11 Ekim 2009 00:00

Kopan ayağın ‘manevi’ değeri 3 bin TL

TCDD’de manevra memuru olarak çalışırken sağ ayaığını kaybeden Abuzer Daş, açtığı manevi tazminat davasını kazandı. Daş, TCDD’ye iş güvenliği tedbirlerini almadığı için 50 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı ancak 3 bin lira alabildi.

Paylaş

DEVLET Demiryolları’nda (TCDD) manevra memuru olarak görev yaparken, sağ ayağını kaybeden Abuzer Daş’ın kuruma açtığı dava sonuçlandı. İdare 3 bin TL ‘manevi’ tazminata çaptırıldı.
TCDD’de manevra memuruyken, 2004 yılında freni boşalan bir vagonun kendisine çarpması sonucu vagonun altında kalan ve sağ ayağı kopan Abuzer Daş, iş güvenliği önlemlerini almadıkları gerekçesiyle TCDD’den 50 bin TL manevi tazminat istemiyle kurum aleyhine dava açmıştı. Ankara 10. İş Mahkemesi, görev yönünden davayı reddedince dosyayı Ankara 15. İdare Mahkemesi inceledi. Mahkeme, dosyadaki bilirkişi raporuna göre, freni boşalan vagonun altına takoz koymaması nedeniyle davacının yüzde 50 kusurlu, “gerekli ve yeterli malzemeyi bulundurmayan” davalı idarenin de yüzde 50 kusurlu olduğuna karar verdi.
Mahkeme, ‘manevi’ tazminatın, manevi tatmin aracı olduğunu, bu tazminatın verilebilmesi için kişinin fiziki yapısının zedelenmiş, yaşama ve kazanma gücünün azalmış ve idarenin hukuka aykırı bir işlem veya eylemi sonucunda ağır bir elem ve üzüntünün duyulmuş veya şeref ve haysiyetin rencide edilmiş bulunmasının gerektiğini’ kaydetti.
Mahkeme, sağ ayağı kopan 23 yıllık manevra memuru Daş’a, 3 bin TL ‘manevi’ tazminatın idarece ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Ayağını kaybetmesinin ardından TCDD’de resepsiyon görevlisi olarak çalışmayı sürdüren Daş’ın Avukatı Halil Sert, kararı Danıştay’da temyiz etti.
Daş, TCDD aleyhine 30 bin TL ‘maddi’ tazminat istemi ile ikinci bir dava açtı. Aynı mahkeme, maddi tazminat incelemesi sonucu, gerekli ve yeterli malzemeyi bulundurmayan idareyi yüzde 50 kusurlu bulurken, Daş’ın da yüzde 50 kusurlu olduğu sonucuna vardı. Mahkeme, TCDD’nin Daş’a 29 bin 813 TL de “maddi” tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.
‘ÇOCUĞUMUN
ELİNDEN TUTUP
GEZDİREMİYORUM’
Daş, yaşadığı olayın etkisinden hala kurtulamadığını belirterek, “Koltuk değneklerinin desteğiyle yürüyebiliyorum. 8 yaşında çocuğum var ancak elinden tutup gezdiremiyorum.
Hiçbir şekilde aileme yardımcı olamıyorum. Bunlar beni çok üzüyor. Misafirliğe bile seçerek gitmek zorundayım. Sosyal ilişkilerim zedelendi. Kızımın evinde klozet yok diye gidemiyorum. Bu manevi üzüntünün karşılığı 3 bin TL mi?” diye konuştu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Mevsim artık sonbahar!

SONRAKİ HABER

Haber-İş’te genel kurul yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa