15 Ekim 2009 00:00

Nihayet polislere soruşturma izni çıktı

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da çıkan olaylarda gaz bombasıyla Mahsum Mızrak’ın ölümüne neden oldukları gerekçesiyle 3 polis hakkında nihayet soruşturma başlatıldı.

Paylaş

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da çıkan olaylarda gaz bombasıyla Mahsum Mızrak’ın ölümüne neden oldukları gerekçesiyle 3 polis hakkında nihayet soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Valiliği’nin soruşturma izni vermemesi üzerine Bölge İdare Mahkemesi’ne giden Mızrak’ın avukatları haklı bulundu.
4 yıl önceki olaylarda, çatışmalarda yaşamını yitiren 4 PKK gerillasının cenazesi 28 Mart 2006’da Diyarbakır’a getirilmiş, defin töreninin ardından gelişen olaylar kısa sürede bütün bölgeye yayılmıştı. Çıkan olaylarda aralarında çocuklarında bulunduğu 11 kişi polis müdahalesi sonucu yaşamını yitirmişti.
GAZ BOMBASI ÖLDÜRMÜŞTÜ
Mahsum Mızrak da Bağlar Koşuyolu Parkı’nın Oryıl kavşağında ölü bulunmuştu. Mızrak’ın polisin attığı gaz bombasının çarpması sonucu öldüğü ortaya çıkmış ve 3 özel harekatçı polis hakkında soruşturma başlatılmıştı. Ön inceleme raporu ve tahkikat dosyasını inceleyen Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu soruşturma izni vermemiş, bunun üzerine Mahsum Mızrak’ın babası Hasan Mızrak ve Avukatları Sezgin Tanrıkulu, Barış Yavuz ile Ahmet Özmen, Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu. İtirazın haklı bulunması üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’nda görevli polis memurları B.Ö, H.A. ve N.Ö. hakkında soruşturma başlattı.
SORUŞTURMAYA İZİN
Dosyayı değerlendiren mahkeme, Mızrak’ın ölümünün ‘ateşli silah mermisi (gaz fişeği) yaralanmasına bağlı beyin harabiyeti ve kanaması’ sonucu meydana geldiğinin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yaptırılan otopsi sonucunda kesinlik kazandığı hatırlattı. Mahsum Mızrak’ın ölümüne neden olan gaz fişeğinin adı geçen 3 polis tarafından atılmış olabileceği şüphesi doğduğunun belirtildiği kararda, “Haklarında ön inceleme yapılan kamu görevlileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma yapmasını gerektirecek nitelik ve yeterlilikte olduğu anlaşıldığından, şikayetçi tarafından yapılan itirazın kabulü ile Diyarbakır Valisi’nin 19.02.2009 günlü ve İd. Ku. 02.2009/10 sayılı soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın kaldırılmasına, adı geçenler hakkında soruşturma izni verilmesine kararı verildi” denildi.


BAŞBAKAN: KADIN DA ÇOCUK DA OLSA GEREKEN YAPILACAK
Cenazeye katılan binlerce kişi tören dönüşü sırasında gösteri yapmak isteyince; güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Kitleye gaz bombası ve silahlarla müdahale eden güvenlik güçleri ile halk arasındaki çatışmalar 4 gün sürdü. Diyarbakır’da kepenkler günlerce kapalı kalırken, ara sokaklarda barikatlar kuruldu. Yıllar sonra ilk defa asker şehir merkezine indi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olaylarla ilgili yaptığı konuşma ise bölge halkının kanını dondurdu. “Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacak” diyen Başbakan, çevik kuvvet ekipleri ve polislere sınırsız silah kullanma özgürlüğünü ilan etmiş oluyordu. Olaylar Batman ve Mardin’e, ve bölgedeki birçok il ve ilçeye sıçradı. 28 Mart’ta, 18 yaşındaki Mehmet Akbulut, Halil Söğüt (78) Mehmet Işıkçı (19), 9 yaşındaki Abdullah Duran yaşamlarını yitirmişlerdi. Öldürülen beş kişi için yapılan cenaze töreninde kent merkezi adeta ablukaya alınmıştı. Çevre il ve ilçelerinden binlerce güvenlik gücü takviyesi gelmişti. Cenaze törenine güvenlik güçleri müdahale etti. Cenazeleri taşıyan kitleye polis gaz bombası ve silahlarla müdahale etti. Bu müdahalede 7 yaşındaki Enes Ata, Mahsum Mızrak’ın (17), Emrah Fidan (17) , İlyas Aktaş (22) ve Mustafa Eryılmaz’da (26) güvenlik güçlerinin müdahalesi ve rasgele açtıkları ateş sonucu yaşamlarını yitirdi. Batman’a sıçrayan olaylarda açılan ateş sonucu 3 yaşındaki Fatih Tekin adlı bir çocuk öldü. Kızıltepe’de 1 Nisan Cumartesi günü Ahmet Araç (27) ve 2 Nisan Pazar günü M.Sıddık Önder (22) isimli gençler güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamlarını yitirdi. Yaşanan olaylarda gözaltına alınıp tutuklanan arasında 382 kişiden 91’i çocuktu. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

JİTEM davasında soru işaretleri artıyor

SONRAKİ HABER

Tutuklu çocukların aileleri vekillerle görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...