15 Ekim 2009 00:00

Sağlıkçılardan lisans soygununa tepki

Sağlık Bakanlığı'nın gerekçesini "Sağlık personelinin eğitim düzeyinin yükseltilerek sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması" olarak açıkladığı lisans tamamlama programları için sağlık emekçilerinden...

Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın gerekçesini "Sağlık personelinin eğitim düzeyinin yükseltilerek sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması" olarak açıkladığı lisans tamamlama programları için sağlık emekçilerinden 2 bin TL harç parası istenmesi tepki topladı.
Bakanlık önüne yürüyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri sağlıkçıların eğitim masraflarının Bakanlık tarafından karşılanmasını talep etti. Sağlık Bakanlığı Erzurum Atatürk Üniversitesi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesi'yle ebelik, hemşirelik ve sağlık eğitimi lisans tamamlama programlarının açılması için protokol imzalamış, ancak Erzurum Atatürk Üniversitesi sağlık çalışanlarından yıllık harç bedeli olarak 2 bin TL istemişti. Duruma tepki gösteren SES Ankara Şube üyeleri dün Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi bahçesinde toplanarak, Sağlık Bakanlığı'na yürüdüler. Polisin Bakanlığın önünde yığınak yaptığı eylemde sağlıkçılar sık sık "Bakan harcımı sen öde", "Parasız eğitim, parasız sağlık" sloganları attılar.
Burada konuşan SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, "Sağlık Bakanlığı lisans tamamlama programı başlatılmasının gerekçesini; 'sağlık personelinin eğitim düzeyinin yükseltilerek sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması' olarak açıklamıştı. Madem sağlık hizmetlerinin daha kaliteli verilmesi için eğitim gerekiyor bu eğitimin bedelini de Sağlık Bakanlığı ödesin. Bizler harç adı altında vurgunu ve soygunu kabul etmiyoruz, bu vurgundan vazgeçilmesini bekliyoruz" diye konuştu.
'DÖNER SERMAYEYİ ARTTIRMA EĞİTİMİ'
SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun da, lisans tamamlama programlarının paralı olamayacağını belirtti. Yorgun, Bakanlığın sürekli hizmet içi eğitimlerle sağlıkçıların mesleki bilgilerini güncellemek yerine, eğitim adı altında "Toplam kalite yönetimi nasıl uygulanır", "Döner sermaye geliri nasıl arttırılır" konulu seminerler vermesini eleştirdi.
Öt yandan konu ile ilgili sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyen SES Adana Şubesi uygulamanın soygun olduğunu ifade etti. SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen, yüzde 2.5'lik maaş zamlarıyla açlığa mahkûm edilen sağlık emekçilerinin harç bedellerini yatıramadığı için öğrenim hakkından yararlandırılmayacaklarını belirtti. Antmen, harçlara karşı hukuksal ve demokratik taleplerini kullanacaklarını ifade etti.
(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler hakları için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...