16 Ekim 2009 00:00

Sinema emektarlarının onur gecesi

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde onur ve emek ödülleri verildi. Selçuk Yöntem ve Beren Saat'in sunduğu ödül töreninde Zülfü Livaneli...

Paylaş

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde onur ve emek ödülleri verildi. Selçuk Yöntem ve Beren Saat'in sunduğu ödül töreninde Zülfü Livaneli, Yunanlı besteci Evanthia Reboutsika ve East and West Ensemble dünya film müziklerinden oluşan bir repertuarla sahne aldılar. Bu yıl içinde hayatını kaybeden Türk sinemasının yönetmenleri, oyuncuları ve tüm emekçileri fotoğrafları eşliğinde isimleri tek tek sayılarak anıldı.
‘İNSAN HAYATI DAHA ÖNEMLİ‘
“Hababam Sınıfı” serisinin de aralarında bulunduğu onlarca filmde çalışan, Sinema Emekçileri Sendikası Kurucu Başkanlarından set işçisi Halil Dede’ye “Sinema Emek Ödülü” verildi. Halil Dede’ye daha öncede Yavuz Özkan’ın Maden filmiyle 15’inci Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Set İşçisi ödülü verilmişti. Dede, konuşmasında, ödülü tüm set işçileri adına aldığını söyledi. Halil dede’ye ödülü veren Neslihan Siligür yaptığı konuşmada ödülü 2008 yılında gece geç saatlere kadar ve işten dönerken hayatlarını kaybeden kamera arkası çalışanları Zehra Sezgin ve Tülay Ergen’e armağan etti. Siligür, “yaptığımız iş bizim için önemli ama insan hayatı kadar değil” dedi.
Törende, “Yıldırım Önal Anı Ödülü” usta oyuncu Erol Günaydın’a ödülünü oyuncu Suavi Eren verildi. Günaydın, “Bu ödülü alırken bir tarafım da buruk. Yıldırım’ın sesini duyar gibiyim. Bana ‘Erol’cuğum, bana ödül verdiler ama paramı vermediler. İnşallah senin de başına gelmez’ dediğini duyar gibiyim. Ben de Yıldırım’a sesleniyorum; Gelmez Yıldırım gelmez. Artık sinemamız altın çağını yaşıyor. Gençlerimiz, sinemamız pırıl pırıl başarılarla dolu” dedi.
Türk sinemasında 1960’lı yıllardan itibaren 100’den fazla filme imza atan usta yönetmen Ülkü Erekalın onur ödülü’nü sinema oyuncusu Selda Alkor’un elinden aldı. Sevda Ferdağ’a ise onur ödülünü Ekrem Bora sundu. Sahneye siyahlar içinde çıkan Ferdağ gözleri dolarak ödülü geçen gün kaybettiğimiz Halit Refiğ’e adadı.
“Yılanların Öcü”, “Keşanlı Ali Destanı” ve “Boş Beşik” gibi onlarca filmin müziklerini yapan besteci Yalçın Tura da “Onur Ödülü” aldı. Ödülünü Necip Sarıcan’ın elinden alan Tura Yeşilçam sinemasının dillerden düşmeyen film müziklerinin sahibi.


VEDAT TÜRKALİ 'EMANETİ ALMAYA GELDİK'
"Onur Ödülü"nü yönetmen Ertem Göreç'in elinden alan senarist-yazar Vedat Türkali de 1964 yılında senaryosunu yazdığı "Karanlıkta Uyuyanlar" filmini çeken Göreç'e Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödül verilmediğini, bu nedenle o dönem kendisine verilen "En İyi Senaryo" ödülünü kabul etmediğini anımsatarak, şöyle devam etti: "Altın Portakal'da bu ödül verileceği zaman biraz tereddüt ettim ama ödülü bana Ertem Göreç kendisinin vereceğini söyleyince sevindim. Şimdi 45 yıl sonra emanetimizi almaya geldik" dedi. Türkali, "Ödülü Ertem'in vereceğini söyledikleri zaman mutlu oldum. Ben uzun bir siyasi mahpusluktan sonra sinemaya girdim. Çok baskı var. İlk defa karşıma gerçek dost olarak bu adam çıktı. Birlikte 'Karanlıkta Uyuyanlar' filmini yaptık. Bütün sendikalar destek verdi. Ertem o zaman sendika kurucusu, kavganın başında. Film buraya geldi. Türkiye'de aydınlık başlayınca karanlıkta kavga yürütülür. Bu filme üçüncülük verdiler. Ertem'e hiçbir şey vermediler. Ne yaptılar, senaryo verdiler. Konyaaltı'nda bir protesto metni yazdık ve herkes altını imzaladı. Hiçbirimiz ödülleri almadık. O yüzden 'Emaneti almak için gitmemiz lazım' dedim ve tam 45 sene sonra almaya geldik" dedi. Türkali, uzun süre ayakta alkışlandı. Törende, festivalin konuğu olarak Antalya'da bulunan "Postacı Kapıyı İki Kere Çalar" filminin dünyaca ünlü yönetmeni Bob Rafelson'a da "Onur Ödülü" verildi. Rafelsan 'nın gözüne ise gecede ödül olarak verilen Venüs heykelinin tek göğsünün açık olması çarptı ve aldığı en erotik ödül olduğunu söyledi.
Festivalin konuklarından dünyaca ünlü Danimarkalı yönetmen Bille August'a da törende onur ödülü verildi. August, "Politikacılar, tarihçiler hep istatistiklerden bahsediyor, ama filmler insanların gündelik yaşamını anlatıyor. Bu ülkenin insanları hakkında ne biliyorsam bu ülkenin filmlerinden biliyorum" dedi.
(Antalya/ EVRENSEL)
Berivan Tedik - Tanfer Yeşiltepe
ÖNCEKİ HABER

‘İnsan olamıyoruz’

SONRAKİ HABER

Bu uçuşu evde deneyemeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...