15 Ekim 2009 00:00

Aşı kampanyasında yeni skandallar

Son kullanma tarihleri dolmak üzere iken, geçtiğimiz aylarda kadınlara yönelik düzenlenen kızamıkçık aşısı kampanyası sonrasındaki kürtajlar hız kesmeden sürüyor.

Paylaş

Son kullanma tarihleri dolmak üzere iken, geçtiğimiz aylarda kadınlara yönelik düzenlenen kızamıkçık aşısı kampanyası sonrasındaki kürtajlar hız kesmeden sürüyor.
Kadınların mağduriyetlerini gidermek için bir adım atmayan Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Sağlık emekçileri örgütlerinin yaptığı açıklamalar hakkında, ‘bunlar sadece iddia’ söylemi de tepki çekti. Öte yandan İzmir’de olduğu gibi Manisa, Denizli, Edirne ve Eskişehir’de de yüzlerce kızamık aşılı gebenin bulunduğu bunların önemli bir kısmının gebeliklerini sonlandırdığı ifade edildi.
Sağlık emekçileri örgütleri tarafından, daha önce yaptıkları uyarıların bakanlık tarafından dikkate alınmadığı, acil izleme komisyonu oluşturulmadığı gibi, prenatal tanı merkezlerinde gebelerin izlenmediği, buna bağlı olarak paniğin ve gereksiz kürtajların devam ettiği bildirildi.

KISIRLIK TEDAVİSİ GÖREN KADINA DA AŞI
Ayrıca, aşı kampanyası sırasında, 7 yıldır kısırlık tedavisi görerek hamile kalan bir kadına da kızamıkçık aşısı yapıldığı ortaya çıktı. Bir haftalık gebe olan kadına aşı yapıldığı ve aşıdan 3-4 hafta sonra kadının düşük yaptığı belirtildi. Kısırlık tedavisi gören bir kişiye asla bu tür aşıların yapılmaması gerekiyor.
SES İzmir Şubesi’nde yapılan açıklamada konuşan SES İzmir Şube Başkanı Dr. Ergün Demir, kampanyaya dair bakanlığa yönelttikleri sorulara bir cevap alamadıklarını belirterek, “Bakanlık bizlerin iddialarda bulunduğunu söylemektedir. Ama bunlar iddia değil bizlerin sahalarda yaptığı tespitlerdi” dedi. Bakanlığın toplamda 9 olarak açıkladığı kürtaj sayısının sadece Ege Doğum Evi Hastanesi’nde 50 olduğunu ifade eden Demir, özel sağlık kuruluşlarındakilerin de bundan az olmadığını söyledi.
Aşının uygulandığı diğer 32 ilde de benzer tablonun yaşandığına dikkat çeken Demir, “Bakanlık her ne kadar kan alarak serolojik testlerle karar verildiğini ifade etse de sahada işler böyle gitmemektedir” dedi. Tespit ettikleri kürtaj sayısının sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu belirten Demir, bakanlığa, “Gelin birlikte bu kampanyayı masaya yatıralım. Ama daha önemlisi, ‘Önce zarar verme’ ilkesini temel felsefemiz haline getirelim. Zarar verilenlerin yaralarını saralım. Onların tedavi ve rehabilitasyonunu bakanlık olarak ücretsiz karşılamaya çalışalım” çağrısında bulundu.
TTB Pratisyen Hekimler Kolu Başkanı Dr. Hasan Değirmenci de, bakanlık açıklamasında, rakamların daraltıldığını belirterek, “Açıklanan rakamlar sadece İzmir’in rakamları iken 33 ilin rakamları gibi sunuluyor. Örtme çabası var” dedi. Dr. Yasemin Öz de, sağlıkta dönüşümün ilk olarak çocukları ve kadınları vuracağına ilişkin öngörünün bugün bu vakayla bir kez daha somutlandığını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sağnak yağış sel baskınlarına neden oldu

SONRAKİ HABER

Ankara’da ilköğretim okulunda domuz gribi virüsüne rastlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...