12 Ekim 2009 00:00

‘12 Eylül Anayasası’ndan kurtulalım’

Ankara’da aydınların çağrısıyla yapılan ‘Sivil ve Demokratik Bir Anayasa Konferansı’ dün yapılan forumla sona ererken, AKP’nin temsilci göndermediği forumda konuşan siyasi parti temsilcileri...

Paylaş

Ankara’da aydınların çağrısıyla yapılan ‘Sivil ve Demokratik Bir Anayasa Konferansı’ dün yapılan forumla sona ererken, AKP’nin temsilci göndermediği forumda konuşan siyasi parti temsilcileri, darbe anayasası çöpe atılarak, demokratik bir anayasa hazırlanmasını istedi.
TTB Başkanı Gençay Gürsoy’un başkanlığını yaptığı oturumda, ilk sözü DTP Eş Başkanı Ahmet Türk aldı. Mevcut darbe anayasasının, DTP’li vekillerin düşüncelerinden ötürü ‘bölücülük’ yaftasıyla yargılamasına olanak sağladığını ifade eden Türk, Yargıtay’ın taş atan çocukları öldürenleri suçsuz bulan kararıyla mevcut anayasanın da gerisine düştüğünü belirtti. Türk, “Biz anayasanın tümden değişmesini istiyoruz, değişemez maddesi kalmasın diyoruz. Ama bu, devletin bütünlüğünü istemiyoruz anlamına gelmez” dedi. Abdurrahman Kurt’un önceki gün DTP’yi eleştirdiğini hatırlatan Türk, DTP’nin PKK olmadığını belirterek “Silahların susması için anahtar biz değiliz, kim olduğu bellidir” dedi.
HERKESE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ise demokratik katılım yolları geliştirilerek yeni bir anayasa çalışmasına başlanması gerektiğini belirterek, yeni anayasada faşist, ayrımcı yaklaşımlara yer verilmemesini, Türkiye’nin Türk, Kürt ve diğer halkların birlikte kurduğu bir ülke olduğu gerçeğinin güvence altına alınmasını istedi. Eğitim dilinin yalnızca Türkçe olmasının anadilde eğitimi engellediğine işaret eden Gürkan, “Tüm halk kesimleri için ifade ve örgütlenme özgürlüğün anayasada korunmalı” dedi. Gürkan, “Aciliyeti bakımından Kürt sorununun çözümüne olanak sağlayacak değişiklikler bir an önce yapılmalıdır” dedi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş ise yeni anayasanın, başta emekçiler olmak üzere, Kürtlerin, Alevilerin ve azınlıkların hak taleplerine karşılık veren bir içeriğe sahip olması gerektiğini söyledi. Taş, Latin Amerika ülkelerinin yeni hazırladıkları ve uygulamaya koydukları anayasaların incelenmesini önerdi.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Demircan ise “Başta zihniyet değişimine ihtiyaç var. Millet devlet için değil, devlet millet için vardır, milletin hak ve özgürlükleri teminat altına alınmalıdır” diye konuştu. Yeni anayasanın ayrımcılıktan uzak olması gerektiğini belirten Demircan, “Yüksek yargı üyelerinin de seçilerek görev yapacakları bir düzenleme yapılmalı” dedi.
ÇALIŞLAR: KÜRTLER ÇITAYI YÜKSELTTİ
Konferansın önceki günkü oturumunda konuşan Gazeteci Oral Çalışlar, Türkiye’nin anayasa tartışmaları çerçevesinde Kürt sorunu ve laiklik konusunu çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi. Kürtlerin kimlik talepleri etrafında kararlı bir duruş sergilediklerini kaydeden Çalışlar, “Kürtler talepleriyle çıtayı yükselttiler” dedi. Çalışlar, Kürt sorununun çözümünün ancak yeni bir anayasa ile bir yere oturacağını, ancak çözüm için adım atılmadan da demokratik bir anayasa oluşturulmasının mümkün olmadığını ifade etti.
KA-DER Başkanı Hülya Gülbahar ise Sosyal ise kadınların anayasa tartışmalarında da göz ardı edildiğini belirterek, Türkiye’nin demokrasi sorunlarının arasına kadın sorununu koymayan anlayışları eleştirdi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

Polise göre hurdacılık kabahat!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...