16 Ekim 2009 00:00

‘Aile sömürme birliği’

Yeni eğitim öğretim yılı, eğitimin yıllardır çözülemeyen sorunlarıyla başladı. Eğitimin her geçen gün daha da paralı hale gelmesi, öğrencileri ve velileri hem maddi hem de manevi açıdan çökertiyor.

Paylaş

Yeni eğitim öğretim yılı, eğitimin yıllardır çözülemeyen sorunlarıyla başladı. Eğitimin her geçen gün daha da paralı hale gelmesi, öğrencileri ve velileri hem maddi hem de manevi açıdan çökertiyor. “Artık kayıt parası alınmayacak”, “Kitaplar ücretsiz dağıtılacak” denilmesine rağmen veliler hâlâ mağdur durumda. Sincan ilçesi Fatih semtinin Yüzüçevler Mahallesi sakinleri ile eğitimin ve çocuklarının öğrenim gördükleri okulların sorunları üzerine konuştuk.
Orta bire giden oğlunu okula kaydettirmek için 70 lira kayıt parası ödemek zorunda kaldığını ifade eden Nilüfer Yıldırım, kendilerinden taksitle yılda 40 lira da okul aidatı adı altında para alındığını söyledi. Devletin verdiği kitapların da kalitesiz olmasından yakınan Yıldırım, zamanla kitapların parçalandığını, çocukların ancak sayfaları yapıştırarak ders çalışabildiğini belirtti.

TOPLANAN PARA DA OKUL İÇİN KULLANILMIYOR
Okullarındaki Okul Aile Birliği’nin “okul aile sömürme birliği” gibi işlediğini ifade eden Yıldırım, yılda birkaç kez kermes yapıldığını, fakat buralardan toplanan paraların okul harcamaları için kullanılmadığını söyledi. Yıldırım, okulda bir hizmetlinin temizlik işlerine yetişemediğini iddia ederek, temizlik şirketinden eleman çağrıldığını ve bu elemanların ücretlerinin de Okul Aile Birliği tarafından karşılandığını belirtti. Velilerden aylık 10 lira da kırtasiye masrafı adı altında para toplandığını söyleyen Yıldırım, “Yıl boyunca neredeyse koleje ödenen para kadar para ödüyoruz” dedi.
Dokuz yaşında bir kızı olan Birgül Tokatlı ise okullardaki eğitimin niteliksizliğinden yakındı. Okullarda kurslar açıldığını, ancak bu kurslara da parası olanların çocuklarını gönderebildiğini belirten Tokatlı, asgari ücretle geçinmeye çalışırken kızını kursa da gönderemediğini söyledi. Kendilerinden ayda 10 ile 20 lira arasında kırtasiye ücreti istendiğini ifade eden Tokatlı, “Bu parayı vermediğimiz zaman çocuklarımız teşhir ediliyor” dedi.
İki çocuk sahibi olan Asiye Kanat da aynı dertten mustarip. Çocuğunun okulunda rehberlik birimi olduğunu ifade eden Kanat, çocukların bu birimlerden yararlanamadığını, birçok dersin boş geçtiğini söyledi. Eğitim masraflarının her geçen gün arttığını belirten Kanat, “Çocuğumu üniversiteye hazırlarken dershanelere harcamak zorunda olduğumuz para bizi kara kara düşündürüyor” diye konuştu. Ailelerin, yemeyip içmeyip, boğazlarından kısarak çocuklarının eğitimine para harcamak zorunda kaldıklarını ifade eden Kanat, eğitimin nitelikli olması halinde dershanelere ihtiyaç kalmayacağını söyledi.
PATATES-EKMEĞE TALİM
Gülcan Özardul ise bir yıl içerisinde 4 öğretmen değiştirdiklerine dikkat çekti. Özardul ayrıca, “Okula bir temizlikçi yetmiyor, dışarıdan taşeron firmalardan temizlikçi tutuluyor, okul çok pis ve sınıf temizliğini bazen kendim yapıyorum” dedi. Okuldan verilen kitapların yetersiz bulunduğunu, bu yüzden ders kitapları dışında ders için dergi almak zorunda kaldıklarını belirten Özardul, diploma için 150 TL para istendiğini, parayı veremeyenlerin diplomalarını alamadıklarını sözlerine ekledi. Eğitim niteliksizliği yüzünden çocuklarını dershaneye göndermeyi düşündüğünü, fakat fiyatları öğrendikten sonra bunun mümkün olmadığını belirten Özardul, “Bir kurs 300 TL, bir de yol ve yemek parası... Artık patates ekmek yiyeceğim” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
Özlem Temena
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Sultangazi’de kadınlar sorunları tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...