17 Ekim 2009 00:00

İsrail’e yargı yolu açıldı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail’i Gazze’ye yaptığı saldırılarda savaş ve insanlık suçu işlemekle suçlayan Goldstone raporunu kabul etti.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail’i Gazze’ye yaptığı saldırılarda savaş ve insanlık suçu işlemekle suçlayan Goldstone raporunu kabul etti. 25 BM üyesi ülke, özel bir görüşmeyle ele alınan raporu onaylandı, 6 ülke karşı yönde oy kullanırken 11 ülke çekimser kaldı. Rapor, BM Güvenlik Konseyi’ni İsrail ya da Hamas’ın savaş suçu işlediklerinin kabul edilmesi dahilinde Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanmalarını istiyor.
Güney Afrikalı Yargıç Richard Goldstone öncülüğünde bir heyetin hazırladığı rapor, hem İsrail hem de Hamas’a savaş suçları işledikleri yolunda suçlamalarda bulunuyor. İnsan hakları grupları, raporun ciddi ve dengeli olduğunu söylüyorlar ama İsrail ve ABD, metni taraflı olarak niteliyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “İsrail’in tek suçu, BM’de otomatik bir çoğunluğa sahip olmamasıdır” diyerek BM ülkelerini karar tasarısına karşı oy kullanmaya çağırmış ve karar tasarısının ‘teröre’ yardım ettiğini ve cesaretlendirdiğini, barışa da darbe vurduğunu iddia etmişti.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de, raporla ilgili “İsrail’in her savaşı ve savaş sırasındaki eylemi soruşturuluyor. Dışarıdan yargıçlara gerek duymuyoruz. İsrail’e düşmanlığı olan bir çoğunluğun bizi yargılamasına izin vermeyeceğiz” diye konuşmuş, BM İnsan Hakları Konseyi’ne, “İran niye soruşturulmuyor? Niye herkes bu konuda sessiz kalıyor” diye sormuştu.
İki hafta önceki ilk tartışma oturumunda BM Konseyi, rapora ilişkin yanıtını altı ay geciktirmeyi kararlaştırmıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, başta bu fikre ABD’nin baskısıyla onay vermiş ama daha sonra Filistin kamuoyunun baskısıyla bir U dönüşü yaparak tartışmanın yeniden açılmasını istemişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgalciler yine çocuk vurdu

SONRAKİ HABER

‘AKP özünde İsrail’le ilişkilerine zarar vermiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...