15 Ekim 2009 00:00

1 milyar 20 milyon kişi aç

BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre, 2009 yılında 1 milyar 20 milyon kişi gıdasız kaldı. 2009’da, bir önceki yıla göre yaklaşık 100 milyon kişi daha aç kaldı.

Paylaş

BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre, 2009 yılında 1 milyar 20 milyon kişi gıdasız kaldı. 2009’da, bir önceki yıla göre yaklaşık 100 milyon kişi daha aç kaldı. Bu son 40 yıldaki en yüksek aç sayısı...
FAO Genel Sekreteri Jacques Diouf da yaptığı açıklamada, “Aç insanların sayısındaki artış tahammül edilemez noktada” dedi. Artışın nedeninin “bereketsiz hasat” olmadığı, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek gıda fiyatlarından, gelirlerin azalmasından ve işten atılmalardan kaynaklandığı vurgulandı.
BANKALARA VAR AÇLARA YOK
BM raporuna göre, yardımların ve tarım yatırımlarının azalması son 10 yıldır açların sayısını sürekli artırdı. Krize giren bankaları kurtarmak için bir çırpıda trilyonlarca dolar harcayan ülkeler, BM zirvelerinde yolsuzlukla mücadele adına verdikleri sözlere rağmen, açlık karşısında kılını kıpırdatmıyor.
İŞSİZLİK DE ÇIĞ GİBİ...
Kriz açlık gibi işsizliği de körükledi. İşsizlik İspanya’da yüzde 18.9’la zirve yaparken, OECD ülkelerinde bu oran yüzde 8.6’ya yükseldi. OECD verilerinden derlenen bilgilere göre, OECD ülkelerinde küresel krizin baş gösterdiği eylül ayının hemen öncesi 2008 Ağustos ayında yüzde 6,3 olan işsizlik oranı, krizle birlikte bu yılın aynı ayında 2,3 puan artarak yüzde 8,6’ya yükseldi. İşsizlik İspanya’da yüzde 18,9 oranı ile zirve yaparken, bunu yüzde 12,5 ile İrlanda, yüzde 11,6 ile Slovakya, yüzde 12,5 ile İrlanda, yüzde 9,9 ile Fransa takip etti.
Türkiye’nin Temmuz ve Ağustos aylarına dönük işsizlik rakamlarının henüz belirlenmemiş olması nedeniyle OECD verilerinde yer almadı. TÜİK verilerine göre Türkiye’de geçen yılın Ağustos ayında yüzde 9,8 olan işsizlik oranı, bu yılın Haziran ayında yüzde 13 olarak belirlendi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bu çocukların suçu ne?

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...