14 Ekim 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Ben, beş yıldır bir işyerinde çalışıyorum. İş sözleşmem, işveren tarafından geçerli olarak feshedildi. Ve ben de bunu kabul ettim. İşveren bana kıdem ve ihbar tazminatımı da ödedi. Ancak bir eksik ödeme olup olmadığını...

Paylaş

SORU: Ben, beş yıldır bir işyerinde çalışıyorum. İş sözleşmem, işveren tarafından geçerli olarak feshedildi. Ve ben de bunu kabul ettim. İşveren bana kıdem ve ihbar tazminatımı da ödedi. Ancak bir eksik ödeme olup olmadığını anlayabilmem için kıdem tazminatının nasıl hesaplandığına dair bilgi verir misiniz?

CEVAP: Öncelikle belirtilen husus, kıdem tazminatının hesaplanmasının işçi tarafından alınan son ücret üzerinden yapılacağıdır. Yani işten ayrılmadan önce aldığınız maaş üzerinden kıdem tazminatı hesabı yapılacaktır.
Kıdem tazminatı hesabında, çalışılan her bir tam yıl için, giydirilmiş brüt ücretin otuz günlük tutarı ödenecektir. Giydirilmiş brüt ücret ise işçiye verilen ikramiyeler, primler, yakacak yardımı ve bunun gibi yapılan düzenli ödemelerdir. Yaklaşık her yıl bir brüt maaş kadar kıdem tazminatı kazanılmaktadır.
Bir yıl içinde 365 gün çalışmaya karşılık 30 günlük giydirilmiş brüt ücret kadar tazminat ödeniyor ise çalışılan……kadar gün için (365/30)*……gün sayısı formülüyle bulunacak gün sayısı baz alınarak tazminat ödemesi yapılacaktır.
Örneğin son 30 günlük brüt maaşı 1000 TL olan 5 yıl çalışan bir işçiye 5* (30 günlük brüt ücreti) = 5* 1.000 = 5.000 TL tazminat ödenecektir.
Ayrıca, eğer işçinin bu beş yıl dışında örneğin beş ay ve 10 gün gibi çalıştığı günlerin de bulunması halinde, orantılı olarak bu hesaplanan bedel de eklenecektir.
Kalan ay kesirleri için brüt tutar 12 aya bölünecek ve kalan ay tutarı bulunacaktır. Gün hesaplamasında ise bulunan bu ay tutarı da bir ayda 30 gün üzerinden 30’a bölünüp, günlük miktar bulunacaktır. Bulunan bu gün tutarı da çalışılan gün sayısı ile çarpılacaktır.
Kıdem tazminatından yüzde 0.6 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

1 milyar 20 milyon kişi aç

SONRAKİ HABER

Mahalleli sel korkusuyla yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...