17 Ekim 2009 00:00

‘Bizler işçiyiz sorunumuz aynı’

SİNTER Metal ve Sabiha Gökçen, İstanbul Anadolu Yakası’nda sendikalaşma mücadelesinin sürdüğü iki işyeri. Sinter Metal’de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ise Türk-İş’e bağlı Hava-İş Sendikası...

Paylaş

SİNTER Metal ve Sabiha Gökçen, İstanbul Anadolu Yakası’nda sendikalaşma mücadelesinin sürdüğü iki işyeri. Sinter Metal’de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Sabiha Gökçen Havaalanı’nda ise Türk-İş’e bağlı Hava-İş Sendikası örgütleniyor.
Sinter Metal’de 10 ayı aşkın süredir direniş devam ederken, Sabiha Gökçen’de ise direniş bir ayını doldurdu. İşçiler önceki gün ilk defa kalabalık bir şekilde bir araya geldiler. Yollarının aynı olması onları bir araya getirdi. Sabiha Gökçen işçileri daha önce kendi yürüyüşlerine destek veren Sinter Metal işçilerini, direniş yerlerinde ziyaret etti.
“Yaşasın sınıf dayanışması”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları atılırken ayrı bir içtenlik vardı işçilerde. Sanki patronları aynı kişiymiş gibi fabrika binasına bakınca gözlerinde aynı kızgınlık vardı. Daha önce bu kadar kalabalık bir araya gelmemişlerdi ama o gün aylardır birlikte direniyorlar gibi bir görüntü verdiler.
Ne de olsa sorunları aynıydı. Her iki işyerindeki işçiler de sendika istiyorlardı.
PATRONA DUR DEMEK İÇİN...
Sinter Metal İşçisi Ferhat Karakoç’un “İşçiler el ele birlikte olarak bir şeyleri başaracaktır. Onlar da bizimle oldukça, mücadele büyüdükçe daha güçlü olacağız ve istediğimizi yaptırabiliriz” sözleriyle bir şeyi tarif ediyordu: Sendikalı olarak işe geri dönmenin tek yolu birlikte mücadele etmek ve dayanışmayı büyütmek.
“İşçilerin hep birlikte mücadele etmesi çok önemli. Bizde onlara destek ziyaretine gittik. Onların da bizi ziyaret etmesi güzel bir şey” diyen Yılmaz Güney, bütün işçilerin bir araya gelirse örgütlenme önündeki engellerin kalkacağını söyledi.
Konfederasyon ayrımı yapmadan işçilerin bir arada mücadele edebilmesinin en büyük arzuları olduğunu söyleyen Uğur Yılmaz şöyle devam etti: Sabah-atv grevine gittiğimizde de bunu söyledik, Sabiha Gökçen’e gittiğimizde de, Esenyurt’a gittiğimizde de. Biz mücadelenin ortaklaşması için bütün direniş, grev yerlerine gitmeye çalışıyoruz.
Türkiye’de sendikalaşmanın zor olduğunu anlatıyor İbrahim Yalçın. İşçilerin bir araya gelmesinin, beraber olabilmesinin güzel olduğunu dile getiren Yalçın, “Bizler insanca yaşamak, ekmeğimizi biraz büyütmek için bu mücadelenin içine girdik. Ekmeğimiz için onurumuz için direniyoruz. Bu bütün işçi sınıfının davası. İşçiler birlik olursa ancak patronlara dur diyebiliriz” diyor.
SERMAYEYE KARŞI İŞÇİLER BİRLEŞMELİ
Sabiha Gökçen Havaalanı İşçisi Yasin Torun, Sinter işçilerinin de kendileri ile aynı sorunları yaşadığını söyledi. “Onlar da hak mücadelesinde işlerinden, ekmeklerinden oldular. Bizde Sabiha Gökçen havaalanında hakkımızı aradığımız, sendikalı olduğumuz için işimizden olduk” diyen Torun, kazanabilmek için tek yumruk olmaları gerektiğini anlatıyor.
Bilgin Sivas, patronlara karşı birlikte olduklarını göstermek için Sinter Metal işçilerinin yanına geldiklerini belirterek, “Yaklaşık bir yıldır burada direnen Sinter işçilerine yalnız olmadıklarını, arkalarında bir işçi birliğinin olduğunu göstermek için geldik buraya. Bizde mağduruz sonuçta. Sermayeye karşı hep birlikte mücadele edebilirsek, birleşirsek güzel günler olur. Beraber hareket ederek bir güç olmaya hedefliyoruz” dedi. İki farklı konfederasyona bağlı olduklarını ancak kaderlerinin aynı olduğunu ifade eden Suat Gençtoy, “Türk-İş, DİSK olmasının hiçbir önemi yok. Biz işçiyiz, bu işçi mücadelesi, sorunumuz aynı. Sendikalı olana kadar mücadele sürecek” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Kestel’de halk toplantısı yaptı

SONRAKİ HABER

İşçiler birleşsin belirsizlik bitsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...