19 Ekim 2009 00:00

Eğitimde özelleştirme ve Eyüp halk toplantısı

Eğitimde yaşanan sorunları tartışmak üzere geçtiğimiz günlerde bir halk toplantısı yapmaya karar verdik.

Paylaş

Eğitimde yaşanan sorunları tartışmak üzere geçtiğimiz günlerde bir halk toplantısı yapmaya karar verdik. İlçemizde bulunan okulların durumu içler acısı bir durumda ve öğrencisi, velisi, öğretmeniyle bütün bir halk paralı ve niteliksiz eğitimden şikayetçi. Sorunu yaşayan insanlarla yan yana gelerek bir tartışma platformu yaratıldığında, somut mücadele taleplerinin berraklaştığını ve örgütlenme eğiliminin güç kazandığını gördük. Gerçekleştirdiğimiz panel hem bileşenleri hem de tartışmaların içeriği bakımından son derece verimli geçti. Panel, bir panelden çok forum havasında geçti ve bir halk toplantısına dönüştü. Panele gelenler yaşadığı sorunları anlattı, çözüme dair fikirler öne sürdüler.
Panelde Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, eğitimin taraflı olduğunu belirtirken; araştıran, sorgulayan ve tartışan bir yaklaşımın yerine ezbere dayalı bir eğitim anlayışının uygulandığını söyledi. Eğitimde kalite ve nitelik sorunu olduğunu ifade eden Müftüoğlu, Türkiye’deki eğitimin toplumun ihtiyacına cevap vermek yerine, fabrikalara piyasaya eleman yetiştiren kurumlara dönüştürüldüğünü, okullarda yaşanan sorunların çözümünde velilerin, kendi aralarında dayanışma içinde olması gerekliliğine dikkat çekti.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şube Başkanı Hüseyin Güzelgül ise okullardaki zorunlu din derslerinin, AİHM’in kararına rağmen Aleviler üzerinde baskı oluşturacak şekilde devam ettirildiğini söyledi. Eğitim Sen 4 No’lu Şube Sekreteri Günay Deniz, öğrencilerin daha iyi bir eğitim için özel okullara yönlendirildiğini belirterek, “eğer bizler örgütlenirsek ve çocuklarımız için mücadele edersek bu gidişatı durdurabiliriz” dedi. Kayıt parası, fotokopi parası, spor parası, temizlik parası derken 40 kalemde öğrencilerden para toplandığını söyleyen Deniz, okul aile birliklerinin yaptığı tek işin para toplamak haline getirildiğini ifade etti.
Panelistlerin sunumlarının akabinde mikrofon öğrenciler, veliler, öğretmenlere bırakıldı. Herkesin hemfikir olduğu nokta bireysel çıkışların sorunları çözmediğidir. Bu nedenle birlikte hareket etmek için okul aile birlikleri, öğrenci veli dernekleri etrafında birleşilmesi gerektiğine tüm konuşmacılar dikkat çekti.
Bundan birkaç yıl önce üniversitelerin 4 yıllık bölümlerine bir çok öğrenci gönderen Alibeyköy Refhan Tümer Lisesi’nin, geçen yıl ÖSS’de “sıfır” çekmesi, Alibeyköy İMKB Ticaret Meslek Lisesi’nde de benzer bir durumun yaşanması, Alibeyköy Lisesi’nin ÖSS’de başarısızlığı, Alibeyköy Endüstri Meslek Lisesi’nin de diğerleri ile aynı hezimeti yaşaması herkesin dile getirdiği bir gündem oldu.
Panelde öne çıkan bir başka sorun da aynı mahalledeki iki okul arasındaki eğitim farkı. İkisinin de devlet okulu olmasına rağmen farklılık oluşması okullarımızı, eğitim hakkımızı sahiplenmek için önemli gerekçelerden birisi. Bir emekli öğretmenin söyledikleri ise hayli düşündürücü; “Parasız eğitim deniyor. Bir kaçı dışında özel okullarda da eğitim kötü. Veliler, aslında para ödeyerek kendilerini kandırıyorlar.” Başka bir öğretmen de Alibeyköy Endüstri Meslek Lisesi’nde sınıfların 70 kişilik olduğunu, öğretmenin de çok zor durumda olduğunu anlattı.
