17 Ekim 2009 00:00

Alliance One tütün işçileri kongreye hazırlanıyor

Çiğli Organize Sanayi Sitesi’nde bulunan Alliance One Tütün Fabrikası’nda çalışan ve Harmandalı Mahallesi’nde oturan işçiler, yaptıkları toplantıda...

Paylaş

Çiğli Organize Sanayi Sitesi’nde bulunan Alliance One Tütün Fabrikası’nda çalışan ve Harmandalı Mahallesi’nde oturan işçiler, yaptıkları toplantıda, üyesi oldukları Tek Gıda-İş Sendikası 6 No’lu Şube’nin kasımda başlayacak kongre sürecini ve işyerindeki sorunlarını tartıştı.
Çoğunluğunu mevsimlik kadın işçilerin oluşturduğu 20 kadar kişinin katıldığı toplantıda konuşanlar, şimdiye kadar gerçekleşen kongrelerden doğru dürüst haberleri dahi olmadığını belirttiler.
Şu anda fabrikada çalışmıyor olsalar da, ayda 3 gün bile çalışsalar bir yevmiyelerinin sendika için kesildiğini belirten işçiler, “Bizler madem üyeyiz ve bizden aidat alınıyor, bu kongrede üye olarak seçme seçilme hakkımızı kullanacağız” dediler.
1500 KADIN VAR, BİR KREŞ YOK
Canan isimli bir kadın işçi, işyerinde 1500 dolayında kadın çalışmasına rağmen yılda kaç ay çalışacaklarının belli olmadığı gerekçesiyle kreş açılmadığını belirterek, bunun kendileri için büyük sorun olduğunu dile getirdi.
Çocuğu olan işçilerin emzirme izinlerinde bile bir mahallede 3’ten fazla kadın olmayınca servis verilmediğini dile getiren işçi, gece vardiyalarında da kendi imkanlarıyla eve gitmek zorunda bırakıldıklarını anlattı. Birçok annenin toplusözleşmedeki haklarını kullanamadığına dikkat çeken işçi, “Bu ve benzer sorunlarımızı atanan işyeri temsilcilerine iletiyoruz. Ama kendimiz söyleyip kendimiz dinliyoruz. Sorunlarımız çözülmüyor. Mevsimlik işçiler, hem patrondan hem sendikadan üvey evlat muamelesi görüyor” dedi.
12 yıllık işçi olmasına rağmen, çalışmadıkları dönemlere denk getirildiği için kongrelerden haberleri olmadığını ifade eden Canan isimli işçi, “Toplusözleşmeler imzalandıktan sonra ücretlere yüzde kaç zam alınmış, onu duyuyoruz yalnızca” dedi.
ÜCRET FARKLILIKLARI AZALTILMALI
Güler isimli bir başka işçi de, işyerinde en önemli sorunlardan birinin ücret farklılıkları olduğunu dile getirdi. Eski ve kadrolu işçiler 1.700 TL ücret alırken, onlarla aynı işi yapan, aynı tozu soluyan ve belki daha çok çalışan kıdemi az yeni işçilerin 1000 TL aldığını söyleyen Güler, “Bu ücret farkını azaltmalıyız” dedi.
Mevsimlik çalışma süresinin de her yıl azaldığına dikkat çeken Güler, bundan kaynaklı olarak yaşadıkları sıkıntıları şöyle sıraladı: “2-3 ay çalışıyoruz 9-10 ay işsiziz. Çalışmadığımız süre içinde çıkışımız verilmediği için başka yerlerde çalışamıyoruz. Sigortamız yatmadığı için sağlık hizmeti alamıyoruz, işsizlik sigortasından faydalanamıyoruz”.
Bu sorunlara çözüm aranması gerektiğini belirten Güler isimli işçi, “Çalışılmayan aylarda tam ücret olmasa bile yarım ücret ödenebilir mi, sigorta yatırılabilir mi, bu konularda sendika mücadele vermeli” dedi.
Ara verilen dönemlerde de zaman zaman kısa süreli işler olduğunu ifade eden işçiler, “Bu dönemlerde belli sayıda işçi işe çağrılıyor ve bu işe çağrılmada işçilere eşit davranılmıyor, adaletsizlikler oluyor. Bu durum işçiler arasında sorun yaratıyor” dediler.
İŞÇİLER KONGRE SÜRECİNE DAHİL OLMALI
Toplantıya katılan kadrolu işçilerden Tuncay Atalay ise kongre sürecinin önemine değinerek, yaşanan sorunların tartışıldığı ve bu sorunların çözümüne ilişkin kararların alındığı bir kongre süreci yaşanması gerektiğini dile getirdi.
Bütün işçileri kongre ile ilgili bilgilendirip sürece katmaları gerektiğini ifade eden Atalay, “Kongre ve toplusözleşmelere işçiler dahil edilmezse, işyerinde yaşanan sorunları dile getirdiğimizde kendimiz söyleyip kendimiz dinler konumunda oluruz. Sendikalı, örgütlü olmanın ayrımını yaşayamayız” dedi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

SONRAKİ HABER

Ayakkabıda Çin süreci

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...