10 Ekim 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Hiçbir şey Amerikan medyası hakkında son çılgınlık kadar çok şey anlatamazdı. Hem sembolik hem de evet, aptalcaydı. Medya sadece en hassas konulara değinmek için değil...

Paylaş

Hiçbir şey Amerikan medyası hakkında son çılgınlık kadar çok şey anlatamazdı. Hem sembolik hem de evet, aptalcaydı. Medya sadece en hassas konulara değinmek için değil, aynı zamanda doğru bildiklerimizi yıkmak, önyargılarımızı keskinleştirmek ve mevcut durumu desteklemek için de oldukça hevesli.
Aylarca, sağ kanat yaygara şovu sunucuları, ACORN (Toplum Organizasyonu Reformları Birliği) üzerine gidip durdular. Onların dünyalarında, 1950’lerin komünist partisi zamanlarındaki gibi devlet düşmanları etrafta kol geziyordu. Biraz zaman aldı, fakat çok geçmeden popüler medya konuya el attı. Ve muhabbet tellalı rolü yapan bir çift sağ kanat yaygaracısının amatör gizli kamera tuzaklarıyla, ACORN “Büyük Hikaye” oldu çıktı. Yüzlerce, binlerce üyesi olan bir grup, belki de yarım düzine insanın hareketleri yüzünden zarar gördü. Ki bu kişiler, numara yapan ikiliye vergileri düşerlerse ticaret yapabileceklerini bile söylemiş.
Neredeyse bütün gece FBI tarafından sorgulandılar. Ve grupla yapılan tüm anlaşmalar bozuldu. Ki, halka yakın tüm topluluklarla barınak, işgücü ve oy verme hakları konularında çeşitli organizasyonlar hazırlanmıştı.
O tür bir cevapla, açgözlülüğün büyüsüyle hırsa kapılmış ve Blackwater’ın silah canlısı sarhoşları tarafından mubah kılınmış bir sessizlik arasındaki farkı düşünün. Dışişleri Bakanlığı’nda ve birçok hükümet kurumunda yağcı bağlantıları olan bu özel “ordu”, görevini başarıyla tamamlamıştı. 2007’de Blackwater sarhoşları Bağdat’ın kalbinde bir katliam başlattılar.
Burayı kan gölüne çevirdiler. Bu olay büyük ABD askeri yığınağını da beraberinde getirdi. ABD kuklası ve kuvvetlerin çekilmesini talep eden Irak Başbakanı Miriam Minaki’nin suratına yumurta fırlattı. O güçler halen oradalar. Bozulan başka anlaşma var mı? Hayır.
Gerçekten de Obama yönetimi, yeni anlaşmaların Blackwater dosyasında olduğu gibi yeni kolektif adları olan “XF (X Files-Gizli dosyalar) ile anılacağını çoktan duyurdu. Blackwater çalışanları, düzinelerce Iraklıyı dokunulmazlığın arkasına sığınarak öldürdü. Hiçbir anlaşma bozulmadı. ACORN tarafındaki çalışanlar sahte bir kadın satıcısı ve fahişeye talimat verirken yakalandılar. Kovuldular.
ACORN, gecekondu mahallelerindeki birçok anlaşmayı kaybediyor. Tahmin edin, hangi grup ve dünyadaki hangi beyaz kanat gruplar para kazanıyor? Ve tahmin edin, hangi grup yaşamlarını sürdürebilmeleri için kentlerdeki fakirlere yardım ediyor? Gözden kaçan bir ekonomik kaos.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Kürt hükümeti tezkereden rahatsız

SONRAKİ HABER

Nobel Savaş Ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...