10 Ekim 2009 00:00

‘Kaybeden sadece şeker işçisi olmayacak’

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili ne gibi gelişmelerin yaşanacağı, işçilerin ve üreticilerin bundan nasıl zarar göreceği gibi sorulara yanıt bulmak amacıyla dün Çorum Şeker Fabrikası’nda...

Paylaş

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili ne gibi gelişmelerin yaşanacağı, işçilerin ve üreticilerin bundan nasıl zarar göreceği gibi sorulara yanıt bulmak amacıyla dün Çorum Şeker Fabrikası’nda Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök’ün katılımıyla bir toplantı düzenlendi.
Türk-İş İl Temsilcisi Mehmet Şen, KESK Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Leyla Köse, Eğitim Sen Şube Başkanı Halil Özbent, merkez mahalle muhtarlarının tamamı, pancar üreticileri ve işçilerin hazır bulunduğu toplantıda konuşan İsa Gök şeker pancarı sektöründe yaşanan özelleştirme sürecinde kaybedenin sadece işçiler olmayacağının altını çizerek; “Bu özelleştirmelerden sadece 10-15 bin işçi kaybedecek olsa, ‘ekmekleri için mücadele ediyorlar’ denilebilir. Ülkemiz çok şey kaybedecek” dedi.
Şeker sektörünün nasıl yok edileceğine ilişkin planları uluslararası kartellerin çok güzel bir şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Gök, 10 milyon pancar üreticisi, ziraatçı ve esnafın bu sektörle doğrudan ilgili olduğunu belirtti. Gök; “Mücadelede, bu katma değeri paylaşan herkesi şeker işçisi yanında görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Gök, Türkiye’nin pancardan şeker üretimini terk etmesi için her türlü oyunun oynandığını söyleyerek, “Avrupa Birliği şeker sektörü için diyor ki; ‘birlik içinde ülkeler arasından 6 tanesi pancardan şeker üretebilir. Diğerleri pancar şeker sektöründen çekilmek zorunda’ diyor” diye konuştu. İsa Gök, Türkiye’de şeker sektörü üzerinde oynanan oyunların 2001 yılında Şeker Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte başladığını ifade ederek, sendika olarak buna dur demek için mücadele ettiklerini ve şimdiye kadar başarılı olduklarını da kaydetti.
‘OYUN OYNANIYOR’
Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Sefer Kahraman ise, pancar üreticilerinin üzerinde büyük oyunların oynandığını söyledi.
Şeker pancarına konulan kota nedeniyle şeker fabrikalarındaki üretimin her geçen gün azaldığına dikkat çeken Kahraman, bu yıl 410 bin ton pancar işleyecek olan Çorum Şeker Fabrikası’nın 1999 yılında 1 milyon 110 bin ton şeker pancarı işlediğini belirterek; “Bu sene 185 köyden 4 bin 323 çiftçi pancar getirdi. 1999 yılında 580 köyde pancar ekimi yapılırken, 11 bin pancar ekicisi vardı. Kotadan dolayı çiftçi pancar üretiminden uzaklaştırıldı. Şeker sektörü ve pancar üreticisi üzerinde oyunlar oynanıyor. Bunun en önemli kanıtı da pancar rekoltesinin düşmesidir”dedi. (Çorum/EVRENSEL)
Taner Şimşek
ÖNCEKİ HABER

HAYAT YAZILARI

SONRAKİ HABER

Kayıt parası hikayeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...