15 Ekim 2009 00:00

İsrail: Türkiye aklını başına alsın

Konya’da yapılması planlanan Anadolu Kartalı tatbikatının iptaline İsrail’den sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

Paylaş

Konya’da yapılması planlanan Anadolu Kartalı tatbikatının iptaline İsrail’den sert tepkiler gelmeye devam ediyor.
İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Türkiye’ye sert çıktı. Şalom, “Türkiye İsrail’le stratejik bağları bulunan bir devlettir. Dilerim ki Türkler akıllarını başlarına alır ve iki ülke arasında ilişkilerin bizim için olduğundan çok onların çıkarına olduğunun farkına varırlar. İlişkilerin son günlerde kötüleşmesi üzücüdür” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise, “Türkiye doğru yönde ilerlemiyor” açıklamasında bulundu. Lieberman, “Türkiye, Suriye, İran ve Hamas'la yakınlaşıyor. Bu soru işaretleri yaratıyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Böyle dönemlerde bölgemizde herkesin aklıselim içinde davranması, barış ve istikrar ortamını zedeleyecek davranışlardan uzak kalması beklenir. Gazze’deki insani trajedinin bir an önce son bulmasına, Mescid-i Aksa, Harem-i Şerif ve Doğu Kudüs’ün kültürel ve dini kimliğine saygı gösterilmesine büyük önem veriyoruz. Bu konuda Türkiye hassasiyetini göstermiştir, göstermeye devam edecek” dedi. Bu hassasiyetlerin göz önüne alınması halinde bölgede yeniden ‘barış ortamı doğacağını’ söyleyen Davutoğlu, “Biz de Suriye-İsrail başta olmak üzere barışın tüm veçhelerine elimizden gelen katkıyı yapmaya devam ederiz. Hiçbir şekilde herhangi bir askeri gerginlik içinde yer almayacağımızın bilinmesinde fayda var” diye konuştu.
ERDOĞAN: HALKA KULAK VERDİK
El Arabiye televizyonunun sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tatbikata İsrail’in katılmamasına ilişkin bir soru üzerine, halkın vicdanına sözcülük ettiklerini, halkın tatbikata İsrail’in katılmasını istemediğini, bu nedenle tatbikatın uluslararası bölümünü ertelediklerini ifade etti.
ABD DE TEPKİLİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, konuyla ilgili bir soruyu yanıtladı. Soruyu yönelten muhabirin, tatbikatın iptal olduğunu ima etmesi üzerine Crowley, bunu düzelterek, bildiği kadarıyla tatbikatın iptal edilmediğini, ertelendiğini ifade etti. Crowley, “Eğer bu, bir devletin katılım için davet edilmesinin ardından son dakikada geri çekilmesi meselesiyle, o zaman bir tatbikattan bir ülkenin son dakikada bu şekilde çıkartılmasının uygunsuz olduğunu düşünüyoruz” dedi. Açıklamasında ülke adı telaffuz etmeyen Crowley, muhabirin ısrarlı soruları üzerine “Evet, bu ülke İsrail” dedi.
SURİYE MEMNUN
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Sevinçle karşıladık. Karar, temelde Türkiye’nin duruşunu sergiliyor. İsrail’in Gazze’ye saldırısına Türkiye’nin bir tutumudur. Suriye tatbikata endişe ile bakmaktadır. Bunun için kaldırılmasından memnunuz” sözleriyle değerlendirdi.


İSRAİL BASINI NE DİYOR?
HAARETZ: İSRAİL YUMUŞATMA ARAYIŞINDA
İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, tatbikatının uluslararası bölümünün ertelenmesi üzerine yaşanan tartışmalarda İsrailli yetkililerin Türkiye ile çıkan gerginliği yumuşatma arayışında olduklarını yazdı. Gazeteye göre, İsrail’in Ankara’daki diplomatik görevlileri, Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkililerine, ‘İsrail’in gazete manşetleri aracılığıyla uzlaşmazlıkları çözme niyetinde olmadığını’ bildirdiler. Bir İsrailli diplomat, gazeteye, İsrail tarafının iptal edilen tatbikat ve iki ülke arasındaki gerilimle ilgili ılımlı bir tutum takınma kararı aldığını, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın dün yaptığı, ertelemeden siyasi anlam çıkarılmamasını isteyen açıklamasını anladığını ifade etti.
YEDIOTH AHRANOT: İSRAİL’E STRATEJİK DARBE
Yedioth Ahranot gazetesinde yer alan ‘İsrail’e Stratejik Darbe’ başlıklı bir yorumda, İsrail Hava Kuvvetleri yeteneklerinin bu tatbikatın iptali nedeniyle önemli bir kayba uğramayacağı, İsrail Hava Kuvvetleri’nin çeşitli savaş senaryolarına göre tatbikat yaptığı tek yerin Türkiye olmadığı belirtildi. Yorumda, bununla birlikte NATO’nun Türkiye’deki hava tatbikatına İsrail’in katılımının iptal edilmesi kararının, İsrail’in giderek artan diplomatik izolasyonunun stratejik ve ekonomik sonuçları konusunda güçlü bir işaret oluşturduğu görüşü dile getirildi. Türkiye’nin uzun yıllar boyu İsrail’in ‘Güçlü ve güvenilir bir müttefiki olduğu’ kaydedilen yorumda, “Ancak şimdi ise bu ülkeyle olan ilişkilerimiz, tepe taklak bir görünüm vermektedir” denildi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Goldstone raporu BM’de görüşülecek

SONRAKİ HABER

IMF karşıtı olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...