13 Ekim 2009 00:00

Kürtçe tiyatroya Türkçe üst yazı

Van Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıkmasıyla gündeme gelen DestAR-Tiyatro’nun “Reşê Şevê” oyunu 23 Ekim’de Türkçe üst yazıyla oynanacak.

Paylaş

Van Devlet Tiyatrosu’nda sahneye çıkmasıyla gündeme gelen DestAR-Tiyatro’nun “Reşê Şevê” oyunu 23 Ekim’de Türkçe üst yazıyla oynanacak. İlk olarak geçtiğimiz nisan ayında seyirci karşısına çıkan “Reşê Şevê”, ODTÜ Tiyatro Şenliğine de konuk olduktan sonra mayıs ayında Ankara, Mardin, Viranşehir, Suruç, Çınar, Ergani, Dicle, Bostaniçi ve Van’ı kapsayan uzun bir turne gerçekleştirmişti.
Oyun ağustos ayında ise Gönen Gençlik Kampı’na konuk olmuştu. Sezonu 16 gösterimle ve yaklaşık 5 bin seyirciye ulaşarak kapatan “Reşê Şevê” bu sezon da seyirci karşısına çıkmaya devam edecek.
Kürtçe bilenlerin yanı sıra, Kürtçe bilmeyenlerin de oyuna yoğun ilgi göstermeleri ve dili bilmeyenlerin talepleri üzerine “Reşê Şevê” 23 Ekim’de Türkçe üst yazıyla oynanacak. Türkiye’de genellikle operalarda ve uluslararası tiyatro festivallerinde kullanılan bu yöntem şimdi de Kürtçe bir tiyatro oyununda denenecek.
Bu yöntemle daha geniş bir seyirci kitlesi hedefleyen DestAR-Tiyatro üyeleri böylelikle sanatsal ürünlere karşı dil bilmemekten kaynaklanan önyargıların kırılmasını ve farklı diller ve kültürler arasında bir empati kurmayı da hedefliyor. Oyun 23 Ekim Cuma Saat 20.30’da Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde izlenebilecek.
REŞÊ ŞEVÊ ANKARA’DA
Oyunun ilk sahneye çıktığı günden beri birçok tiyatro ve kültür-sanat festivaline katılmak için başvurular yapan ve birçoğundan olumsuz yanıt alan DestAR-Tiyatro, Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nden olumlu yanıt aldı. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali uzun yıllardır Kürtçe oyunlara yer veriyor ve bu geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Festival programında Kürt gruplardan Mezopotamya Dans Topluluğu’nun “Destana Kawa” adlı dans projesi de yer alıyor. “Reşê Şevê” 15 Kasım Pazar Saat 20.00’de Ankara Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda izlenebilecek.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
İletişim: 0555 996 10 43
ÖNCEKİ HABER

İşitme engelli Onur'un hikayesiŞİTME ENGELLİ ONUR’UN HİKAYESİ

SONRAKİ HABER

‘Başka dilde aşk’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...