF ile Dünya Bankası’nı Sulu Park’ta yapılan eylemle protesto etti. Platform adına konuşan Abdullah Nalıncı, AKP Hükümeti ve sermayenin IMF’yi en iyi şekilde ağırlamak için seferber olduğunu belirterek, “Biz ise onların politikalarını istemiyoruz. Bizden aldıklarını geri versinler ve ülkemizden defolsunlar” diye konuştu. Nalıncı, yoksul halkların devletlerinin ve emekçilerin borçlarının silinmesini, özel bankalar ve mali sermaye kuruluşlarının denetim altına alınmasını, özelleştirilen kurumların kamulaştırılmasını, herkese çalışma ve insanca geçim için ücret hakkı tanınmasını, eğitim ve sağlık hizmetlerinin tüm yurttaşlara insanca ve eşit erişim hakkı temelinde sağlanmasını istedi.
SAMSUN’DA EYLEM
Samsun’da Çiftlik Akbank Şubesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, Konak Sineması’na yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, caddeden geçenler ve esnaflar tarafından alkışlarla desteklendi. Emek ve demokrasi güçleri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Uğurcan Albak, kendilerine dayatılan IMF politikalarına teslim olmayacaklarını bildirdi.
Bartın’da emekçiler, KESK’in çağrısıyla eski belediye binası önünde bir araya geldi. KESK adına açıklamayı Eğitim Sen Başkanı Bayram Şimşek yaptı.
Kocaeli Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyeleri ise İnsan Hakları Parkı’ndan AKP il binasına yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Hırsız IMF, iş birlikçi AKP” sloganı atıldı. Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan, IMF politikalarının işsizlik, yoksulluk ve sömürü demek olduğunu belirterek, “Tüm emekçileri IMF ile iş birlikçisi AKP Hükümeti’ne karşı mücadele etmeye çağırıyorum” dedi.
Malatya’da Nasuhi Caddesi önünde toplanan emekçiler, “Savaşa değil halka bütçe”, “Kahrolsun IMF iş birlikçi AKP” sloganlarıyla Merkez Postane’ye yürüdü. Ortak açıklamayı okuyan Emek Partisi (EMEP) Malatya İl Başkanı Nejdet Bali, şunları söyledi: “Biz bu ülkenin emek ve demokrasi güçleri olarak burada kapitalist sistemin merkezi kurumları IMF ve Dünya Bankası’na defol diyoruz.”
Emek Partisi Esenyurt İlçe Örgütü Saadetdere Mahallesi'nde düzenlediği yürüyüşle IMF'yi protesto etti. Mahalle sakinlerinin de katıldığı yürüyüş sonunda açıklama yapan EMEP Üyesi Güneş Kılıç "Biz IMF ye diyoruz ki bizim adımıza karalar almasın. Çünkü alacakları kararların hiçbiri halk yararına değildir" dedi.
Elazığ’da KESK Şubeler Platformu’nun düzenlediği bortak açıklamayı Eğitim Sen Şube Başkanı Halit Ateş okudu. Herkesten önce Başbakan’ın yoksullara kulak vermesi gerektiğini belirten Ateş, IMF ile ilişkilerin kesilmesini istedi. Açıklamaya EMEP ve DTP destek verdi.


‘SUÇ İŞLİYORLAR’
İstanbul’daki IMF protestolarına polisin vahşice saldırısını kınayan TMMOB’a bağlı Makina ve İnşaat Mühendisleri Odaları yönetimleri, hükümetin demokrasi suçu işlediğini ifade ettiler. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, “polisin kitleye azgınca saldırısının, hükümetin ekonomik anlamda yüzünü hangi tarafa çevirdiğinin açık göstergesi” olduğunu belirtti.
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yaptığı açıklamada, “Polisin insanlık dışı saldırısını kınıyor, gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. AKP Hükümeti’nin de kınandığı açıklamada, “Siyasi iktidar, gösterilere tahammül etmek yerine, onları kanla bastırmayı tercih etmiş, her zaman olduğu gibi orantısız güç kullanmış, demokratik hak şiddetle bastırılmıştır” denildi. Açıklamada müdahale ile demokrasi suçu işlendiği ifade edildi.
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu bir açıklama yaparak IMF protestolarında yaşanan polis müdahalelerini kınadı. Polisin tavrının ibretlik olduğunun belirtildiği açıklamada, hükümet yetkililerinin sessiz kalmaları da eleştirildi. Ortak açıklamayı okuyan SES Diyarbakır Şube Başkanı Vahtettin Kılıç işsizliği ve yoksulluğu arttıran IMF ve DB politikalarına mahkum olmadıklarını ve başka bir dünya yaratacaklarını kaydetti.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


