15 Ekim 2009 00:00

Haklar kağıt üzerinde kaldı

Türkiye’deki eğitim hakkına ilişkin ortak ilke, kaygı ve önerilerin dile getirildiği ‘Eğitimde Haklar Bildirgesi’ açıklandı.

Paylaş

Türkiye’deki eğitim hakkına ilişkin ortak ilke, kaygı ve önerilerin dile getirildiği ‘Eğitimde Haklar Bildirgesi’ açıklandı. Bildirgede, Türkiye’nin, çocukların ifade özgürlüğü; dinlenme, oyun, ayrımcılığa uğramama ve şiddetten korunma hakkı gibi eğitim hakkına dair, tarafı olduğu BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası ve BM Çocuk Hakları sözleşmelerine aykırı davrandığına dikkat çekildi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Ofisi, Tarih Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim Reformu Girişi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Uluslararası Çocuk Merkezi ile İnsan Hakları Derneği’nin de aralarında bulunduğu 14 kuruluşun iki yıllık çalışmasından oluşan Eğitimde Haklar Projesi, Sabancı Üniversitesi Karaköy İletişim Merkezi’nde kamuoyuna sunuldu.
Eğitimde Haklar Bildirgesi’nde, “Eğitim Hakkıyla İlgili, Çocuk-Merkezli Eğitim İçin, Eğitimde Eşitliğin Sağlanması İçin, Okullarda Sağlık Hakkı Konusunda ve Okullarda Öğrenciye Yönelik Her Türlü Şiddetin Önlenmesi İçin Mevzuat”a İlişkin öneriler de yer alıyor.
TÜRKİYE İLE İLGİLİ KAYGILAR
Eğitim Reformu Girişimi Koordinatör Yardımcısı Batuhan Aydagül, eğitim hakkının sadece ‘ilköğretime’ indirgenmeyeceğini ifade ederek, çocukların eğitim hakkının, ifade özgürlüğü ve katılım hakkından dinlenme, boş zaman ve oyun hakkına, ayrımcılığa uğramama hakkından sağlık ve her türlü şiddetten korunma hakkına kadar birçok hak ve özgürlüğü içerdiğine dikkat çekti.
Aydagül, resmi istatistiklere göre Türkiye’de yaşanan sorunları şöyle sıraladı:
*Zorunlu eğitim çağındaki yüz binlerce çocuk bir ilköğretim okuluna devam etmiyor.
*Yüz binlerce öğrenci, yasalarca zorunlu kılınmış ücretsiz eğitim hakkından yararlanamıyor.
*Zorunlu eğitime erişimde bile; engellilik, cinsiyet, bölgesel farklılık, sosyoekonomik durum vb. temeller nedeniyle eşitsizlikler var.
*Çocukların eğitim süreç ve ortamlarındaki deneyimlerinin izleri, toplumsal düzeyde tanık olduğu gerilimler, ‘farklılıkların zenginliği’ yerine tehdit olarak algılanıyor ve şiddet yaygın. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İÜ Guinness’e aday

SONRAKİ HABER

Hangi Eğitim Şarttı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...