11 Ekim 2009 00:00

Haber-İş’te genel kurul yapıldı

Haber-İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Paylaş

Haber-İş İstanbul Avrupa Yakası Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.
Merter’deki Green Park Otel’de dün sabah başlayan genel kurulda Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak’a haber işçilerinin mücadelesinde yanlarında olduğu için plaket verildi.
Haber-İş Avrupa Yakası Şube Başkanı Levent Dokuyucu yaptığı açılış konuşmasında, artık kamu kuruluşunda değil özel sektörde sendikacılık yaptıklarını, bir çok şeyin artık çok daha zor yapıldığını kaydetti. “Görevde bulunduğumuz 4 yılda bir çok saldırı ile karşı karşıya kaldık. Özelleştirme saldırısına direnemedik, hemen ardından yaptığımız 44 günlük grevi başarı ile sonuçlandırdık” diyen Dokuyucu, geçtiğimiz ekim ayından beri de küresel ekonomik krizin etkileri ile karşılaştıklarını söyledi.
Bu küresel ekonomik krizin Türkiye’yi de çok derinden etkilediğini belirten Dokuyucu, sadece kayıtlı işsizlik oranının yüzde 13.6’ya çıktığını, fabrikalarda işçi ücretlerinin düşürüldüğünü ifade etti.
Dokuyucu, bu dönemde sendikalar olarak işten atmaların yasaklanmasını, asgari ücretten vergi alınmamasını, zamların geri alınmasını ve taşeron çalışmanın yasaklanmasını talep etmeleri gerektiğini söyledi.
Telekom’da da artık yeni bir sürecin başladığını, 3 bin 500 genç teknikerin iş başı yaptığını ve gençleşmenin süreceğini dile getiren Dokuyucu, “Bu arkadaşlarımızın başta düşük ücret olmak üzere sorunları var. Bunların çözümü bizim birinci görevimizdir. Ayrıca bu genç arkadaşlarımızı sendika genel kurullarına taşımalı, mücadeleyi öğretmeliyiz” diye konuştu.
Dokuyucu, şube olarak genel kurulun ardından süren grev ve direnişlere hem maddi hem de manevi destek vermeleri gerektiğini dile getirdi. Dokuyucu’nun açılış konuşmasının ardından divan oluşturuldu.
DEVLET KAYNAKLARI İLE SADAKA KÜLTÜRÜ
Divan başkanlığına seçilen Haber-İş Genel Başkanı Ali Akcan, küresel ekonomik krizin etkilerinin Türkiye’yi derinden etkilediğini, buna rağmen AKP Hükümeti’nin IMF ve DB merkezli ekonomik politikaları uygulamada ısrar ettiğini kaydetti. Krizin kullanılarak esnek çalışmanın dayatıldığını belirten Akcan, “Bizim sosyal devlet anlayışımıza göre eğitimin, sağlığın parasız olması gerekiyor, vatandaşın karnını doyuracağı işi devletin bulması gerekiyor. Ama bunlar ne yapıyorlar devletin kaynakları ile sadaka kültürünü geliştiriyorlar” diye konuştu.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise sermayenin, hükümetin ve IMF’nin bastırarak kıdem tazminatının kaldırılmasını istediklerini belirterek, “Peki buna karşı durması gereken sendikalar ne yapıyor. IMF geliyor 60-70 kişi ile protesto ediyoruz. Meclis’te bir tane işçi sınıfını temsil eden kimse var mı? Yok. O zaman biz haklarımızı sokaklarda korumalıyız. Ortak mücadele etmek zorundayız çünkü sendikalar bitiyor. Üç konfederasyona üye 650 bin işçi kalmış” diye konuştu.
Genel kurulda Levent Dokuyucu, Yener Ünal ve Ali Küçükkoçkaya başkanlığında üç ayrı liste yarıştı. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde oy sayımı devam ediyordu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kopan ayağın ‘manevi’ değeri 3 bin TL

SONRAKİ HABER

Yoldaki korsana da müdahale edilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...