‘TAYYİP DİKKAT ET AYAKKABI GELİYOR’
İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri de yaptıkları eylemle “IMF defol” dediler.
KESK, DİSK, TMMOB emek ve meslek örgütlerinin yanı sıra EMEP, ÖDP ve TKP üyeleri Konak Meydanı’nda yapılacak açıklamaya ortak pankart arkasında yürüyerek katıldı. Halkevleri, ESP ve dergi grupları da kendi pankartları ile meydana geldiler. Emekçiler esnaf ve çevredekiler tarafından alkışlarla karşılandı.
Sermayedarların emekçilere fatura etmek istediği “Kapitalist krizin” İMF ve Dünya Bankası politikaları sonucunda geliştiğinin vurgulandığı açıklama da işten atmaların yasaklanması öne çıkan talep oldu. İstanbul’da yaşanan polis saldırısının kınandığı eylemde “Her yer İstanbul, her yer direniş”, “Krizin yükü patronlara”, “IMF değil üretenler yönetsin” sloganları atıldı. Genel grev çağrısının da yapıldığı açıklama da, DİSK kortejinin tamamına yakınını Birleşik Metal-İş üyeleri oluştururken, BES İzmir Şubesi’nin “Kapitalizm=IMF, yoksulluk ve savaştır pankartı” göze çarptı. Ayrıca Kürt açılımı tartışmalarına atıfta bulunularak, bütçenin savaşa değil eğitime, sağlığa halkın temel ihtiyaçlarına ayrılması gerektiği belirtildi. Konak Meydan’da toplanıldığında hazırlanan ortak açıklamayı KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Kılıç okudu. IMF Başkanı’na ayakkabı fırlatma eylemine dikkat çekilen eylemde Başbakan da uyarıldı: “Tayyip dikkat et ayakkabı geliyor.” İZMİR


‘SİVİL GÜÇLER’ İŞBAŞINDA
IMF ve Dünya Bankası toplantılarının ikinci gününde IMF karşıtları yine alanlardaydı. Önceki gün eylemler dağılırken müdahale eden polis, bu kez eylem başlamadan müdahale ederek İstanbul sokaklarını yine gaz bombalarıyla doldurdu. Polis bir yandan gaz bombası yağdırırken, sokak aralarında ellerinde demir çubuklarla bekleyen “siviller” de eylemcilere saldırdı. Nereden geldikleri bilinmeyen ve polis tarafından korunan bu kişiler, gelişmeleri takip eden muhabirimize de saldırdı ve görüntü alınmasına izin vermedi. Polislerin hemen yanında gerçekleşen bu olaya hiçbir şekilde müdahale edilmezken, demir çubuklarla dolaşan bu kişilerin istedikleri gibi davrandıkları gözlendi. Gaz bombası ve panzerlerin sıktığı su nedeniyle vatandaşlar da oldukça zor anlar yaşadı. Polis Çağlayan’da havaya ateş açtı.
TOPLANMALARINA İZİN VERMEDİLER
Polisin sert tutumu sabahın erken saatlerinde başladı. “IMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik” adı altında bir araya gelen siyasi parti kitle örgütleri, dün sabah 10.00’da Şişli’de bulunan Agos gazetesi önünde toplanarak Harbiye’ye yürüyeceklerini duyurmuşlardı. Ancak polis, buraya gelen herkesi tek tek gözaltına alarak toplanmaya dahi izin vermedi. Bunun üzerine yaklaşık 200 kişi Pangaltı’da bulunan Ergenekon Caddesi üzerinde toplandı. Ancak polis yola panzerle barikat kurarak kitlenin yürümesini engelledi. Barikata rağmen yürümek isteyen kitleye saldıran polis, önce tazyikli su sıktı. İnsanların yerlerde sürüklenmesine neden olan suyun ardından gaz bombaları atıldı. Pangaltı ve Kurtuluş sokakları gaz bombasıyla nefes alınamayacak hale geldi. Onlarca kişi gözaltına alındı. Ancak polis saldırısı IMF eylemlerini engelleyemedi. Kitle birçok defa toplanarak tekrar yürümeye çalıştı.
Öte yandan, IMF karşıtlarının bir kısmı da Mecidiyeköy’e giderek burada E-5 Karayolu’nu kısa süreliğine trafiğe kapattı. Buradan Okmeydanı’na giden bir grup da yol üzerinde slogan atarak IMF’yi protesto etti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KRİZ VE ÇORLU 1

SONRAKİ HABER

Ankara’da AKP il binasına yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa