17 Ekim 2009 00:00

Dışarıya çıkan kadının hikayesi

Osmanlı Bankası Müzesi’nin Sinema Programı başladı. Müze binasının restorasyona girmesi nedeniyle, film gösterimleri İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla binasında gerçekleştirilecek.

Paylaş

Osmanlı Bankası Müzesi’nin Sinema Programı başladı. Müze binasının restorasyona girmesi nedeniyle, film gösterimleri İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla binasında gerçekleştirilecek. Belgesel Sinemacılar Birliği ile ortaklaşa düzenlenen film gösterimleri her perşembe günü yapılacak. Önceki akşam gösterimi yapılan “Dışarısı Nasıl?” belgeselinin yönetmenliğini Nursel Doğan yapmış.
“Dışarısı Nasıl?”, Erzurumlu bir kadının yaşamındaki değişimi ele alıyor. Kadının dışarıya çıkmasıyla yaşadığı dönüşümü yansıtan film, Türkiye’deki kadının durumunu da gözler önüne seriliyor. Erkek egemen anlayışın kadınların üzerindeki etkisini, Erzurumlu Yıldız üzerinden aktarıyor Nursel Doğan.
1965 yılında 16 yaşındayken kendisinden yaşça büyük dayısının oğluyla evlendiren Yıldız’ın, eşiyle birlikte İstanbul’a gelmesi, hayatında önemli bir dönüm noktası olmuş. Yoksulluk, Yıldız ve ailesini İstanbul’a getirir. İki çocuk annesi olan Yıldız, yaşadığı sıkıntılara karşı yaşam mücadelesinden vazgeçmez. Eşinin eve karşı sorumsuzluğu ve doğru dürüst çalışmaması nedeniyle Yıldız, evini geçindirmek için iş aramaya başlar. İş aramaya başlaması, Yıldız’ın, dört duvar içine sıkışan yaşamının dışında da bir hayat olduğunu görmesini sağlar. Tabii bunun yanında, öğrenme duygusu ve merakla birlikte Yıldız, kendisini ve hayatı sorgulamaya başlar. Sürekli eşi ve ailesinden baskı ve şiddet gören Yıldız, mücadelesinden dönmez.
Yeni yaşamıyla kurduğu bağla Yıldız’ın, kendi hayatındaki değişimi de başlar. Daha önce gözleri dışında her tarafını kapatan kadın artık geride kalmıştır. Artık duyarlı, sorgulayan biri olmuştur. İlk gittiği 8 Mart eyleminden sonra Yıldız, hep dışarısıyla ilişki içindedir. Yıldız, başlattığı bu değişimi sürdürmekten de geri durmaz. Ve halen aynı duyarlılıkla çocuklarıyla birlikte yaşamını devam ettirmektedir.
Gösterimden sonra Yönetmen Nursel Doğan, belgeseli izleyenlerin sorularını yanıtladı. Yıldız’ın belgeselini çekme gerekçesini Doğan şöyle açıklıyor: “Onun gittiği yerde çok kadın vardı. Fakat, o farklıydı. Bu farklılığından dolayı onu tercih ettim. Zaten bugün de o, çok kadından farklı bir yerde...” (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

Özel tiyatroda ‘açılım’ ödeneği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...