18 Ekim 2009 00:00

Petrol-İş’ten ortak mücadele çağrısı

PETROL-İŞ Sendikası, Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesi açıklandı. Sendikanın genel merkezinde cuma günü yapılan toplantının açılışında konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Paylaş

PETROL-İŞ Sendikası, Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesi açıklandı. Sendikanın genel merkezinde cuma günü yapılan toplantının açılışında konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
Bir yılını geride bırakan krizin bütün dünyada büyük bir toplumsal yıkıma yol açtığını belirten Öztaşkın, ILO verilerine göre yaklaşık 60 milyon işçinin işinden olduğunu, bir milyara yakın emekçinin ise yoksulluk düzeyinin altında bir gelirle çalışmaya mecbur bırakıldığını ifade etti.
Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da öngörülen hedefler doğrultusunda 2010-2012 döneminde; esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılmaya çalışılacağını, yavaşlayan özelleştirme politikalarına yeniden hız kazandırılacağını, Kamu Yönetimi Reformu’nda düğmeye basılarak, yerel yönetimlerin hizmet alanlarının piyasaya daha fazla açılacağını, sosyal harcamalarda kısıtlamaya gidileceğini belirten Öztaşkın, “Tüm bu uygulamalar, krizde sermayenin çıkarlarını güvence altına alırken, emekçi kesimlerin yoksulluk ve işsizlik sorunlarını değil hafifletmek daha da ağırlaştıracaktır. Ülkemizin günü kurtaran değil; ekonominin ve halkımızın ihtiyaçlarını merkeze alan, bölgesel eşitsizlikleri gidermeyi amaçlayan bir programa ihtiyacı vardır” diye konuştu.
Genel Sağlık Sigortası uygulamasının birinci yılını doldurduğunu, daha birinci yılında, getirilen yeni sistemin iflas ettiğinin yetkili ağızlar tarafından itiraf edildiğini hatırlatan Öztaşkın, “Sağlık bütçesindeki bu deliğin kapatılması için hükümet, sermayeye aktarılan kaynak musluklarını kesmek yerine halkın cebine göz dikmiştir” dedi.
‘IMF-DB POLİTİKALARIYLA OLMAZ’
Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde ise sermaye saldırılarına karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı. Yeni saldırı yasalarının gündemde olduğu bir dönemde, IMF Dünya Bankası toplantılarına katılan Türk-İş ve Hak-İş’in eleştirildiği açıklamada, “İşçilerin elinde kalan son kazanımı kıdem tazminatının fona devredilmesi ve işçilerin birer köle gibi kiralanabilmesinin önünü açan Özel İstihdam Büroları düzenlemelerinin Meclis gündemine gelmesi de an meselesidir. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, emeğe karşı olası saldırıları püskürtmek ve kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı koymak için harekete geçmelidir” denildi.
Krizin etkilerinin her geçen gün daha derinden hissedildiğinin belirtildiği açıklamada, “Petrol-İş, işçisiyle işsiziyle, emeklisiyle, kadın erkek tüm emekçilerle birlikte sermayeye karşı ortak mücadele yollarının bulunması için elinden gelen her şeyi yapacağını bir kez daha beyan eder” denildi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Arkadaşlarına ‘geçmiş olsun’ dediler işlerinden oldular

SONRAKİ HABER

Çapa ve Cerrahpaşa’da kantinler kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...