10 Ekim 2009 00:00

Fazla işçiler Kartal’a gönderildi!

Ford Otosan Kocaeli fabrikasında esnek çalışma uygulamaları hız kesmeden devam ediyor. Kriz döneminde 30 saat borçlandırılan işçiler, pazar günleri bakım için fabrikaya çağırılıyor, ancak mesai ücretleri ödenmiyor.

Paylaş

Ford Otosan Kocaeli fabrikasında esnek çalışma uygulamaları hız kesmeden devam ediyor. Kriz döneminde 30 saat borçlandırılan işçiler, pazar günleri bakım için fabrikaya çağırılıyor, ancak mesai ücretleri ödenmiyor. Connect üretiminin azalmasıyla boşa çıktığı söylenen işçiler ise İstanbul Kartal’daki Yedek Parça Dağıtım Merkezi’ne gönderiliyor.
Fabrikada bu gelişmeler yaşanırken, Ford Otosan yönetimi ilginç bir çıkış yaparak 5 Ekim’den itibaren esnek çalışma uygulamalarının kaldırıldığını açıkladı. Konuyla ilgili görüştüğümüz işçiler, bu açıklamanın yapıldığı dönemi aynı zamanda işçinin belirli bir işyerinde çalışma hakkının ortadan kaldırıldığı, işçilerin patronun ihtiyaçları doğrultusunda başka işyerlerine gönderildiği ve esnek çalışma uygulamalarının en pervasızca uygulandığı bir dönem olarak değerlendiriyorlar.
YEMEĞE KOŞA KOŞA GİDİYORUZ
Fabrika yönetiminin aralık ayına kadar üretim planı yaptığını belirten bir Ford işçisi, “35 binlik Connect üretimi son dönemde azaldı, Jumbo üretimi ise arttı. Fabrika yönetimi aralık ayına kadar yapılacak üretimde kaç kişi çalışacağını kendine göre belirledi. Kalan işçileri de Kartal’a gönderdi. Böylece çalışma tempomuz oldukça arttı. 11 kişi ile yaptığımız işi 8 kişi ile yapmaya başladık. Yemek paydoslarına koşa koşa gidiyoruz” dedi.
İşçilerin başka bir işyerine gönderilmesinin düzenli bir hayatı engellediğini belirten Ford işçisi, “Belirli bir düzen kuruluyor, başka bir fabrikaya gidince düzen tamamen bozuluyor. Bu nedenle ben Kartal’a gitmedim. Tekrar fabrikaya dönüldüğünde kimse eski yerinde çalıştırılmıyor. Fabrikanın en kötü işleri yaptırılıyor” diye konuştu.
KİMİN İMAJI BOZUK?
Fabrikada yapılan bir toplantıda bir müdürün işçilere fabrikanın imajını bozduklarını söylediğini belirten bir diğer Ford işçisi, şöyle devam etti: “ Fabrikada çalışma koşulları çok ağır. Otomotiv sektörünün en düşük maaşını alıyoruz. İş güvencemiz yok, bugün çalışıyoruz ama yarın ne olacağımız belli değil. Bir mağazadan taksitle eşya almaya gidip Ford’da çalıştığımızı söylediğimizde, iş güvencemiz olmadığından ve taksitleri ödeyemeyeceğimizden bize mal satmıyorlar. Böylesi bir durumda fabrikanın imajının bozuk olması normal. Fabrika yönetimi de imaj düzeltmek için işçilerle tek tek görüşmek, işçi ailelerine fabrikayı gezdirmek gibi yöntemlere başvuruyor. Oysa asıl yapılması gereken, çalışma koşullarının iyileştirilmesidir. İşçilere insanca yaşayabilecekleri bir ücret verilmesidir.”
SENDİKACILAR SEYRETTİ
Fazla mesai ücretlerinin gasp edildiğini anlatan Ford işçisi, “Eskiden pazar günleri fabrikaya geldiğimizde 8 saat çalışıp 16 saat ücreti alıyorduk. Şimdi pazar mesailerinde, 8 saatlik fazla mesai ücretimizi gasp ediyorlar. Kriz sürecinde 30 saat borçlandırılmıştık, mesailerde borçtan 8 saat düşüyorlar” dedi. Durumu sendikacılara anlattıklarını belirten işçiler, “Onlar da ‘Biz fabrika yönetimiyle konuştuk, bu sorun çözülecek’ dediler. Ancak hiçbir değişiklik olmadı. Pazar mesailerine gele gele borçlar ödendi ama mesailer gasp edildi. Sendikacılar da bunu seyretti. İşçiler tepki gösterseydi, birlik olsaydı, böyle saçma bir uygulamaya izin verilmeyebilirdi” diye konuştular. (Kocaeli/EVRENSEL)
Şerafettin Gökdeniz - Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

YENİ DÜNYA

SONRAKİ HABER

KRİZ VE ÇORLU 3

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...