18 Ekim 2009 00:00

Ya bildikleri ve yaptıkları?

Emniyet Müdürlüğü bir kez daha gündemde. Bu kez görevden alınan isim, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim: Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek. Peki Akyürek yargılanacak mı? Bildikleri gün yüzüne çıkacak mı?

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin ardından gündeme geldi ve çok tartışıldı. Rahip Andrea Santoro cinayeti ve TAYAD’lılara linç girişimi de onun görev bölgelerinde gerçekleşti. Tartışmalara rağmen uzun süre korunan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, önceki gün sürpriz bir şekilde görevden alındı.
ATALAY BİLDİRDİ
İstihbarat Dairesi’nde yaklaşık 4 yıl görev yapan Akyürek, dün sabah günlük olağan görüşmelerini yapmak amacıyla makamından ayrılarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne geldi. Akyürek, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal’la birlikte İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın makamına geçti. Atalay, günlük bilgilendirme öncesinde Akyürek’e görevden alındığını açıklayarak tebliğ etti ve görevi Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal’a devretmesini istedi.
YENİ GÖREVİ NE OLACAK?
Görevden alınmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da onay verdiği Akyürek, ‘kızak görev’ olarak tanımlanan ‘merkez emniyet müdürü’ yapıldı. Akyürek’in önümüzdeki günlerde başka bir aktif göreve atanacağı iddia ediliyor. Bursa’da açıklama yapan Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da, “Devlette devamlılık esastır. Bundan 2 ay önce de 17 daire başkanının görev yerlerinde değişiklik yapılmıştır. Bu arkadaşımız da görevini yerine getirmiştir” dedi.
HEP GÜNDEMDEYDİ
Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de katledilmesinin ardından tüm dikkatlerin odaklandığı Akyürek’in meslek hayatı skandallara sahne oldu. Akyürek’in Trabzon’da görev yaptığı 3 yılda art arda çarpıcı olaylar yaşandı. Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal, McDonalds’a bomba attı. Sürekli tehdit aldığı kamuoyuna yansıyan Rahip Santoro, 2006’da öldürüldü. TAYAD’lı bir grup, Trabzonlular tarafından linç edilmek istendi.
HEP KURTULDU
İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmasından bir süre sonra Dink’in öldürülmesi, dikkatlerin yine Akyürek’e odaklanmasına yol açtı. Hayal’i azmettiren Erhan Tuncel’in, Akyürek döneminde “polis muhbiri” yapıldığı ortaya çıktı. İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde, Trabzon’dan gelen “Dink öldürülecek” uyarılarına rağmen gerekli önlemleri almadı. Ancak Akyürek’e ilişkin tüm suç duyuruları sonuçsuz kaldı.
Akyürek’in ‘görevini ihmal ettiği’ yönündeki Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı Raporu’na Erdoğan’ın olur vermesiyle Akyürek hakkında ön inceleme başlatıldı. Ancak bu inceleme henüz tamamlanmadı.
Akyürek, ayrıca tele kulak skandalıyla da gündeme gelmişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuraran Akyürek, tüm Türkiye’deki telefon, internet ve faks haberleşmesine ilişkin kayıtların Emniyet İstihbarat’a verilmesini talep etmiş, mahkeme de bu talebi kabul etmişti. (İstanbul/EVRENSEL)

GECiKMiŞ KARAR
Dink Ailesinin Avukatı Fethiye Çetin, Akyürek’in görevden alınmasını, “Gecikmiş ama doğru bir adım” olarak yorumladı. Çetin, “Dink cinayetinde ihmali olan kişilerin görev yerlerinde kalması yanlıştı. Eğer görevden alınmazlarsa, belgeye ulaşmada ve gerçeğe ulaşmada başarılı olunamayacağını söyledik. Nitekim süreç de öyle gelişti” dedi.
“Hrant Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” İsimli Kitabın Yazarı Nedim Şener, Akyürek’in değil o dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer’in durumunun da aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Barış grupları pazartesi Türkiye’de

SONRAKİ HABER

ACLIKTAN ÖLUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...