09 Ekim 2009 00:00

Çocuk evliliklerinde türkiye ikinci sırada

UNICEF “Çocuklar için Gelişim: Çocukların Korunması Hakkında Bir Tarama Raporu”nu yayımladı. Raporda Türkiye’nin son sekiz yılda nüfusa kaydedilmeyen en fazla sayıda çocuğa sahip olduğu ülke olduğu belirtildi.

Paylaş

UNICEF “Çocuklar için Gelişim: Çocukların Korunması Hakkında Bir Tarama Raporu”nu yayımladı. Raporda Türkiye’nin son sekiz yılda nüfusa kaydedilmeyen en fazla sayıda çocuğa sahip olduğu ülke olduğu belirtildi. Yine raporda çocuk evliliklerinde Türkiye ikinci sırada yer alıyor. 52 sayfalık raporda, çocuklar için dünya çapındaki nüfus kaydı, dayak, çocuk evliliği, verileri ortaya konuldu.
UNICEF raporunda kırsal bölgelerde en kötü durum Türkiye’de. Türkiye’de sekiz yıllık istatistiklere göre kırsal bölgelerde doğan çocukların sadece yüzde 79’u nüfusa kaydedildi. Tam nüfus kaydı Özbekistan, Ukrayna ve Bosna Hersek’te yüzde 100 olarak gerçekleşti. Türkiye’den sonra en kötü durumda bulunan ülke ise 100 bebekten 87’sinin kaydedildiği Gürcistan olarak kayda geçti. Diğer ülkelerde “Yaşar-Yaşamazların” oranı yüzde 10’lar düzeyinde. Kentsel ve kırsal bölgelerdeki rakamların birleştirildiği “toplam”da da Türkiye yüzde 84’lük nüfusa kayıt oranıyla en düşük sırada yer aldı. Türkiye’de bebek ve çocukların kentlerde nüfusa kayıt oranı yüzde 87 düzeyinde gerçekleşiyor.
YARISI EŞLERİNDEN DAYAK YİYOR
Kadınlara kocalarının örneğin yemek yakma, tartışma, izinsiz dışarı çıkma, çocuklarla ilgilenmeme ya da cinsel ilişki isteklerini reddetme gibi nedenlerle kendilerini dövüp dövmediği ve bunu haklı bulup bulmadıkları soruldu. Bu alanda ülkeler kadınların verdikleri “evet” yanıtına göre şöyle sıralandı: Tacikistan yüzde 74, Özbekistan yüzde 70, Azerbaycan yüzde 49, Türkiye yüzde 49 verileri yer aldı.
TÜRKİYE ÇOCUK EVLİLİKLERİNDE İKİNCİ
Raporun 2000-2007 yılları arasında çocuk evliliklerini kapsayan bölümünde ise Türkiye orta ve doğu Avrupa ülkeleri arasında çocuk evliliklerinde ikinci oldu. Orta ve doğu Avrupa’da “kentsel ve kırsal yörelerde” çocuk evlilikleri şu oranlarda gerçekleşiyor: Moldova yüzde 19, Türkiye yüzde 18, Gürcistan yüzde 17, Tacikistan yüzde 13, Azerbaycan yüzde 12, Ermenistan- Ukrayna- Kırgızistan yüzde 10, Arnavutluk yüzde 8, Belarus-Özbekistan-Türkmenistan yüzde 7, Bosna Hersek-Sırbistan yüzde 6.
DİĞER SONUÇLAR
UNICEF raporuyla birlikte şok gerçekler de dünya kamuoyuna sunuldu. Rapora göre, kız çocuklarının yüzde 5-10’u, erkek çocuklarının da yüzde 5 kadarı, gençlik dönemlerine kadar tecavüze uğruyor. Bunların 3 katı kadar çocuk da çeşitli şekillerde cinsel taciz görüyor. Üç çocuktan ikisinin fiziki ceza gördüğü, dünyada her yıl 500 milyon ile 1.5 milyar arasında çocuğun fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı kaydedilen raporda cezaevlerinde bulunan çocuklardan yarısından fazlasının mahkemeye çıkarılmadığı kaydedildi.
Raporda 1 milyardan çok çocuğun silahlı çatışma ve savaş bölgelerinin içinde ya da etkilediği bölgelerde yaşadığı yer alırken, 250 binden fazla çocuğun eline silahlı gruplar tarafından silah tutuşturulmuş bulunuyor. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Ölüm değil çözüm istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...