15 Ekim 2009 00:00

Sakarya’da ‘duyarlı’ linççiler yine sahne aldı

Sakarya’da ‘duyarlı vatandaşlar’ olarak adlandırılan linççiler yine ortaya çıktı. Daha önce defalarca linç girişiminin yaşandığı kentte, son alarak minibüste Kürtçe konuşun bir inşaat işçisi hedef oldu.

Paylaş

Sakarya’da ‘duyarlı vatandaşlar’ olarak adlandırılan linççiler yine ortaya çıktı. Daha önce defalarca linç girişiminin yaşandığı kentte, son alarak minibüste Kürtçe konuşun bir inşaat işçisi hedef oldu. 10 kişi tarafından dövülen Halis Çelik, ardından araçtan atıldı. 15 günlük iş göremez raporu alan inşaat işçisi, suç duyurusunda bulundu.
LİNÇ DUYARLILIK OLDU!
27 Nisan’da Sakarya’da DTP’nin etkinliğinin basılması ve içeridekilerin linç edilmek istenmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan akıllara zarar bir rapor açıklanmıştı. Rapora göre “Sakarya halkı, devletin bölünmezliğine aykırı hareketlere tahammül edememişti”! Raporda, olaylara 4 gün önce ‘asker cenazesi kaldırıldığı’ ve ‘kentin milliyetçi bir yapıya sahip olması’ gerekçe gösterilerek, DTP ‘tahrikçi’ ilan edilmişti. Bu saptamalara, Sakarya’da son birkaç yıl içinde art arda yaşanan linç girişimlerine katılanların cezasız kalması da eklenince, yeni olaylar kaçınılmaz oldu.
TEKME TOKAT...
Dicle Haber Ajansı’nın haberine göre linççiler bu defa, Sakarya’nın Arifiye ilçesinde sahneye çıktı. İşten evine dönen 3 çocuk babası inşaat işçisi Halis Çelik, şehir içi dolmuşuna bindi. Telefonuyla Kürtçe konuşan Çelik, “Burası Türkiye, Kürtçe konuşamazsın. Pis Kürtler, sizi ilçemizde istemiyoruz” diyen araçtakilerin sözlü saldırısına uğradı. Çelik, duruma tepki göstererek, telefonu kapattı. Buna rağmensözlü saldırılarını sürdüren kişiler, ardından Çelik’e yumruk ve tekmelerle saldırdı.
ARAÇTAN ATILDI
10 dakika seyir halindeki dolmuşun içinde darp edilen Çelik, ardından ise araç hareket halinde iken yol kenarına atıldı. 15 gün iş göremez raporu alan Çelik, saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulundu.


İLK ‘DUYARLILIK’ DEĞİL!
Sakarya’da daha önce de pek çok linç yaşanmış, saldıranlar hakkında hiçbir işlem yapılmamıştı. Bazı önemli olaylar şöyle:
*27 Nisan 2008: ‘Barış ve Kardeşlik Şöleni’ düzenleyen DTP’lilere ülkücüler saldırdı, Ebubekir Kalkan öldü.
*5 Haziran 2007: Ahmet Kaya tişörtü giydikleri için Diyarbakırlı iki işçi, 500 MHP’li tarafından linç edilmek istendi.
*26 Kasım 2007: Adapazarı’nda gözaltına alınanlar saldırıya uğrudı.
*7 Eylül 2006: Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bir çay bahçesinde, MHP’liler, fındık işçilerine ‘Sizler PKK’lisiniz’, ‘Terörist Kürtler’ diyerek saldırdı. 4 Kürt işçi gözaltına alındı.
(SAKARYA)
ÖNCEKİ HABER

Levent Tüzel Samsun'da basınla buluştu

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...