17 Ekim 2009 00:00

Böyle bölücülük görülmedi!

Diyarbakır Emniyeti’nin başlattığı uygulama akıllara ziyan! Polis Diyarbakırlı üniversite öğrencilerini potansiyel “terör örgütü sempatizanı” olarak görüyor!

Paylaş

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün başlattığı uygulama ‘bölücü kim?’ sorusunu yeniden akıllara getirdi. Dicle Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptıran5 bin 400 öğrenciye ilişkin rapor hazırlayan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) bunlardan 1200’ünün Diyarbakır merkezde aileleriyle yaşayan öğrenciler olduğunu tespit etti ve o akıl almaz raporu hazırladı. Polise göre Diyarbakır’da ikamet eden bu 1200 öğrenci potansiyel, “Terör örgütü sempatizanı” ve bunların 200’ü dağa çıkmaya hazır. O zaman ne yapılacak? Bu öğrenciler rehabilite edilecek, aileleri ikna edilecek! Polis ve valiliğin “Bu kadar da olmaz” dedirten bu uygulaması, eşi benzeri görülmemiş bir ayrımcılık niteliğinde.
ÖĞRETMENLER DE GÖTÜRÜLECEK!
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ve Diyarbakır Valiliğinin ortak yürüttüğü proje kapsamında Dicle Üniversitesi’ne bu yıl kayıt yaptıran 5 bin 400 öğrenciden 1200’ünün rehabilite edilmesi gerekiyormuş!. TEM Müdürlüğünce “Ergen sorunları, madde bağımlılığı ve sosyal ortama adapte” adı ile yürütülen projenin kapsamı ise adından öte bir içeriğe sahip. Polis ve üniversite yönetimi işbirliğini de gözler önüne seren proje dâhilinde yürütülen çalışmalarda Diyarbakır merkezden üniversiteye kayıt yaptıran 1200 öğrencinin “terör sempatizanı, şiddet yanlısı” oldukları iddia ediliyor. Ve bu öğrencilerden 200’ünün dağa çıkmaya hazır oldukları tespiti yapılıyor!
Polis ekipleri belirledikleri öğrencilerin evlerini gezerek aileleri çocuklarının öğrenci kulüpleri dahil hiçbir örgüte üye olmaması yönünde ikna edecek. Öğrencilerin rehabilite edilmesini düşünen polis ikna turlarında yanında bir de devlet okullarında görev yapan rehberlik öğretmeni götürecek! 7 ay sürecek olan projede daha çok Diyarbakır’ın yoksul yerleşim yerleri olan Bağlar, Seyrantepe, Alipaşa ve Suriçi bölgelerindeki evler tespit edilmiş durumda. Gezilecek evler arasında öncelik “Dağa çıkmaya hazır 200 öğrenciye” verilmiş!. Ayrıca projede İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen 15 rehber öğretmenin görev alması planlanmış. “Ev ziyaretlerinde” ise izlenecek yol şu şekilde çizilmiş: Polisler ile birlikte eve giden rehber öğretmen kapıyı çalacak. Aileyle yapılan görüşmede 40 dakika polis, 15 dakika rehber öğretmen konuşacak ve aileye işbirliği önerilecek. Yapılacak konuşmaların metinleri ise daha önceden belirlenmiş olacak. Rehber öğretmen metnin dışına çıkamayacak.
EGİTİM SEN TEPKİLİ
Projenin aşamaları hayata geçirilmeye başlandı. Belirlenen 15 rehber öğretmene İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevlendirme kağıtları gönderdi. Öğretmenler Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün brifing salonunda toplantıya alındılar. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır şubesi de, uygulamaya tepkili. Öğretmenleri polisin taşeronu haline getiren, ve öğrencileri “potansiyel terörist” ilan eden bu anlayışı teşhir etmeyi düşünen Eğitim Sen, uygulamanın durdurulması için de çalışma yürütecek.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Tüzel, Ordulu emekçilerle buluştu

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa