13 Ekim 2009 00:00

Elbistan’da korkutucu kirlilik rakamları

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki Afşin-Elbistan Termik Santralleri’ne, hava kirliliğine neden olduğu ve açığa kül döktüğü gerekçesiyle toplam 83 bin 49 lira para cezası kesildi.

Paylaş

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesindeki Afşin-Elbistan Termik Santralleri’ne, hava kirliliğine neden olduğu ve açığa kül döktüğü gerekçesiyle toplam 83 bin 49 lira para cezası kesildi.
Afşin-Elbistan Termik Santralleri’ne, bacalarından püskürttüğü atık yüzünden İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün denetimleri sonucu 2 ayrı para cezası verildi.
25 yıldan bu yana elektrik enerjisi üreten, ancak baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışan, kül tutucu filtreleri işlevini yitiren Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ne 27 bin 683 lira, 5 yıldır faaliyette olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne, 18 milyon 149 bin metreküp kül ve kireç taşı atığını açık alana döküldüğü gerekçesiyle de 55 bin 366 lira para cezası kesildi.
KANSER RİSKİ 10 KAT FAZLA
Elbistan Acil Kurtarma Derneği (Elkut) Başkanı Poyraz Poyrazoğlu ise santralin çevreye büyük zararlar verdiğini belirterek, bazı rakamlar açıklayıp şu bilgileri verdi: “Günde ortalama 72 bin ton kömür yakan santraller, çevreye radyoaktif madde yayıyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nda kanserle ilgili bölüm, bu bölgeyi mercek altında tutuyor. A Termik Santrali yapılırken Baca Gazı Kükürt Arıtma Sistemi yüksek maliyeti nedeniyle yapılmamıştı. Kül tutucu elektro filtreler ise zaman içinde deforme oldu ve şu an çalışmıyor. Dünya ortalamasına göre atmosferdeki kükürtdioksit miktarı 150 mg/m3 olması gerekirken, bu değer yörede 1500 mg/m3 dolayında. Kirlilik bu boyutlara ulaştığı için kanser olma riski de 10 kat artıyor.”
Poyrazoğlu, bu korkutucu rakamların ilgili bütün çevrelerce bilindiğini, ancak buna seyirci kalındığını sözlerine ekledi.
İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, kesilen para cezalarının 2008’e dönük olduğunu, 7 kişilik ekiple sürdürdükleri denetimlerde aynı sorunların devam ettiğini söyledi.
Çanak, son denetimlerin ardından santrallere yeni cezalar kesileceğini de sözlerine ekledi.
(KAHRAMANMARAŞ)
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

Ölüm istasyonlarını istemiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...