10 Ekim 2009 00:00

Nobel Savaş Ödülü

Nobel Barış Ödülü, ABD Başkanı Barack Obama’ya verildi. Nobel Komitesi, barış ödülü için Obama’nın dünyaya verdiği umudu yeterli gördü.

Paylaş

Nobel Barış Ödülü, ABD Başkanı Barack Obama’ya verildi. Nobel Komitesi, barış ödülü için Obama’nın dünyaya verdiği umudu yeterli gördü.
Komite, “Obama kadar dünyanın ilgisini çekerek insanlara daha iyi bir gelecek için umut veren bir insan nadir görülür” açıklamasını yaptı. Barack Obama’ya verilecek 10 milyon İsveç kronu tutarındaki ödül, 10 Aralık’ta Oslo’da düzenlenecek bir törenle takdim edilecek.
OBAMA İLK DEĞİL
Obama, bu ödülü göreve devam ederken kazanan üçüncü ABD başkanı oldu. Daha önce Theodore Roosevelt 1906’da, Woodrow Wilson 1919’da ödüle layık bulunmuştu. Ayrıca eski Başkan Jimmy Carter 2002 yılı ödülünü alırken, eski başkan yardımcısı Al Gore 2007’de ödülü BM İklim Değişikliği ile Mücadele Kurulu ile paylaşmıştı.
Nobel Ödül Komitesi’nin açıklamasında da belirtildiği gibi Obama’nın dünya barışı adına attığı somut bir adım yok.
Aksine, Irak ve Afganistan’da işgaller, yükselen şiddetle birlikte devam ediyor. Üstelik Pakistan da bu batağın içine çekilmiş durumda. İsrail’in Filistin’e yönelik baskılarına ve Kudüs’ün Yahudi kenti haline getirilme çabalarına karşı da Obama yönetimi bir adım atmadı.
BUSH’A NİYE VERİLMEDİ?
Seçim sürecinde büyük değişim vaatlerinde bulunan ABD Başkanı Barack Obama’nın, seçildikten sonra kendinden önceki George W. Bush’un politikalarını izlediği bir bir ortaya çıktı.
Bunlar düşünüldüğünde, Nobel Komitesi’ne şu soruyu sormak gerekiyor: Obama’dan önceki ABD Başkanı George W. Bush’un Barack Obama’dan eksik yanı, barış umudu olmadığını söylemesi miydi?


ÖDÜL NEDEN OBAMA’YA VERİLDİ?
Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, Obama’nın, “uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki iş birliğini güçlendirme konusundaki olağanüstü çabalarından ötürü barış ödülünü” kazandığı ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, “Obama’nın çok az insanın yapabileceği ölçüde dünyanın dikkatini çektiği ve halkına daha iyi bir gelecek umudu verdiği; diplomasisinin, dünyayı yöneteceklerin, bunu insanlığın ortak değer ve tutumları temelinde yapmak zorunda olduğu anlayışı üzerine kurulu olduğu” kaydedildi.
Komitenin açıklamasında, Obama’nın nükleer silahsız bir dünya için çalışması ve vizyonuna özel önem verildiği belirtildi ve “Obama, başkan olarak uluslararası siyasette yeni bir hava yarattı. Çok taraflı diplomasi, BM ve diğer uluslararası kuruluşların oynayabileceği role vurguyla, merkezi konumunu yeniden kazandı” denildi.


OBAMA’LI DÜNYADAN HABERLER
BM, Afgan işgalini uzattı
AFGANİSTAN’daki işgalci ABD ve NATO güçleri, son zamanlarda 2001’de başlattıkları işgalden beri en büyük kayıpları veriyorlar. BM Güvenlik Konseyi, Afganistan’da NATO’ya bağlı Uluslararası Destek Gücü’nün (ISAF) 65 bin işgal askerinin Afganistan’daki mevcudiyetini bir yıl daha uzattı. Konsey, aldığı karara gerekçe olarak, Afgan güvenlik güçlerinin eğitiminin önemini ve geliştirilmesini gösterdi.
Konsey ayrıca, üye ülkelere Afganistan’a daha fazla insan, ekipman ve diğer kaynaklar konusunda katkıda bulunmaları çağrısında bulundu. NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen de Avrupa Birliği ülkelerinden, ABD’yle uzun vadeli ilişkilerinin bozulmaması için Afganistan’daki yabancı asker sayısını artırmalarını istedi.
1 İNGİLİZ ASKERİ DAHA ÖLDÜ
Bu arada ülkede bir İngiliz askeri daha öldürüldü. İngiltere Savunma Bakanlığı, askerin, ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinde devriye görevindeyken meydana gelen patlamada hayatını kaybettiğini açıkladı. Afganistan'da işgalin başladığı 2001 yılından bu yana ölen İngiliz askerlerinin sayısı 221'e yükseldi.

Peşaver’de patlama: 42 ölü
PAKİSTAN’ın Peşaver kentinde kalabalık bir pazaryerinde intihar saldırısı düzenlendi. 42 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı. Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik, saldırının ardından, militanların karargahlarına operasyon düzenlemekten başka seçenekleri bulunmadığını söyledi. Malik, “Militanların saldırıları düzenlemek için üs olarak kullandığı bölgede operasyon başlatmak zorundayız” dedi.

AFGAN YÖNETİMİ EK ASKER İSTEDİ
Afganistan’ın Washington Büyükelçisi Said Cevad, ABD’den 40 bin ek asker talebinde bulundu. Obama’nın Afganistan’la ilgili yeni strateji çalışmaları çerçevesinde, Savunma Bakanı Robert Gates ve General David Petraeus ile bir araya gelerek ülkesinin bakış açısını anlatan Cevad, gönderilmesi gereken ek asker sayısının 40 bin olduğunu, daha az askerin bir işe yaramayacağını söyledi.
Cevad görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Güvenlikle ilgili mevcut tehditler göz önüne alındığında, 40 bin ek askere ihtiyaç duyduğumuzu söylemek makul olur” diye konuştu. Afganistan’da 100 binden fazla şgal askeri bulunuyor.

