09 Ekim 2009 00:00

Afganistan işgali ABD’de protesto edildi

ABD’nin New York kentindeki tarihi Grand Central Terminali binasında bir araya gelen savaş karşıtları, Irak ve Afganistan savaşını protesto ettiler.

Paylaş

ABD’nin New York kentindeki tarihi Grand Central Terminali binasında bir araya gelen savaş karşıtları, Irak ve Afganistan savaşını protesto ettiler. Eylemcilere karşı New York polisi geniş güvenlik önlemleri aldı. ABD Başkanı Barack Obama’yı ve hükümet politikalarını eleştiren göstericiler, basın açıklamasında Afganistan ve Irak’taki ölümlerin her geçen gün arttığını ve ABD güçlerinin bu iki ülkeden en kısa sürede çekilmesi gerektiğini belirttiler.
Yapılan açıklamada, özellikle Afganistan’da sivil kayıpların da çok yüksek boyutlara ulaştığı vurgulandı ve “Afganistan’daki savaşta bu hafta 10 ABD askeri hayatını kaybetti. Bu, Afganistan’daki savaşın en ciddi rakamlarından biridir. Sivil kayıplar da giderek yükseliyor. Afganistan’daki ABD işgalinde 2009 yılı en çok ölümün olduğu yıl olarak kayıtlara geçti. ABD ve NATO güçleri, sivillerin yoğun olduğu yerleri bombalamak gibi bir strateji uyguluyorlar. Bu strateji sırasında en az altı bombalama, düğünlerinde eğlenen Afganlıların üzerine yapılmış ve yüzlerce sivil kayıp olmuştur. Biz, bu ülkede yaşayan insanların ABD hükümetinin bizim adımıza neler yaptığını bilmelerini istiyoruz” denildi. Terminalin en yoğun olduğu akşamüstü saatlerinde düzenlenen eylem, yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Eyleme, Savaş Direnişçileri Ligi, Şifre Pembe, Dünya Bekleyemez, Barış Gazileri, Barış için Brooklyn isimli New York’taki savaş karşıtı dernekler destek verdi.
ÇOCUK ÖLDÜRDÜLER
Bu arada Afganistan’dan ABD’deki göstericileri doğrulayan haberler gelmeye devam ediyor. Afganistan’daki işgalci ABD ordusu, ülkenin doğusunda militanlara karşı düzenlediği baskında, bir çocuğu öldürdü. Yapılan açıklamada, Logar vilayetinde baskın düzenlenen bölgede bazı direnişçilerin öldürüldüğü, ancak içerideki bir erkek çocuğunun yaralandığı ve daha sonra öldüğü kaydedildi.
KABİL KAN GÖLÜ
Öte yandan, Afganistan’ın başkenti Kabil’in merkezinde İçişleri Bakanlığı ve Hindistan Büyükelçiliği yakınında bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 12 kişi öldü 83 kişi yaralandı. Hindistan’ın Kabil Büyükelçiliği’nden adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat da saldırıda elçiliğin hedef alındığını söyledi. Diplomat, elçilik duvarının hemen önünde meydana gelen patlamada elçilik personelinden ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BM Filistinlileri oyalıyor

SONRAKİ HABER

‘Yeni hükümet savaşı sürdürecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa