19 Ekim 2009 00:00

İran Devrim Muhafızları’na saldırı

İran’ın güneydoğusundaki, Afganistan ve Pakistan sınırındaki Sistan Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları’nı hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi.

Paylaş

İran’ın güneydoğusundaki, Afganistan ve Pakistan sınırındaki Sistan Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları’nı hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda, aralarında üst düzey komutanların ve sivillerin de olduğu 50’den fazla kişi öldü, 40 kişi yaralandı.
İran’ın resmi haber ajansı İRNA ve Devlet televizyonu Press TV’nin haberine göre, Sistan-Belucistan’de dün sabah yapılması planlanan bir toplantının hazırlıkları sırasında düzenlenen saldırıda, Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan Vekili Tuğgeneral Nurali Şuşteri’nin de aralarında bulunduğu 6 üst düzey komutan, hayatını kaybetti. Toplantının bölgedeki ayrılıkçı hareketlere karşı birlik, beraberlik içerikli olduğu ve aşiret temsilcilerinin de katılmasının planlandığı belirtildi. İRNA, İranlı komutanların, ülkenin Pakistan ile sınır Pişin bölgesine bir görüşme için gittiklerini; intihar bombacısının, İranlı yetkililerin arabasına yaklaşarak kendisini patlattığını aktardı.
Haberde, saldırıda ölenler arasında, Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Nur Ali Sustari, Devrim Muhafızları’nın Sistan Belucistan Komutanı General Muhammed Zadeh, İranşar kenti Devrim Muhafızları komutanı ile Emir El Momenin kentinin birlik komutanının da bulunduğu belirtildi.
Press TV, saldırganın, üzerindeki patlayıcıları, birliğin üst düzey komutanlarının olduğu bir toplantıda patlattığını duyurdu.
TAHRAN ABD’Yİ SUÇLADI
Devrim Muhafızları tarafından yayımlanan bildiride, saldırının bölgedeki halklar ve mezhepler arasındaki birlik ve beraberliği hedef aldığı belirtildi. Saldırının vahşi ve insanlık dışı olduğu belirtilen bildiride, saldırının arkasında yabancı unsurların olduğuna dikkat çekildi. İran yerel medyasında yer alan Devrim Muhafızları’nın açıklamasında, “Saldırıda, küresel ukala bağlantılı yabancı güçlerin eli var” denildi. İran, sıklıkla ABD’ye atıfta bulunmak için ‘küresel ukala’ ifadesini kullanıyor.
Press TV’ye konuşan yetkililer ve uzmanlar, saldırının ardında Sünni direnişçiler olduğunun sanıldığını söylediler.
İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise saldırıyla ilgili doğrudan Washington yönetimini suçladı. Laricani, “Bu son terör saldırısını ABD’nin siyasetinin sonucu olarak görüyoruz. Bu da ABD’nin ülkemize yönelik husumetinin bir göstergesidir” dedi. Yetkililer, son yıllarda Devrim Muhafızları’na yönelik en büyük saldırı olarak nitelendirilen saldırının ardında ayrılıkçı Cundullah örgütünün olabileceğini söyledi.


DEVRİM MUHAFIZLARI?
İslami Devrim Muhafızları Ordusu, İran İslam Cumhuriyeti’nin silahlı kuvvetlerinin en büyük kolu. İran İslam Devrimi’nin ilk günlerinde Ayetullah Humeyni, bu kurumun kuruluş emrini verdi ve Mayıs 1979’da bu ad ile faaliyet gösteren 3 ayrı kolun birleşmesi ile resmen kuruldu.
İlk günlerde bu kurumun kuruluş amacının ülkede devrim sonuçları olarak hüküm süren emniyetsizliğin ve kargaşanın bastırılması, evlere ve köylere huzurun ve asayişin geri getirilmesi olarak açıklansa da, aslında gerilla tarzı yapılanmasından kuruluş amacının devrime karşı bir karşı devrim oluşmasını engellemek ve devrimin asıl amacı olan kriterlere uygun bir rejime ulaşmayı sağlamak olduğu belirlendi.
İran’da gün geçtikçe resmi ordunun sınırları, görevleri ve imkanları azaltılıp Muhafızlar ordusunun gücü artırıldı. Devrim Muhafızları, 2009 cumhurbaşkanlığı seçiminde, 2005’te olduğu gibi Mahmud Ahmedinecad’ı destekledi.
İran’da zorunlu olan askerliğin büyük oranda bu kurumda yapılması, 2005 yılında patlak veren A.B.D. Dış İşleri Bakanlığı’nın bu kurumu uluslararası terörist örgütler arasında göstermek istemesi, bu kurumda zorunlu askerliğini yapmış olan gençleri ciddi bir sıkıntıya sokmuş, ülkede skandal yaşatmıştı.
Besic gibi seçkin birliklerden oluşan Devrim Muhafızları Ordusu, 125 bin asli, 300 bin yedek askerden oluşuyor. Devrim Muhafızları’nın komutanı, Tümgeneral Muhammed Ali Caferi.


CUNDULLAH ÖRGÜTÜ?
Cundullah (Allah’ın Askerleri), geçtiğimiz mayıs ayında Zahidan kentinde bir Şii camiine düzenlenen ve 25 kişinin öldüğü, 119 kişinin yaralandığı saldırıyı da üstlenen Sünni ayrılıkçı örgüt. Sistan Belucistan eyaletinde Abdulmelik Rigi liderliğindeki örgüt ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar oluyor. İran, örgütün ABD tarafından desteklendiğini savunuyor, Washington ise suçlamaları reddediyor. Cundullah, İslam Cumhuriyeti’ndeki Sünni azınlığın haklarını savunduğunu söylüyor.
Çoğunluğu Sünni Müslümanlardan ve Belusci halkından oluşan Sistan Belucistan, sık sık güvenlik güçleri ile Sünni direnişçiler ve uyuşturucu kaçakçıları arasındaki çatışmalara sahne oluyor.
ÖNCEKİ HABER

Rusya’da AvtoVAZ krizi sokağa taştı

SONRAKİ HABER

Ceylanlar öldürülmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...