8 ASKERİN ÖLDÜĞÜ BİRLİK GERİ ÇEKİLDİ
Afganistan’ın doğusunda bulunan ileri karakoldaki ABD askerleri geri çekildi. Geri çekilme, 3 Ekim’de yaşanan çatışmanın ardından gerçekleşti.
Afganistan’ın doğusundaki Nuristan vilayetinde ileri karakola düzenlenen saldırılarda 8 ABD, 2 Afgan askeri öldürülmüştü.
Taliban’ın üstlendiği bu saldırı, ABD ordusunun bir yıldan uzun süredir tek bir çatışmada verdiği en büyük kayıptı.


OBAMA’NIN VERDİĞİ ‘UMUT’LARDAN BAZILARI
IRAK İŞGALİ SÜRÜYOR
Obama’nın seçimden önceki en büyük vaadi, 6 yıldır işgal altında olan Irak’tan ABD askerlerinin geri çekileceğiydi. Ancak Irak’ta hâlâ 120 binden fazla işgal askeri bulunuyor.
İşgalin başladığı 2003 yılından bu yana 1 milyondan fazla Iraklı hayatını kaybetti.

AFGANİSTAN İŞGALİ BİTMEDİ SAVAŞ PAKİSTAN’A SIÇRADI
Ağırlığı Irak işgalinden 8 yıldır işgal altındaki Afganistan’a veren Obama, bu ülkeye daha fazla asker gönderdi ve yeni stratejisini belirlemeye çalıştığı bugünlerde, işgalci ABD askerlerine 40 bin ek asker daha göndermesi gündemde.
Afganistan işgali ve işgalle ilgili ABD politikaları, bu ülkedeki savaşı komşu Pakistan’a da sıçrattı. Şimdi Pakistan’ın sınır bölgelerinden neredeyse hemen her gün ABD’nin insansız uçaklarla yaptığı füze saldırılarının neden olduğu sivil ölümü haberleri geliyor.

GUANTANAMO KAPATILMADI
Barack Obama, George W. Bush yönetiminde ‘terörle mücadele’ bahanesiyle kurulan ve insanlık dışı işkencelerle gündeme gelen Guantanamo hapishanesini kapatacağını söyledi, ancak hapishanedeki tutsakların nerede yargılanacağı, hangi ülkelere gönderileceği gibi konular gerekçesiyle Guantanamo hâlâ açık ve 200’den fazla tutsak burada tutuluyor.
Obama, Guantanamo’yu kapatmak şöyle dursun, ABD’nin Afganistan’daki Bagram hava üssünü selefi Bush’un ‘terörle mücadele’ söylemi gibi bütün siyasal ve hukuksal haklardan yoksun tutsaklarla doldurdu, üssü ikinci bir Guantanamo haline getirdi.

NÜKLEER BAŞLIKLAR VE ORTADOĞU
Ortadoğu sorununda da Obama’nın olumlu yönde bir şeyler yaptığını söylemek güç. Zira, İsrail hükümeti ne Gazze ablukasını kaldırdı, ne Batı Şeria’yı gittikçe Yahudileştiren ve kuşatan yerleşimleri durdurdu ya da dondurdu. Birçok insan hakları örgütüyle birlikte Birleşmiş Milletler İnsan hakları Konseyi’nin de İsrail’in Gazze saldırısında savaş ve insanlık suçu işlediğini belgelemesine rağmen, Obama yönetimi İsrail’in yanında olduklarını gösteren açıklamalarda bulundu; BM raporunu ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, yanlı olarak nitelendirdi; raporun BM’de oylanmasını engellemek için faaliyetlerde bulundu.
Nükleer silah sayısının azaltılması için çabada bulunuyor gibi görünen Obama, Rusya ile yaptığı anlaşmayla nükleer başlıklı füze sayısını sadece 2 binden 1500’e çekti.

MEKSİKA’YA DUVAR ÇEKTİ, KÜBA’YA AMBARGOYU UZATTI
Barack Obama yönetimindeki Amerikan Kongresi, Meksika sınırındaki duvarın uzatılması kararı aldı. ABD Kongresi’nin aldığı karar, yasadışı göçmenliği cezalandıracak sert adımların yanı sıra iki ülke sınırındaki duvarın yüzlerce kilometre daha uzatılmasını öngörüyor. Meksika Başkanı Vicente Fox, göçmenlik yasasını ‘Utanç verici’ olarak tanımladı. Meksika Dışişleri Bakanı Luis Ernesto Derbez ise ‘Aptalca bir fikir’ ifadesini kullandı.
Uluslararası Af Örgütü ise duvarın insan hakları için büyük bir yenilgiyi temsil edeceğini açıkladı.
Obama yönetimi, Küba’ya karşı uygulanan ekonomik ambargoyu da bir yıl uzatma kararı aldı. Uluslararası alanda tepkiyle karşılanan ambargonun, Obama yönetimi tarafından kaldırılacağı yönündeki umutlar da bir sonraki yıla kalmış oldu.

FÜZE KALKANI
Obama, Doğu Avrupa’ya kurmayı planladığı füze kalkanı projesinden vazgeçtiğini açıkladı.
Ancak önce Türkiye’ye 8 milyar dolarlık füze satışı gündeme geldi. Sonra, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Akdeniz ve Kuzey Denizi’ne füze ve radar sistemleri ile donatılmış gemiler yerleştireceklerini söyledi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Darbeciler reklam peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...