09 Ekim 2009 00:00

‘Yeni hükümet savaşı sürdürecek’

Almanya Barış Konseyi Sözcüsü Prof. Peter Strutynski ile yeni hükümet, barış hareketi ve nasıl bir toplumsal muhalefet üzerine görüştük.

Paylaş

Almanya Barış Konseyi Sözcüsü Prof. Peter Strutynski ile yeni hükümet, barış hareketi ve nasıl bir toplumsal muhalefet üzerine görüştük.

Kuruluş çalışmaları süren Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) hükümeti dış politikada ne tür değişiklikler yapabilir?
Hemen belirtmek gerekiyor ki, daha önceki SPD-Yeşiller ve CDU/CSU-SPD hükümetleri tarafından izlenen temel dış politika, bu hükümet tarafından da sürdürülecek. Yani bir değişiklik olmayacak. Belki bazı ayrıntılarda değişiklikler olabilir ama dediğim gibi, ana yönde bir sapma olmayacak.
Bunu Afganistan savaşı konusundaki tutumla örnekleyerek anlatabiliriz. Afganistan savaşı, FDP için CDU/CSU’da olduğu gibi önemli bir önem taşıyor. Bu yüzden her iki koalisyon ortağı Afganistan savaşını sürdürecek. Muhtemelen daha fazla asker gönderecekler.
Genel seçimlerden sonra, özellikle CDU/CSU grubundan bazı milletvekilleri, Afganistan’a gönderilen asker sayısında bir üst sınırın belirlenmesini dile getirmeye gündeme getirmişti. Şu an 4 bin 500 olan üst sınırın 7 bine çıkarılması istenmişti.
Böylece hükümet ve Savunma Bakanlığı’na Afganistan’a daha fazla asker gönderme yetkisinin verilmesini talep etmişti. Bu üst sınır daha sonra yalanlandı. Ancak, bu yalanlamanın pek işe yaramayacağını düşünüyorum. Önemli olan, koalisyon pazarlıkları sırasında Afganistan’a daha fazla askerin gönderilmesinin ele alınmasıdır.

Bu demektir ki, yeni hükümet döneminde Afganistan’daki Alman askerlerinin geri çekilmesi pek tartışılmayacak.
Bu kesinlikle tartışma konusu değil. Açıkça söylemek gerekirse, 4 Eylül’de Kunduz yakınlarında yapılan katliamdan sonra kamuoyunda, partilerde askerlerin geri çekilmesi yönünde yoğun bir tartışma alevlendi. Bunun üzerine SPD’nin başbakan adayı Frank Walter Steinmeier, seçim kampanyası süresince askerlerin aşamalı olarak geri çekilmesini gündeme getirmeye başladı.
Dediğim gibi, bu sadece seçim nedeniyle yapılan bir vaatti, amaç ise bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da savaşın sürdürülmesiydi.
Bütün bunlara rağmen koalisyon görüşmelerini sürdüren CDU/CSU ve FDP, askerlerin aşamalı olarak geri çekilmesinden söz etmiyor. Savunma Bakanı Franz Josef Jung, sürekli 5-10 yıl daha Afganistan’da olduklarını söylüyor. Başbakan Merkel’in kendisi bile ne kadar daha Afganistan’da kalınacağı konusunda bir şey söylemiyor.
Bütün bunlardan ötürü Almanya’nın Afganistan’dan yakın dönemde çekilme planı bulunmuyor. CDU/CSU ve FDP’nin yanı sıra SPD ve Yeşiller de geri çekilme şartı olarak Afganistan’da istikrarın sağlanmasını, Afgan güvenlik görevlilerinin kontrolü ele geçirmesini öne sürüyor. Bu dört parti de aynı şeyi savunuyor.

Bu anlattıklarınız, Afganistan konusu, önümüzdeki dört yılda Almanya’daki barış hareketinin en önemli gündemlerinden biri olacağı anlamına mı geliyor?
Elbette Afganistan konusu, barış hareketinin en önemli gündemi olmaya devam edecektir. Biz bu konuda Alman halkının büyük çoğunluğunun düşüncesini temsil ettiğimizi düşünüyoruz.
Yapılan birçok araştırma, halkın yüzde 70’inden fazlasının Afganistan’daki Alman askerlerinin geri çekilmesini istediğini gösteriyor. Ama hükümet bununla ilgilenmiyor. Bizim hedefimiz, halk arasındaki bu çoğunlukla birlikte hükümete daha fazla baskı yapmaktır.
Barış hareketi olarak en büyük sorunumuz ise savaşa karşı olan insanları harekete geçirememektir. Yapılan pek çok gösteri ve yürüyüşe, halkın önemli bir bölümü Afganistan savaşına karşı olduğu halde katılıp güçlendirmiyor.

Seçimlerden sonra, özellikle SPD’nin yenilgisiyle birlikte, Almanya’da yeni bir muhalefet hareketine ihtiyaç olduğu tartışılıyor. Size göre önümüzdeki dönemde nasıl bir muhalefet hareketi olması gerekiyor?
Almanya’nın güçlü bir muhalefet hareketine ihtiyacı bulunuyor.
Politik sorunlar konusunda CDU/CSU-FDP hükümetine karışı bir toplumsal muhalefet olmalı.
Bence bu sadece dış politika ve savaş konusunda değil, öncelikli olarak sosyal politika temelinde yapılmalı. İnanıyorum ki, “Siyah-Sarı” koalisyonu sosyal hakların budanması projesinin bir devamıdır. Sağlık, işten atmaların kolaylaştırılması gibi konularda önemli değişiklikler olacak. Koalisyon görüşmeleri bir bakıma alıp-verme pazarlığıdır.
Yeni hükümet döneminde sosyal iklimin sertleşeceğini söyleyebiliriz. Özellikle devlet borçları öne sürülerek birçok alanda kesinti yapılacak.
Devletin kasasından kriz nedeniyle tekeller için havaya saçılan milyarlarca avronun faturası halkın sırtına bindirilecek.


ASKERLERİN ÇEKİLMESİ İÇİN SANDIĞA GİTMELİYİZ
Kasım ya da aralık aylarında Federal Meclis’te Afganistan’daki Alman askerlerinin geri çekilmesi için oylama yapılacak. Buna karşı somut eylem planlarınız var mı?
21 Kasım’da Almanya’nın birçok kentinde sandıklar kuracağız ve halkın, Afganistan’daki askerlerin geri çekilmesi konusundaki görüşünü soracağız.
Bu bir nevi bizim oylamamız olacak. Geniş bir katılımın olacağını umuyoruz.
Halkın oy kullanacağı bu seçimlerin sonucunu, Berlin’de oylamanın yapıldığı sırada Federal Parlamento önünde yapacağımız bir toplantı ile kamuoyuna duyuracağız.
(Köln/EVRENSEL)
Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Afganistan işgali ABD’de protesto edildi

SONRAKİ HABER

Lieberman: Barış anlaşması olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...