13 Ekim 2009 00:00

YÖK Başkanı ağzındaki baklayı çıkardı

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri tartışmasına dair endişeler YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın son açıklamasıyla iyice arttı.

Paylaş

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri tartışmasına dair endişeler YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın son açıklamasıyla iyice arttı. Uzun süren ayak diremelerin ardından ‘Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’ adıyla ‘Kürtçe’ ismini kullanmadan bir ‘formül’ bulan YÖK, Kürtçe’ye ilişkin tutumunun ne olduğunu ortaya koydu. “Önce çok güçlü bir Türkçe, Farsça ve Arapça Dil ve Edebiyatı Bölümü lazım” diyen Özcan, neredeyse ‘Kürtçe diye bir dil yok’ anlamına gelecek ifadeler kullandı.
ÖNCELİĞİMİZ TÜRKÇE ARAPÇA VE FARSÇA
Özcan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü’nde “Yükseköğretimde Kurumsal Yönetimle İlgili OECD Programı’ tarafından düzenlenen ‘Yükseköğretimde Kalite’ konferansının açılışında konuştu. Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özcan, üniversitelerde Kürdoloji araştırma merkezlerinin kurulmasıyla ilgili son gelişmeler hakkındaki bir soru üzerine, 5-6 ay önce İstanbul Üniversitesi’nden bu yönde bir talep geldiğini, kendilerinin de onay verdiğini, ardından Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Kürdoloji bölümü açılması talebi geldiğini anlattı. YÖK’te meseleyi tartıştıktan sonra, tek tek dillerdense bütün Anadolu’da konuşulan dilleri içine alan ‘Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü’ gibi bir şemsiye oluşturmayı kararlaştırdıklarını söyleyen Özcan, “Kürt dili ve edebiyatı araştırması enstitüsü veya bölümünün açılabilmesi için çok güçlü bir Türk dili ve edebiyatı bölümü lazım. Aynı şekilde çok güçlü bir Farsça dil ve edebiyatı bölümü ve yine çok güçlü bir Arapça dil ve edebiyatı bölümü lazım. Bunlar olmaksızın zaten Kürdoloji ile ilgili herhangi bir bölüm, enstitü veya ana bilim dalının başarılı olacağını zannetmiyorum” şeklinde konuştu.
UTANMASA KÜRTÇE YOK DİYECEK
Artık bir çok kesim tarafından terk edilen, Kürtçe’nin başka dillerin toplamından oluştuğu safsatasını bilimsel bir tespitmiş gibi dillendiren Özcan, “Çünkü Kürt diline bakarsanız, tespitlere göre, yüzde 60-70 Farsça’dan ödünç aldığını, yine yüzde 20-25 arasında Arapça’dan ödünç aldığını ifade ediyorlar. Türkçe’den de kelimeler olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki yükseköğretimin kalitesiyle ilgili bir soru üzerine ise Özcan, İTܒnün son yapılan listede, 133’üncü sıradan 108’inci sıraya gelmesiyle övünerek, “Ben başarılı olduğumuza inanıyorum” dedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Silahı Samast’a kim verdi?

SONRAKİ HABER

Baykal’dan Erdoğan’a evet, açılıma ret!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa