17 Ekim 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

2009 Nobel Barış Ödülü’nün, ABD Başkanı Barack Obama’ya verilmesi büyük yankı uyandırdı. Bir sürü yakınmaya ve duaya da sebep oldu. Bazıları için bu, 2008 seçimlerinde birçok engeli aşmış genç bir adam için uygun bir övgüydü.

Paylaş

2009 Nobel Barış Ödülü’nün, ABD Başkanı Barack Obama’ya verilmesi büyük yankı uyandırdı. Bir sürü yakınmaya ve duaya da sebep oldu. Bazıları için bu, 2008 seçimlerinde birçok engeli aşmış genç bir adam için uygun bir övgüydü. Diğerleri için, özellikle de sağcılar için Obama, ofisteki dokuz ayı boyunca çok da fazla bir şey yapmayan bir vasiydi. Her iki görüş de ödül verenlerin, yani beş kişilik Nobel Ödülü komitesinin niyetini kaçırıyor. Avrupalılar, bölgedeki diğer büyük çoğunluklar gibi, onu sadece geleceği parlak genç bir politikacı olarak değil, kavgacı selefinin panzehiri olarak görüyor. George W. Bush, ruh hastası savaş başkanı. Bush yönetimi, ABD küstahlığının ve ulusalcılığının en tipik örneği oldu. Kabadayılık taslayan, Washington’a yaranamayan, yapmayan herkesi ve her şeyi ezip geçen yeni nesil bir üçkağıtçının hayallerini yansıttılar.
Obama, Avrupa’nın gözüne girmek, liderleriyle kaynaşmak ve onların güvenini kazanmak için farklı bir yolda ilerlemeyi tercih etti. Eski yönetimden ayrıldığı nokta, Avrupa’yı ‘yaşlı’ Avrupa olarak görmemesiydi. Fakat Nobel Ödülü, Oval Ofis’in adı Bush olmayan en yeni sakinini rahatlatacak bir unsur olmaktan çok daha fazla şey ifade ediyordu. Bu hareket, bir ABD başkanını barışa yöneltmek ve savaştan uzaklaştırmak için tasarlanmış bir planın parçasıydı. Ödülü, ‘ne yapıldığını’ temel alarak değil gelecekte ‘ne yapabileceğini’ düşünerek verdiler. Komite, onun siyah yüzlü Bush’a dönüşmeyeceğini umarak ve bu olasılığa oynayarak böyle bir karar aldı. Nobel komitesi, ödülün başarılarından çok niyetleri için verildiğini söyledi. Bu da yeterince adil. İki savaşla cebelleştiği -füzeler arasında kalan Pakistan, İran’a yapılan sayısız operasyon- göz önüne alındığında, ‘barış’ akla gelen ilk kelime olmuyor. Guantanamo Körfezi’nin ve Bagram Hava Üssü’nün ve Diego Garcia’nın küçültülmesi, akla barışı getiriyor. Fakat Obama’nın adaylığının bir özelliğinin, Nobel Ödülü komitesi için dayanılmaz olduğu kanıtlandı. Onun adı George W. Bush değildi.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Çalıştaya suç duyurusunu Saçan yapmış

SONRAKİ HABER

İşgalciler yine çocuk vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...