12 Ekim 2009 00:00

‘60’ların rüzgarı Altın Portakal’da esiyor

Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı. Bu yıl 46’ncısı düzenlenen Altın Portakal’ın açılışına, Timuçin Esen’e destek damgasını vurdu. Bakanın katılmadığı törende...

Paylaş

Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı. Bu yıl 46’ncısı düzenlenen Altın Portakal’ın açılışına, Timuçin Esen’e destek damgasını vurdu. Bakanın katılmadığı törende, 1960’lı yıllardan oyuncular geçidi, film şarkıları derken nostalji rüzgarları esti.
Festival daha açılmadan başlayan afiş, Venüs heykelinin yakılması ve ayrılmayan ödenek gibi tartışmalarla başladı. Film festivalinin önceki günkü açılışına ‘60’lardan bu yana sinemaya emek veren birçok ünlü isim katıldı. Festival, Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılmadığı festivalde, sanatçılar, Timuçin Esen’in gözaltına alınmasını siyah kurdele takarak protesto etti. Halit Kıvanç ve Nehir Erdoğan’ın sunduğu açılış töreninde, Melahat Gülses, 1960’lı yılların sevilen şarkılarını seslendirdi. Törende, 1960’larda Yeşilçam’a damgasını vuran 30 sanatçı, beşerli gruplar halinde sahneye çıkarak duygularını anlatı.
AÇILIŞTA NOSTALJİ RÜZGARI
Açılışta ünlüler geçidi vardı. Törene, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve eşi Günseli Akaydın, Tarık Akan, Ediz Hun, Eşref Kolçak, Müjde Ar, Nurgül Yeşilçay, Cem Özer, Halit Akçatepe, İzzet Günay, Ekrem Bora, Yavuz Bingöl, Mustafa Altıoklar ve çok sayıda sinemacı, yönetmen ve oyuncu katıldı.
Bu yılki teması ‘60’lı yılların Yeşilçam filmleri olan festivale katılan bir dönemin duayenleri, duygularını izleyicilerle paylaştılar. Halit Kıvanç ve Nehir Erdoğan’ın dönem dönem anlattığı ‘60’lı yılların Yeşilçam’ı, o döneme ait filmlerden oluşan fragmanların gösterilmesiyle devam etti. Gösterilen fragmanların ardından sahneye çıkan Melahat Gülses, söylediği ‘60’lı yılların film müzikleri ile izleyenleri mest etti. ‘60’lı yıllarda ünlü olan ve bugün hâlâ ekranlarda zamana inat yaşlanmayan duayenler, 5’erli gruplar şeklinde sahneye çıkarak duygularını izleyicilerle paylaştılar. İlk olarak Eşref Kolçak, Gönül Yazar, Nilüfer Aydın ve Suzan Avcı’nın çıktığı sahne, sonraki saatlerde birçok ünlüyü ağırladı.
YAKMAYA ÇALIŞANLARA İNAT BURADAYIZ
Melahat Gülses’in “Kalbimi Kıra Kıra” ve “Yıldızlar Altında” gibi unutulmayan film müziklerini seslendirdiği gecede ardı ardına; Ekrem Bora, İzzet Günay, Suna Selen, Tanju Gürsu, Ediz Hun, Parla Şenol, Salih Günay ve o dönemde Yeşilçam filmlerine başrollük yapmış birçok sanatçı, sahneye çıkarak duygularını paylaştı. İzleyicilerle duygularını paylaşan Salih Güney ise unutulan bir şeyi aslında tekrardan hatırlattı. Tartışma konusu olan festivalin ilk ve şimdiki sembolü Venüs heykelinin bir göğsünün açık olmasından dolayı gericiler tarafından yakılmasını eleştiren Güney, “Sivas’ta yakmaya çalıştıkları gibi burada da bizi yakmaya çalıştılar ama biz yakmaya çalışanlara rağmen buradayız” dedi.
‘ESEN’E YAPILANLARI KINIYORUZ’
Gecenin açılış töreninde kimi ünlülerin Timuçin Esen’e destek vermek amacıyla siyah kurdele taktıkları gözlendi. Cem Özer’le basın mensupları arasında da bir tartışma yaşandı. Gazetecilerin kırmızı halıdan geçerken yakaladıkları Nurgül Yeşilçay ve Cem Özer’in kollarına taktıkları siyah kurdeleler dikkat çekti. Basın mensuplarının kolundaki siyah kurdeleyi hatırlatması üzerine Cem Özer, “Oyuncu Timuçin Esen’e yapılanlarını kınıyoruz. Siz bizi çekebilirsiniz. Ancak her sorunuza cevap vermek zorunda değiliz” dedi. Bu açıklamalar üzerine basın mensupları kamera ve fotoğraf makinelerini yere bıraktı. Cem Özer ise bu duruma sinirlenerek, “Siz bu kadar demokratsınız” diye tepkisini dile getirdi. Daha sonra görevliler araya girerek Cem Özer ve Nurgül Yeşilçay’ı salona aldı.
FESTİVAL HALKLA BULUŞUYOR
Bu yılki temasına uygun olarak başlayan Altın Portakal Film Festivali, diğer senelere oranla halkın katıldığı etkinliklere ağırlık verdi. Semtlerde ve mahallelerde bulunan ilköğretim okullarında yapılan film gösterimlerine katılan Antalya halkı, ücretsiz olarak yapılan Moğollar ve Fuat Saka konserleriyle keyifli dakikalar yaşadı. Festivalin pazar günü yapılan kortej yürüyüşüne ise katılım yoğundu.
(Antalya/EVRENSEL)
Berivan Tedik - Tanfer Yeşiltepe
ÖNCEKİ HABER

Fakir Baykurt anıldı

SONRAKİ HABER

Hasankeyf festivali bu yıl daha renkli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa