17 Ekim 2009 00:00

Haklarına sahip çıkacaklar

Meslek örgütleri, sendikalar yasalaşmasının üzerinden bir yıl geçen SSGSS’ye karşı yarın alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Bu yasa çıkalı henüz bir yıl olsa da hayata geçirilen uygulamalar halkın tepkisini çekiyor.

Paylaş

Meslek örgütleri, sendikalar yasalaşmasının üzerinden bir yıl geçen SSGSS’ye karşı yarın alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Bu yasa çıkalı henüz bir yıl olsa da hayata geçirilen uygulamalar halkın tepkisini çekiyor. Bu nedenle haberdar olanların yarın yapılacak mitinge ilgisi büyük.
Yazgül Yıldırım, Ev Kadını. Eczaneye reçeteyi götürdüğünde 2 lira reçeteye bakma parası alındığını anlatan Yıldırım “Bunun şokunu atlatamadan eczaneden 3 lira daha aldılar. Bunun üstüne bir de para kesintisi diye 18 liramı aldılar. Zaten üç tane ilaç aldım. Normal gidip alsam da aynı paraya alacaktım sigortalı olmama karşın yine aynı paraya aldım” dedi. Yarın yapılacak mitinge katılacağını dile getiren Yıldırım, “Yakında yolda yürüme parası dahi isteyecekler” sözleriyle AKP Hükümeti’ne tepki gösterdi.
ABB İŞÇİSİ MİTİNGDE YERİNİ ALACAK
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ABB’de Çalışan Mehmet Berber GSS’ye ilişkin televizyonda çıkan “Her şey iyi olacak” yönlü haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Berber şöyle devam etti: Örneğin her doğan yeni çocuk ücretsiz GSS’den yararlanacak diyorlar ama gerçek böyle değil. Herkes özel hastanelere parasız gidecek diyorlardı ama yüzde 30 katkı payı alındı. şimdi bu rakam yüzde 70’e çıkarılmak isteniyor. Hükümetin işçilerin sağlığıyla oynadığını dile getiren Mehmet Berber, sendikalarının mitinge iyi bir katılım sağlamasını istedi.
Bir diğer ABB İşçisi Mustafa da sendikanın kısa sürede hazırlık yapmasını ve bütün işçileri mitinge katmasını istedi. Sağlıkta yaşananların herkesi derinden etkilediğine dikkat çeken Mustafa, sendikaları duyarlı olmaya çağırdı. “İşçilerin ve emekçilerin sağlık hakkının geri alınması için gerekirse iş durdurma gibi eylemler yapılmalı” diyen Mustafa, bu gücün işçilerde olduğunu söyledi.
Hükümetin bu yasalarla halkın sağlık hakkını elinden aldığını anlatan Mesut da ABB’de çalışıyor. Parası olanın sağlık hakkından yararlandığı, olmayanın ise sedyede beklediği, hastane kapılarından geri döndüğü bir sürece gidildiğini vurgulayan Mesut, “Herkes buna karşı tepkisini kitlesel bir biçimde ortaya koymalı. Biz ABB işçileri olarak mitingde yerimizi alacağız” dedi.
İŞ KAZASI GEÇİRDİ PARASINI KENDİ ÖDEDİ
3 yıldır İMES’te Çalışan İsmet Sarıkaya ise eve gitmeye yol parası bulamadıkları bir zamanda sağlığın tamamen paralı hale getirildiğini anlattı. Kısa bir süre önce annesini ameliyat ettirdiğini ve 10 bin lira ödemek zorunda kaldığını anlatan Sarıkaya, geçirdiği iş kazası nedeniyle yaşadıklarını ise şöyle anlattı: Kısa bir süre önce elimi makineye kaptırdım. Patron beni özel hastaneye gönderdi. Patron hastanenin aldığı parayı benim ücretimden kesti. Aslında bizim sağlık güvencemiz yok.
İNSAN SAĞLIĞI PARALI HALE GETİRİLDİ
İMES İşçisi Ahmet Poyraz da sağlık hakkının beyaz eşya gibi alınıp satılan bir işe döndürüldüğünü dile getirdi. Tanıdığı bir çok kişinin parasızlıktan dolayı hastanelere senet imzalayıp bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Poyraz, buna karşı herkesin üzerine düşeni yapmasını istedi.
Sendikalaştıkları için patron tarafından işten atılan ve 301 gündür direnişte olan Sinter Metal İşçilerinden Ümit Aydın işsiz kaldıkları için paralarının olmadığını belirtti. Sigorta süreleri geçtiği için hastalandığında hastaneye gitmeyi aklından bile geçiremediğini dile getiren Aydın, “Eşim 3 aylık hamile ve her muayenede 35 lira ücret ödemek zorundayım. İnsan sağlığı da paralı hale getirildi. Bunun için mitingde yerimizi alacağız” diye konuştu.
GENÇLER MİTİNGDE OLACAK
Emek Partisi Ümraniye İlçe örgütü, Emek Mahallesi’nde bir grup gençle toplantı yaptı. İşsizlik, kriz ve gençlerin sorunlarının tartışıldığı toplantının ardından gençler, yarın yapılacak olan mitinge “iş ve sağlık hakkı” talebiyle katılma kararı aldı.


