10 Ekim 2009 00:00

Haydi çocuklar çöp toplamaya!

Adana’nın Ceyhan ilçesinde iki öğrenci sabah okula gidiyor, öğleden sonra ise atık toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Yarsuvat Mahallesi’nde ikamet eden Mehmet Salih Elçi ve Mehmet Zeki Elçi...

Paylaş

Adana’nın Ceyhan ilçesinde iki öğrenci sabah okula gidiyor, öğleden sonra ise atık toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Yarsuvat Mahallesi’nde ikamet eden Mehmet Salih Elçi ve Mehmet Zeki Elçi, Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nun 6. sınıfında eğitim görüyor. Her iki öğrenci de aldıkları teşekkür belgeleriyle dikkat çekiyor.
Her sabah evlerinden okuluna gitmek için ayrılan Salih ve Zeki’nin sınıfları ve evleri ayrı olsa da öğleden sonra aynı işte buluşuyor. Sabahtan öğleye kadar eğitimlerine devam eden iki amcaoğlu, öğle sonu okuldan çıktıkları gibi ekmek tekneleri olan çöp toplama çuvallarını alıp sokaklara dalıyor. İki çocuk günde 5-10 kilometre yürüyerek ilçede bulunan tüm çöp konteynırlarını karıştırıyor. Topladıkları plastik, cam, kağıt ve metal gibi parçaları hurdacılara satan Salih ve Zeki, elde ettikleri para ile hem okul masraflarını karşılıyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Mehmet Salih Elçi, “9 kişilik bir ailenin çocuğu olarak çalışmak zorundayım. Babamın bir mesleği yok, günlük iş bulursa çalışıyor. Ben de günde topladığım atıkların satışından 5-10 TL kazanıyorum. Bu gelirle okul masraflarımın yanında ailemin ev ekonomisine katkım oluyor.” diyor.
Eve ekmek parası getirmek için günlük 5 ile 10 kilometre yol yürüdüğünü söyleyen Salih Elçi de akşam eve geldiğinde çok yorgun düştüğünü, ancak yemeğini yedikten sonra ders çalışmaya ve ödevlerini yapmaya başladığını belirtti.
Diğer amcaoğlu Mehmet Zeki Elçi de sabah okula gidip akşam atık topladığı halde derslerini aksatmadığını belirterek duygularını şu sözlerle anlatıyor: Ayda 150-200 lira kadar para kazanıyorum. Böyle çalışmak beni daha çok hırslandırıyor. Okuyup doktor olmak istiyorum. Bunun için de derslerime çok çalışıyorum. (Adana/CİHAN)
Murat Ülbeki
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

1500 öğrenci nerede kalacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...