15 Ekim 2009 00:00

Obama’nın paketi ilk onayı aldı

ABD Senatosu’nun bir komisyonu, milyonlarca sigortasız ABD vatandaşını sağlık sigortası sahibi yapmayı amaçlayan yasayı onayladı.

Paylaş

ABD Senatosu’nun bir komisyonu, milyonlarca sigortasız ABD vatandaşını sağlık sigortası sahibi yapmayı amaçlayan yasayı onayladı.
CUMHURİYETÇİLER’DEN İLK ONAY GELDİ
Senato’nun Mali Komisyonu’nda tasarı 9’a karşı 14 oyla onaylandı ve Olympia Snowe, tasarıya onay veren ilk Cumhuriyetçi senatör oldu. Snowe, partisinin çizgisinden ayrıldığı bu oylamanın ardından “Tarihin çağrısı gelince, tarih çağırmış demektir” dedi. Ama tasarıyı yapılacak değişikliklerle birlikte bundan sonraki oylamalarda da destekleyeceği konusunda bir güvence vermedi. Kongre’deki Cumhuriyetçilerin çoğu ile bir kısım Demokrat tasarıya hâlâ karşı çıkıyor.
ABD Başkanı Barack Obma, oylamayı, yasanın Kongre’den geçirilebilmesi yolunda kritik bir dönüm noktası olarak niteledi. Obama, “Sağlık reformunu geçirmeye eskisinden daha yakınız ama henüz geçirmeyi başarabilmiş de değiliz. Şimdi kendimizi kutlama zamanı değil, çabayı yoğunlaştırıp bu işi bitirme zamanı” diye konuştu.
Senato’nun karma komisyonunda haftalar süren hararetli tartışmalardan sonra değişikliklerle onaylanan taslak, sağlık sigortası maliyetini düşürmek ve ABD vatandaşlarının çoğuna ucuz sağlık sigortası sağlamak amacıyla 10 yıl içinde 829 milyar dolarlık harcama yapılmasını içeriyor.
Taslağa, Senato komisyonunda “hayır” diyen Cumhuriyetçi Senator Charles Grassley, devleti sağlık sektörüne fazla müdahaleci kıldığını söylediği bu tasarının, Kongre’den geçme sürecinde yapılacak değişikliklerle daha da sola kayacağından kaygı duyduğunu kaydetti. Taslağın, Senato’nun tümünde oya sunulmadan önce Sağlık Komisyonu’nda kabul edilen diğer bir taslakla birleştirilmesi gerekiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bir milyar kişiyi kıtlık değil kriz aç bırakıyor

SONRAKİ HABER

Pakistan’da halk yine yollarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...