16 Ekim 2009 00:00

Polisler ceza alacak mı?

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da çıkan olaylarda gaz bombasıyla Mahsum Mızrak’ın ölümüne neden oldukları gerekçesiyle 3 polis hakkında soruşturma izni verilmesini değerlendiren Mızrak’ın avukatlarından Barış Yavuz...

Paylaş

Diyarbakır’da 28 Mart 2006’da çıkan olaylarda gaz bombasıyla Mahsum Mızrak’ın ölümüne neden oldukları gerekçesiyle 3 polis hakkında soruşturma izni verilmesini değerlendiren Mızrak’ın avukatlarından Barış Yavuz, çıkan olaylarda birçok kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, sadece 3 polis hakkında, bir kişinin ölümü ile ilgili soruşturma başlatılmış olmasının yetersiz olduğunu dile getirdi. Yavuz, Yargıtay’ın Siirt’te bir genci öldüren uzman çavuşla ilgili ‘bölgenin özellikleri’ gerekçesiyle verdiği beraat kararının bu tür soruşturmalara ilişkin endişelerini artırdığını ifade etti.
SORUMLU SADECE 3 POLİS DEĞİL
2006’da çıkan olaylarda öldürülen Mızrak’la ilgili Diyarbakır Valiliği’nin polisler için soruşturma izni vermemesi üzerine Mızrak’ın avukatları, Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuş ve avukatların talebi yerinde gören mahkeme, 3 polis hakkında soruşturma izni vermişti. Gazetemize konuşan Mızrak’ın avukatlarından Barış Yavuz, Bölge İdare Mahkemesi’nin izninden sonra dosyanın Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nda olduğunu kaydetti. Bundan sonrasının savcılığın yürüteceği soruşturmaya bağlı olduğunu söyleyen Yavuz, soruşturma izni verilen olayın bir kişinin ölümü için olduğuna dikkat çekti. 28 Mart’ta, sadece Mahsum Mızrak’ın değil 11 kişinin öldüğünü belirten Avukat Yavuz, “Yaşanan onca ölüm olaylarına ilişkin elimizde kala kala üç polis kaldı” dedi. Yaşanan ölüm olayları, işkence, kötü muamele gibi durumlar için şimdiye kadar herhangi bir güvenlik gücü hakkında bir soruşturma açılmadığına dikkat çeken Yavuz, Başbakan Erdoğan’ın olaylar yaşandığı sırada söylediği “Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacak” sözlerini hatırlattı.
YARGITAY’IN KARARI ENDİŞE VERİYOR
Siirt’te bir uzman çavuşun bir kişinin ölümüyle ilgili yargılandığı davada ‘bölgenin özellikleri’ öne sürülerek Yargıtay’ın verdiği beraat kararını dikkat çeken Yavuz, aynı akıbetin Mızrak davasında yaşanmasından endişe ettiklerini kaydetti. Bu kararın örnek olarak mahkemede gösterilmesinden kaygı duyduklarını söyleyen Avukat Yavuz, “Yargıtay’ın verdiği karar aslında zorlama bir karar. Hukuk skandalıdır” dedi. Mevcut hukuk sisteminin dahi uygulanmadığına vurgu yapan Yavuz, “Adalet mekanizması güvenlik güçleri içinde uygulanmalıdır. Yasada bunlar var” dedi. Yasalarda yazanların pratikte uygulanmasında sıkıntılar yaşandığını belirten Yavuz, kamuoyunun ve hukukçuların bu davayı hassasiyetle takip etmeleri gerektiğini ifade etti. Bu tür davaların önemine vurgu yapan Yavuz, Mahsum Mızrak’ın davasını sonuna kadar takip edeceklerini sözlerine ekledi.


MAHSUM’U GAZ BOMBASI ÖLDÜRDÜ
Mahsum Mızrak, Diyarbakır’daki olaylar sırasında Bağlar Koşuyolu Parkı’nın Oryıl Kavşağı’nda ölü bulunmuştu. Mızrak’ın polisin attığı gaz bombasının çarpması sonucu öldüğü tespit edilmiş ve 3 Özel Harekatçı polis hakkında soruşturma başlatılmıştı. Ön inceleme raporu ve tahkikat dosyasını inceleyen Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise polisler hakkında soruşturma izni vermemişti. Bunun üzerine Mahsum Mızrak’ın babası Hasan Mızrak ve avukatları Sezgin Tanrıkulu, Barış Yavuz ile Ahmet Özmen, Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu. Mahkeme itirazı yerinde gördü ve bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Özel Harekat Dairesi Başkanlığı’nda, görevli polis memurları B.Ö, H.A. ve N.Ö. hakkında soruşturma başlattı.


GEREKEN YAPILDI!
Diyarbakır’da yaşanan olaylarda 4 PKK’linin cenazesine katılan ve cenaze dönüşü gösteri yapmak isteyen kitleye, polis sert müdahale etmiş ve müdahaleye kitlenin de karşılık vermesi üzerine olaylar çıkmıştı. 4 gün süren olaylar kısa sürede bölgenin birçok iline yayılmıştı. Bu illerde kepenkler günlerce kapalı kalmış, sokaklarda barikatlar kurulmuş ve uzun yıllardan sonra ilk kez askerler şehir merkezlerine girerek olaylara müdahale etmişti. Olaylar sırasında AKP il başkanları toplantısında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Kadın da olsa çocuk da olsa gereken yapılacak” diyerek polisi cesaretlendirmiş, yaşanan olaylarda çoğu çocuk 11 kişi yaşamını yitirmişti.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Ceylan’ın katilleri bulunsun!

SONRAKİ HABER

Malatya’da öğrencilere faşist saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...