09 Ekim 2009 00:00

Kadınlar yine ‘evde kaldı!’

Eğitim Sen’in ilköğretim hayat bilgisi ders kitaplarında yaptığı inceleme cinsiyet ayrımcılığının ders kitaplarına nasıl yansıdığını ortaya koyuyor.

Paylaş

Eğitim Sen’in ilköğretim hayat bilgisi ders kitaplarında yaptığı inceleme cinsiyet ayrımcılığının ders kitaplarına nasıl yansıdığını ortaya koyuyor. Kitaplarda kadınlar eve hapsediliyor.
Eğitim Sen Merkezi Kadın Sekreterliği, “Hayat Bilgisi Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Araştırması” başlıklı bir rapor yayınladı. İlköğretim hayat bilgisi kitaplarında yapılan incelemeye dayanan rapor, sendika genel merkezinde yapılan basın toplantısı ile duyuruldu.
ZİHNİYET MÜDÜR SEÇİMİNE DE YANSIYOR
Rapor hakkında bilgi veren Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, kitaplarda geleneksel yargılara dayalı bir şekilde kadınların evde, erkeklerin ise ev dışında resmedildiğine dikkat çekti. Benzer şekilde erkeklerin yönetici konumunda gösterildiğini belirten Kılıç, bu zihniyetin gerçek hayatta il milli eğitim müdürlerinin tamamına yakının erkekler arasından tercih ettiğini söyledi.
AYRIMCILIK SÜRÜYOR
Okulun amacının çocukların özgür bireyler olarak yetişmesi olduğunu kaydeden Kılıç, eşitlikçi bir toplum için de geleneksel yargılara dayalı cinsiyetçi öğelerden arınmış bir eğitime ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmet içi eğitim programına toplumsal cinsiyet eğitimlerini dahil etmesi ve ders kitapları hazırlayanlara yönelik toplumsal cinsiyet rehberi oluşturmasının olumlu gelişmeler olduğunu belirten Kılıç, buna rağmen ders kitaplarının cinsiyet ayrımcılığını yeniden üreten bir tarzda hazırlanmaya devam ettiğini söyledi.



EĞİTİM SEN’İN ÖNERİLERİ
*Ders kitapları hazırlanırken kadın, anne ve eş rolünden çıkarılmalı,
*Kadın, evden çıkarılmalı, daha çok kamusal alanda yer almalı,
*Kız çocuklarına cesaret verici başarı örneklerine yer verilmeli,
*Erkekler, her bakımından işbirliği yapan erkek figürüne eşitlenmeli,
*Toplumsal cinsiyet eğitimleri tüm öğretmenlere zorunlu tutulmalı,
*Kitap inceleme komisyonlarında sendika temsilcileri yer almalı,
*Eğitim fakültelerinde “toplumsal cinsiyet dersi” zorunlu olmalı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerden ‘zincirli’ eylem

SONRAKİ HABER

Hrant Dink için ‘Adalet Nöbeti’ tutulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...