Panele Alibeyköy’ün Karadolap, Güzeltepe ve Çırçır Mahalleleri muhtarları da katıldı. Muhtarların ortak görüşü de giderek dibe vuran eğitim kalitesinin artırılması, eğitim sorunlarına tüm Alibeyköylülerin duyarlı olması gerektiği yönündeydi. Çırçır Mahallesi Muhtarı Yusuf Gül, “2 mahallemizde 30 bin nüfus var ama bir tane ortaöğrenim kurumu yok” diyerek yakınırken, Saya Yokuşu Mahalle Muhtarı Celal Düzgün, “Muhtarlığın önü yardım isteyen ailelerle dolup taşıyor, ben elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama bu işin çözümü için gelin birlikte dilekçeler hazırlayalım, belediyelere, kaymakamlıklara gidelim, bu iş sadece yardım dağıtarak çözülmez” diye çağrı yaptı. Güzeltepe Mahallesi Muhtarı Haydar Penaz da okullarının çatısının çökmek üzere olduğunu, ilgili kurumlara durumu bildirdiklerini ama incelemeden sonra içinde “eğitim görsünler, bir şey olmaz” dendiğini belirterek, “çocuklarımız bu kadar sahipsiz mi?” diye sordu.
Alibeyköy Okul Aile Birliği üyesi olan Hüseyin Ataçer, kendi okullarına bir başka okuldan 300 meslek liseli öğrencinin taşınmasına karar verildiğini ve bu durumun okulda eğitimi imkansız hale getireceğini belirterek yapacakları basın açıklamasına herkesi çağırdı. Çözüm için yeni okulların yapılmasını isteyen Ataçer, bir araya gelerek öğrenci veli derneğini kurmaları için diğer velilere çağrı yaptı.
Devletin ücretsiz kitap dağıtmasının da gündeme geldiği toplantıda velilerin bu uygulamadan da şikayetçi oldukları ortaya çıktı. Kitapların içeriğinin boş olduğunu söyleyen veliler, “Öğretmenler bize böyle diyor ve ek yardımcı ders kitabı almanız lazım diyorlar. Sonuçta bedava denen kitapların üzerine dünyanın parasını vermek zorunda kalıyoruz” diyerek tepkilerine ifade ettiler.
Alibeyköy’deki bazı okullarda seviye sınıflarının oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen toplantının katılımcıları, “çocuklarımız tembel-çalışkan, kayıt parası ödeyen-ödemeyen, zengin-fakir diye ayrıma tabi tutuluyor” diyerek çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu ifade ettiler.
Gerçekleştirdiğimiz halk toplantısında, her mahallede bu tür toplantıların devam ettirilmesi ve daha geniş kalabalıklarla sorunların birlikte tartışılmasına karar verildi. Toplantıda ortaya çıkan başlıca talepler ise şunlardı;
* Parasız eğitimin uygulanması
* Öğrenci veli derneğinin kurulması
* Okullara sözleşmeli değil, kadrolu öğretmenlerin atanması
* Okul Aile Birliklerinin kuruluş amacına uygun hale yeniden dönüştürülmesi
* Alibeyköy’e bir Endüstri Meslek Lisesi ve dört yeni ilköğretim okulunun yapılması
* Din derslerinin seçmeli değil de tamamen kaldırılması
* Deprem hasarlı okulların bir an önce elden geçirilmesi
* Sınıf mevcutlarının düşürülmesi için yeni dersliklerin açılması.
ÜNSAL TÜRKOĞLU - EMEP Eyüp İlçe Başkanı
ÖNCEKİ HABER

Ceylanlar öldürülmesin

SONRAKİ HABER

Buzlar diyarından geldi, Aya İrini’yi ısıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa