13 Ekim 2009 00:00

GÜNCEL

DTP’nin son kongresinde Eş Başkan Emine Ayna’nın “DTP’nin çatı olduğu” mealinde yaptığı konuşma pek çok çevreyi şaşırttı.

Paylaş

DTP’nin son kongresinde Eş Başkan Emine Ayna’nın “DTP’nin çatı olduğu” mealinde yaptığı konuşma pek çok çevreyi şaşırttı. SDP Eski Başkanları Akın Birdal ve Filiz Koçali’nin DTP Parti Meclisi’ne girmeleri de, Emine Ayna’nın sözlerinin tesadüfen ya da yanlışlıkla ağızdan çıkmış sözler olmadığını düşündürdü.
Bu son gelişmelere kadar DTP’nin yazılı metinlerinde ve yetkili sözcülerinin açıklamalarında DTP’nin çatı olması fikrine kesin olarak karşı çıkılıyordu. DTP’nin çatı partisi projesi özetle geniş aydın kesimleri, sendikacılar, demokratik örgüt temsilcileri, Alevi örgütleri, yerel örgütler ve DTP, EMEP, ÖDP, SDP gibi partilerin içinde yer aldığı bir geniş demokrasi ittifakı olarak anlatılıyordu. Hatta, bu açıklamalarda, DTP’nin ittifak içinde çok ağırlıklı bir konumda olmaması gerektiğine özel vurgu yapılıyordu. Şimdi son kongrede söylenen sözler ile beş senedir söylenen ve yapılmak istenen proje arasında bir çelişkili durum ortaya çıktı.
Tabii, bir de DBH (Demokrasi için Birlik Hareketi) diye bir oluşum var. Bu hareket kendini “çatı” olarak tanımlıyor. DTP de bu hareketin içinde gibi görünüyor.
“Çatı” DTP midir, DBH midir, yoksa başka bir şey mi?
Açıkça anlaşılır ki; ne DTP, ne de DBH demokrasi mücadelesi için geniş bir cephe fikrine uygun değildir. Aslında uzun uzun tarifler yapmaya gerek yok. Demokrasi için ittifak, cephe dediğimiz bileşim pek çok kez eylem bazında oluştu. Savaşa karşı birlik, Irak’ın işgaline hayır gibi eylem ittifakları ve bu ittifakların yüz binleri bir araya getirmesi, başarılı eylemleri yaşandı. 2002’de gerçekleştirilen seçim ittifakı da bazı eksikleri ile birlikte (Aydın, Alevi ve demokratik kitle örgütleri çevrelerinin katılımındaki zayıflıkları kastediyoruz) “çatı” fikrine en çok yaklaşan siyasi ittifaklardan biriydi.
Geçtiğimiz hafta sonu Barış Meclisi tarafından düzenlenen Anayasa Sempozyumu böyle bir ittifakın içinde yer alabilecek çevrelerin önemli bir kesimini temsil edebilecek kişileri topladı. Bu toplantıda da yine demokrasi güçlerinin önemli konularda ortaklaştığı görüldü. Demokrasi cephesinin siyasal programı denebilecek talepler üzerinde ne kadar geniş bir ittifak olduğu bir kere daha görüldü.
“Çatı” ların ilan edilmesi, geniş bir cephe yerine bu cephenin içinde ancak bir anlamı olabilecek küçük ittifak partileri oluşturmaya çalışmalar (Ufuk Uras ve arkadaşlarının girişimi ile Ali Balkız ve arkadaşlarının girişimini kastediyorum) hayal kırıklığı yaratabilecekse de, hâlâ geniş cephe için ümitvar olmak gerekir. Belki, hep birlikte biraz daha sabırlı olmalıyız. Tartışmaların ve görüşlerin açık olarak yapılması belki işimizi kolaylaştırabilir. Belki de, bu ittifakın sözcüsü olabilecek aydınların artık işin başına geçmesinin zamanı geldi.
Çünkü, her şeye rağmen demokrasi güçleri olarak birleşmeye mecburuz.
KAMİL TEKİN SÜREK
ÖNCEKİ HABER

Harbiye’nin dünü ve bugünü konuşuldu

SONRAKİ HABER

Elbistan’da korkutucu kirlilik rakamları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...