MİTİNGE ÇAĞRI
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, sağlık örgütlerinin çağrısıyla yarın Kadıköy’de düzenlenecek mitinge çağrı yaptı. Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen platform üyeleri, sağlık politikalarından rahatsız olan herkesi mitinge katılmaya çağırdı. “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” pankartı arkasında bir araya gelen platform üyeleri adına açıklamayı, TMMO İl Koordinasyon Kurulu’ndan Dinçer Mete yaptı. Mete, halkın tüm tepkisine rağmen 1 yıl önce yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın halkı mağdur etmeye devam ettiğini dile getirdi. Yasayla beraber başlayan uygulamaların haklılıklarını ortaya çıkardığını belirten Mete, sağlık örgütlerinin çağrısıyla yarın yapılacak mitinge tüm güçleriyle katılacaklarını söyledi. Herkesi mitinge katılmaya davet eden Mete, yasa geri çekilene kadar mücadelelerinin süreceğini ifade etti. Platform üyeleri, açıklamanın ardından İstiklal Caddesi’nde mitinge çağrı yapan bildiriler dağıttılar.


SAĞLIK İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GELDİ
İstanbul Saadetdere Mahallesi’nde emekçiler hükümetin sağlık politikalarını ve sağlık alanında yaşanan olumsuz gelişmeleri tartışmak için bir araya geldiler. FASOLLA Müzik Evi’nde yapılan toplantıya 45 kişi katıldı. SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer’in katıldığı toplantıda 10 yıllardır süren sağlık politikalarının geldiği nokta üzerine konuşuldu. Konuşmasında sağlık alanının iyice içinden çıkılmaz bir hal alarak halka eziyet haline dönüştüğünü belirten Tuncer özellikle yavaş yavaş hayata geçirilen aile hekimliği uygulamasının ilerde çok büyük sıkıntılara yol açacağını ifade etti. Ayrıca son 1 yıldır hayata geçirilen ve hastalardan alınan katkı pay uygulamasının eczaneler aracılığıyla tahsil edilmesinin hasta ile eczacı arasında gerilimler yaşattığını dile getiren Tuncer eczacıların da bu durumdan oldukça şikayetçi olduklarını söyledi.
Katılımcılardan bir öğretmen de söz alarak ilaç şirketlerinin daha fazla kâr etmesi amacıyla bir çok ilacın parasının devlet tarafından ödenmediğini ve market ilaç uygulaması yoluyla da eczanelerin devre dışı bırakılmak istendiğini söyledi.
Toplantının sonunda sağlıkta yıkıma yol açan tüm bu uygulamaların ortadan kalkması ve halkın yararına sağlık politikaların uygulanabilmesi için herkesin birlikte hareket etmesi ve örgütlü olmasına yapıldı. Toplantı 18 Ekim’de Kadıköy’de yapılacak olan mitinge katılım çağırısıyla sona erdi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Murat Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Antalya’nın bir diğer yüzü

SONRAKİ HABER

‘Enerjide dışa bağımlılık ekonomide ciddi baskı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...