15 Ekim 2009 00:00

Bu çocukların suçu ne?

Adana’nın Tuzla beldesi Karagöçer köyünde yıllardan beri kurdukları çadırlarda tarım işçiliği yapan ailelerin çocukları için bu sene de eğitim yılı başlamadı.

Paylaş

Adana’nın Tuzla beldesi Karagöçer köyünde yıllardan beri kurdukları çadırlarda tarım işçiliği yapan ailelerin çocukları için bu sene de eğitim yılı başlamadı. Bu sene Özel İdare Müdürlüğü ile servis şirketleri arasında anlaşma yapılamadığı için 61 öğrenci bir aydır açık olan okullarına gidemiyor. Valilik, sorunu, çocukları Yatılı Bölge İlköğretim Okullarına (YİBO) göndererek çözmek istiyor. Aileler ise çocuklarını YİBO’ya göndermek istemediklerini, köy okuluna gitmelerini istediklerini söylediler.
Sonuçta, olan yine 5 km uzaklıktaki okullarına gidemeyen öğrencilere oluyor. Okulların açılması ile birlikte her sabah çadırlarının kurulu olduğu köprü başında servisleri bekleyen öğrenciler, servislerin gelmemesi nedeniyle buruk bir şekilde evlerine geri dönüyorlar. Çantaları, kitapları ve önlükleri hazır olan öğrenciler, servislerini geri istiyorlar.
KAMPANYALAR LAFTA
Her sene eğitim yılı başlamadan hükümetin ve büyük şirketlerin eğitimi kullanarak yaptıkları reklam ve propagandaların havada kaldığı, bu olay ile bir kez daha ortaya çıktı.
Çocukları servis verilmediği için okula gidemeyen aileler ise duruma tepkili. Yıllardan beri yaşadıkları Karagöçer’de çocuklarının okula gittiğini ifade eden aileler, çocuklarının, 2-3 yıldır servislerden yararlanırken bu sene mahrum kalmalarının nedenini anlayamadıklarını belirtiyorlar.
3 çocuğu okula gidemeyen Mustafa Gündüz, çocuklarının servislerden yararlanamayacağını okullar açıldıktan sonra öğrendiklerini belirtti. Çocuklarına iyi bir gelecek sağlayabilmek için yıllardan beri çadırlarda yaşayıp tarım işçiliği yaptıklarını ifade eden Gündüz, çocuklarının okumasını çok istediğini dile getirdi. Geçen senelerde Milli Eğitim görevlilerinin, çocukların okula gitmesi yönünde ailelerle görüştüğünü vurgulayan Gündüz, “Biz zaten çocuklarımızı okula gönderme taraftarıyız. Görevliler geçen sene geldi, ‘14 yaşına kadar olan çocukların hepsi okula gidecek’ dediler. Biz de çocuklarımızı okula göndermek istediğimizi söyledik. Şimdi çocuklarımız okula gidemiyor. Bir tek kişi gelip halimizi sormadı. Bu nasıl bir çelişki?” diye konuştu. Gündüz, çocuklarının YİBO’ya gitmesini istemediğini de sözlerine ekledi.
ÇOCUKLARIMIZI MAHRUM BIRAKMASINLAR
İki çocuğu okula gidemeyen Mehmet Şimşek ise çadırlarda kalan, okuma yazma bilmeyenler için okuma yazma kursu açanların, çocuklarının eğitimini engellediğini belirtti. Okuma yazma kursu için çadırların yanına bir bina yapılması için inşaat başlatıldığını dile getiren Şimşek, “Bize okuma yazma öğretenler çocuklarımızı okuldan mahrum bırakıyorlar. Biz kendimizden geçtik. Çocuklarımız okusun yeter” dedi. Konu ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştüklerini belirten Şimşek, sorunu çözmeye kimsenin yanaşmadığını dile getirdi.
20 yıldır çadırlarda kaldığını ifade eden Sekven Gündüz ise çocuklarının geleceği için çadırlarda hayatlarını sürdürdüklerini belirtti. Kendisinin okula gidemediğini ve çocuklarının okula gitmesini çok istediğini ifade eden Gündüz, “Bize daha önceden haber etselerdi, biz kendimiz çözüm bulurduk. Ben okula yakın bir yere taşınırdım çocuklarım okula gitsin diye. 3 tane çocuğum okula gidiyor. Onları okutmak için çabalıyorum. Onlar okumadıktan sonra burada çalışıp para kazanmışız neyimize yarar?..” dedi.
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

‘Kaynak yok’ yalanına inanmayın!

SONRAKİ HABER

1 milyar 20 milyon kişi aç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...