14 Ekim 2009 00:00

Aram Yayınları sahibine hapis cezası

ARAM Yayınları sahibi Fatih Taş, yayınladığı bir kitap nedeniyle 5 ay hapis yatacak. Taş’a, yayınladığı bir kitaptan dolayı verilen 5 aylık hapis cezası...

Paylaş

ARAM Yayınları sahibi Fatih Taş, yayınladığı bir kitap nedeniyle 5 ay hapis yatacak. Taş’a, yayınladığı bir kitaptan dolayı verilen 5 aylık hapis cezası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı. Onama kararı, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK), “örgüt propagandası” suçunu düzenleyen maddelerine dayandırıldı. Taş’ın avukatları ise bu kararın, yayınevi sahiplerine ceza verilmesini engelleyen Anayasa Mahkemesi kararıyla çeliştiğine dikkat çekiyor.
YARGITAY CEZAYI ONADI
Düşünür Noam Chomsky’in kitaplarının da yayınlandığı Aram Yayınları’nın sahibi Taş, Mordem Delibaş’ın yazdığı “Kırbaşı Baskını-PKK’nin Doğum Gecesi” adlı kitap nedeniyle 2003’te davalık olmuştu. İki yıl önce İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlanan davada Taş, 5 ay hapis ve 285 TL adli para cezasına çarptırılmıştı. Temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderilen karar, Temmuz 2009’da onandı.
‘ANAYASA MAHKEMESİ KARARIYLA ÇELİŞİYOR’
Taş’ın avukatları İnan Akmeşe ve Yıldız Polat, infazın durdurulması için İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını belirttiler. Akmeşe karara ilişkin, “Kanun maddesinde açıkça basın ve yayın organları sahipleri ve yayın sorumluları hakkında uygulanacak yaptırım doğrudan para cezası olarak öngörülüyor. Kanuna rağmen, Yayımcı Fatih Taş’a doğrudan hapis cezası verilmiştir. Kaldı ki, Anayasa Mahkemesi’nin 18 Haziran 2009 tarihli iptal kararıyla birlikte basın ve yayın organları sahiplerine adli para cezası bile verilemeyecektir” diye konuştu.
Bu tür davalarda, genelde yayın organları sahiplerine ‘suça iştirak etmiş’ gözüyle bakılmasının böyle sonuçlara yol açtığını söyleyen Akmeşe, infaz kararının durdurulması konusunda ümitli olduklarını belirtti.


ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran 2009’da TMK’nın, suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın yayın organı sahiplerine de ceza verilmesini öngören hükümlerini iptal etti. Anayasa Mahkemesi, Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesinin 5532 sayılı Yasa’nın 5’inci maddesiyle değiştirilen 4’üncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “…sahipleri ve…” ibaresini iptal etti. “Örgüt propagandası suçunun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, suçun işlenişine iştirak etmemiş olan sahipleri hakkında adli para cezası verilmesi”ni hükme bağlayan değişiklikle, TMK’nın 7’nci maddesinin 2’nci fıkrasının 3’üncü cümlesinde yer alan “…sahipleri ve…” ibaresinin de iptaline karar verildi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

DTP’ye partilerden destek ziyareti

SONRAKİ HABER

‘Dur’ ihtarı Hatay’da can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...