17 Ekim 2009 00:00

Türkiye’ye sıçradı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da Deniz Feneri Derneği’ne operasyon düzenlendi.

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da Deniz Feneri Derneği’ne operasyon düzenlendi. Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinden itibaren, aralarında Fatih’teki ana deponun da bulunduğu 17 ayrı adrese baskın yaptı. Ekipler, film yapım şirketleri, muhasebe büroları ile derneğe ait olduğu kaydedilen depolarda arama yaptılar.
AKMAN ARAMASI
Aramalar kapsamında, mali kayıtlar ve yöneticilerin bilgisayarlarında incelemeler yapıldığı, bazı bilgisayarların hard disklerinin kopyalandığı öne sürüldü. Aramalarda el konulan belgeler, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilecek. Operasyon kapsamında eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7’nin dernek bağlantısı inceleniyor. Operasyonda gözaltı yapılmayacağı açıklandı.
YAYIN KESİLMEDİ
‘‘Almanya Deniz Feneri e.V’’ soruşturması kapsamında Kanal 7 televizyonundan yapılan açıklamada, arama yapıldığı doğrulandı ve yayının devam ettiği söylendi.
Kanal 7 Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nce yapılan yazılı açıklamada, ‘‘Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmekte olan ‘Deniz Feneri e.V’ soruşturması kapsamında mahkeme kararıyla Kanal 7 televizyonunda emniyet mensupları tarafından arama yapıldığı’’ kaydedildi. Deniz Feneri Derneği ise yaptığı yazılı açıklamayla aramayı yalanladı.
SON YILLARIN EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU
Deniz Feneri davası, Almanya’da faaliyet gösteren Deniz Feneri Yardım Derneği’nin topladığı 41 milyon avroluk paranın bir kısmını amaç dışında kullanmasıyla ilgili olarak açılmıştı. Almanya’nın Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada, 17 Eylül 2008 tarihinde karar bağlanmıştı.
TÜRKİYE İLE BAĞLANTISI
Yapılan yargılama sonucunda dernek yöneticilerine dolandırıcılık ve haksız kazanç elde etmek suçundan hapis cezaları verildi. Mehmet Gürhan 5 yıl 10 ay, Mehmet Taşkan 2 yıl 9 ay, Firdevsi Ermiş ise 1 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Hakim Müller, gerekçeli kararında, Mehmet Gürhan’ın yardım paralarını Türkiye’deki Kanal 7 televizyonuna aktardığına; paraların nasıl kullanılacağına karar verenlerin aralarında Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve bazı zamanlarda Zahid Akman’ın da bulunduğu kişiler olduğuna hükmetti. Hakim Johann Müller, Gürhan’ın aslında bir kukla olduğunu, asıl faillerin Türkiye’de bulunduğunu, bunların da Türkiye’deki Kanal 7 televizyonu yöneticileri olduğunu açıkladı. Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde davanın savcısı Kerstin Lötz, davanın asıl faillerinin Türkiye’de bulunduğunu iddia etmişti.
DENİZ FENERİ BAĞLANTISI
Yapılan soruşturmada, toplanan 41 milyon avronun 17 milyonunun Türkiye’ye gönderilmiş olduğu, bunun 8 milyon avroluk kısmının Türkiye’deki Deniz Feneri Derneği’ne verildiği, geri kalanının akıbetinin ise tespit edilemediği belirtilmişti. Almanya’daki davada yaşanan bu gelişmeler üzerine gelişen kamuoyu baskısı ile Adalet Bakanlığı, Almanya Deniz Feneri e.V davasının iddianamesi ve eklerini resmi yoldan istemek zorunda kalmıştı. Aylar süren sürüncemeden sonra Almanya’dan gönderilen dosya ve ekleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilerek, derneğin Türkiye ayağı ile ilgili soruşturma başlatılmıştı.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Ayrılık’ İsrail’den nota getirdi!

SONRAKİ HABER

Çalıştaya suç duyurusunu Saçan yapmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...