11 Ekim 2009 00:00

Tunceli’de on binler baraja karşı yürüdü

Tunceli’de yapılmak isteten barajlar, on binlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. Sabah erken saatlerde Tunceli esnafı kepenk kapatma eylemi ile Munzur’da yapılacak barajlara hayır demek için dükkanlarını açmadılar.

Paylaş

Tunceli’de yapılmak isteten barajlar, on binlerce kişinin katıldığı mitingle protesto edildi. Sabah erken saatlerde Tunceli esnafı kepenk kapatma eylemi ile Munzur’da yapılacak barajlara hayır demek için dükkanlarını açmadılar.
Saat 10.00’da Kışla Meydanı’nda toplanan on binlerce kişi Tunceli’de yapılacak barajlara hayır demek için kortej oluşturarak yaklaşık olarak 7 km olan miting alanına doğru yürüyüş başlattılar. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş boyunca sık sık “Munzur’da barajlara hayır”, “Munzur’da baraj istemiyorum” sloganları atıldı.
İl dışında yaşayan Tuncelililer de yürüyüşe destek verdiler. İstanbul, İzmir, Bursa ve diğer illerden yürüyüşe katılım gerçekleşti. Tüm Türkiye’deki Tunceli dernekleri mitinge destek verdi.
‘HALKIMIZ YİNE GÖÇE ZORLANIYOR’
Mitingde bir konuşma yapan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli’de yapılmak istenen barajlara karşı mecliste gereken mücadeleyi verdiklerini ifade etti. Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise “Tunceli’de barajlara ve hidroelektrik santrallere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yapılacak barajlar Dersim’i insansızlaştırmak için, bu tür çalışmalarla Dersim’in yeri boşaltılmak istenmektedir. 1938’de Dersim sürgün edildi. Ancak buna rağmen yine başarılı olamadılar. 12 Eylül’de insanlarımız büyük darbeler vurularak göçe zorlandı. Bugün ise Munzur ve Pülümür vadileri üzerine toplam 8 baraj yapılması düşünülmektedir. Bu barajlarla Tunceli yine göçe zorlanmaktadır. Bu barajların yapılması halinde Tunceli topraklarını kaybedip adeta bir ada halini alacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından, miting, destek için gelen Ferhat Tunç, Mikail Aslan ve Metin Kahraman’ın verdikleri konserlerle sona erdi. (Tunceli/EVRENSEL)

KİMLER DESTEK VERDİ
Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Tirke, Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Sarıçiçek, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Mazgirt Darıkent Belediye Başkanı Hüseyin Elitaş, DTP, EMEP, ÖDP, KESK, DİSK, Partizan, ESP, Tunceli Gazeteciler Derneği, Demokratik Alevi Hareketi, Girişimci Kadınlar Derneği, TUDEF, Munzur Vadisini Koruma ve Yaşatma Derneği, TMMOB, Munzur Çevre Derneği, Anafatma Kadın Derneği, Tunceli Barosu ve Sanayi ve Ticaret Odası’nın da içinde bulunduğu 37 kurum ve kuruluş mitinge destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Milyonlarımız testerelerin ucunda

SONRAKİ HABER

Bakanı terletecek sorular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...