13 Ekim 2009 00:00

Ceylan Önkol’un ölümüne ne sebep oldu?

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyü Xambaş mezrasında 28 Eylül’de Tapantepe Taburu’ndan açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili hazırlanan kriminal inceleme raporu tamamlandı.

Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik köyü Xambaş mezrasında 28 Eylül’de Tapantepe Taburu’ndan açılan ateş sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un ölümüyle ilgili hazırlanan kriminal inceleme raporu tamamlandı. Kamuoyu tarafından merakla beklenen ve soruşturma sürecinde savcının olay yerine gitmediği Ceylan Önkol’la ilgili hazırlanan kriminal inceleme raporunun tamamlandığı bildirildi. Edinilen ilk bilgilere göre, raporda ölüm nedeninin havan topu olmadığı öne sürüldü. Lice Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan kriminal inceleme raporu “Dosyada gizlilik kararı var” gerekçesi öne sürülerek, Önkol ailesinin avukatlarına verilmedi.
RAPOR AVUKATLARA VERİLMEDİ
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kriminal laboratuarında hazırlanan raporu alabilmek için İHD Diyarbakır Şubesi yöneticileri ve Önkol ailesinin Avukatları Serdar Çelebi ve Keziban Yılmaz Lice Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu. Lice Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kamil Çolak, avukatların başvurusuna karşılık raporun kendisine ulaştığını ancak raporla ilgili gizlilik kararı bulunduğu ve bu karara itirazda bulunulduğu için raporu avukatlara vermeyeceğini söyledi. Avukatlar, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda dosyaya kısıtlama kararı getirilse bile bu tür belgelerin avukatlara verilmesinin zorunluluk olduğunu belirtti. Ancak Savcı Çolak, bu konuda TMK’nin 10. maddesindeki gizlilik kararına göre hareket ettiğini söyleyerek, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bu karara ilişkin yapılan itirazın sonuçlanmasının ardından raporu verebileceğini ifade etti. İHD’li avukatlar gerekli itirazlarda bulunmak üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuracak.
Ceylan’ın vücudundan ve olay yerinden alınan şarapnele benzeyen parçalar üzerinde yapılan kriminal inceleme ardından rapor hazırlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle raporu açıklamayacaklarını söylerken raporda, ölümün havan topundan kaynaklanmadığı ileri sürüldü.
AVUKATLAR AÇIKLAMA YAPACAK
Raporda, toprakta bulunan bir mühimmattan kaynaklandığı ve patlayıcının mayın ya da el bombası da olmadığı belirtildiği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Önkol Ailesinin Avukatı Serdar Çelebi ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey’de raporun kendilerine ulaşması halinde raporun içeriğini kamuoyu ile paylaşacaklarını söylediler.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

SANATÇILAR CEYLAN’IN KÖYÜNE GİDECEK
Tapantepe Taburu’ndan yapıldığı belirtilen atış sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol’un (12) öldürülmesine ilişkin tepkiler sürüyor. Yaşanan ölüm olayına dikkat çekmek isteyen sanatçılar, bugün Ceylan’ın öldüğü yerde inceleme yapacaklarını bildirdiler.
İstanbul’dan hareket edecek olan ve aralarında sanatçı, balerin ve aydınların da bulunduğu bir heyet, bugün Şenlik köyüne giderek incelemelerde bulunacak.
Hava yoluyla önce Diyarbakır’a geçecek olan heyet, sonra karayoluyla Ceylan’ın öldüğu yere ulaşacak. Sanatçı ve aydınlardan oluşan heyette, İlkay Akkaya, Lale Mansur, Cengiz Algan, Hale Akay, Ebru Çevikli, Mehmet Demir, Yasemin Göksu, Yıldız Önen ve Zeynep Tanbay yer alıyor.
Heyet üyeleri, bugün sabah saatlerinde havayoluyla önce Diyarbakır’a, daha sonra da Şenlik köyünün Paşaçiya mezrasına geçecek. Heyetin konuya ilişkin bir açıklama yapması bekleniyor. (İSTANBUL)

Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Kürt işçilere ‘Yozgat’ı terk edin’ tehdidi iddiası

SONRAKİ HABER

Tüzel: AKP sorunu çözmek niyetinde değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...