19 Ekim 2009 00:00

Teslim olmak için değil barış için...

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine gelecek olan ‘Barış Grupları’ bugün Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapacak. Kitlesel bir şekilde karşılanacak olan Barış Grupları’nın gelişine ilişkin...

Paylaş

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine gelecek olan ‘Barış Grupları’ bugün Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapacak. Kitlesel bir şekilde karşılanacak olan Barış Grupları’nın gelişine ilişkin açıklamalarda bulunan siyasi parti temsilcileri, sendika ve kitle örgütü temsilcileri, bu girişimin barış umutlarının yeşermesi için oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, 1999’da Türkiye’ye gelen grubun başına gelenlerin bu grubun başına da gelmesinin süreci olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundular. Maxmur’dan gelecek olan grubun sözcülerinden Nurettin Turgut, günlerdir basında çıkan ‘Teslim oluyorlar’ haberlerine tepki göstererek, “Teslim olmaya değil, barış ve kardeşlik için geliyoruz” dedi. Kandil’den gelecek olan 8 kişilik grup da bugün Habur’dan Türkiye’ye giriş yapacak.
KİTLESEL KARŞILAMA
Habur Sınır Kapısı’ndan giriş yapacak olan Maxmur ve Kandil ‘Barış ve Demokratik Çözüm Grupları’, DTP eş başkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna’nın da aralarında bulunduğu kalabalık bir kitle tarafından karşılanacak. Barış Gruplarına ilişkin özel yetkili bir savcı ve hakimin Şırnak’a gönderildiği belirtilirken, Şırnak Valisi Ali Yerlikaya da, DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ile görüştü. Günlerdir bölge illerinde hazırlıklar sürerken, Silopi’de heyecan büyük. Silopi’de halka, beyazlara bürünerek karşılamanın yapılacağı meydana gelme çağrısı yapılıyor. Barış Grupları’nın sabah 10.00’da Habur’dan giriş yapmaları beklenirken, Silopi’ye çok sayıda polis ve askerin sevk edildiği öğrenildi. Barış Grupları’na ilişkin özel bir savcı ve hakim görevlendirilerek Şırnak’a gönderildi.
MAXMUR GRUBU: BARIŞ İÇİN GELİYORUZ
Mahmur Mülteci Kampı’ndan gelecek olan barış grubu belli oldu. 4’ü çocuk 26 kişiden oluşan Demokratik Çözüm ve Barış Grubu barış taleplerini içeren bir dosyayı Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis’e iletilmek üzere yetkililere teslim edecek. Barış grubu Ankara’ya da giderek Meclis’e taleplerini iletmeyi hedefliyor. Maxmur Mülteci Kampı’ndan gelecek olan barış grubuna 1999 yılında Şemdinli’den Türkiye’ye gelen birinci barış grubu üyesi Seydi Fırat da eşlik edecek. Grubun sözcülerinden Nurettin Turgut, “Maxmur Barış Grubu olarak, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi için Türkiye’ye gidiyoruz. Teslim olmak için gitmiyoruz, barış elçileri olarak gidiyoruz. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Türkiye Meclisi, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri ile, insan hakları örgütleri ile görüşmeler yapacağız. Ülkemizi çok seviyoruz, ancak onurlu ve özgür bir şekilde yaşamak istiyoruz” dedi.
BÖLGE’DE HEYECANLI BEKLEYİŞ
Barış gruplarını karışlamak için bölgenin birçok ilinde hazırlıklar yapıldı. Van’da, bugün Belediye Garajı yanındaki alanda saat 10.00’da şölen düzenlenecek. Cizre, Yüksekova, Tatvan ve bölgenin birçok il ve ilçesinde şinlikler ve yürüyüşler düzenlenecek.
AVRUPA GRUBU İSTANBUL’A GELECEK
Avrupa’daki grubun hangi gün geleceği henüz netleşmezken, İstanbul’a gelecek olan grubu karşılama hazırlıkları sürüyor.
Barış gruplarını karşılamak için Fatih’te “Barış Çadırı” kurarak ve geceyi nöbet tutarak geçirecek olan DTP’liler, Avrupa’dan gelecek grubun inmesi beklenen İstanbul Atatürk Havaalanı’nın önünü ise miting alanına çevirmeyi amaçlıyor. Avrupa’dan gelecek olan barış grubunu ise yaklaşık 100 kişilik bir avukat heyeti karşılayacak. Bugün gelecek olan ilk grubun Silopi’den giriş yaptığı saatlerde, Taksim’de kitlesel bir yürüyüş yapılacak. Yürüyüş ve karşılamalara demokratik kitle örgütleri ve bazı siyasi partiler de destek verecek.


‘SAMİMİYET GÖSTERGESİ OLACAK’
Grupların gelişini değerlendiren Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Edip Yaşar, bunun barış süreci için atılan tarihi bir adım olduğunu ifade ederek, “Gruplara yaklaşım hükümetin Kürt sorununun demokratik çözümü konusundaki samimiyetinin göstergesi olacak” dedi. Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan ise “Bu bir iyi niyettir. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor” dedi. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da grupların gelmesinin barışa büyük katkı sağlayacağını ifade etti. KESK Şanlıurfa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sıtkı Dehşet, “Barış fırsatının bu defa iyi değerlendirilmesini umut ediyoruz. Bu adım barışa umut besleyenleri umutlandırmış ve heyecanlandırmıştır” dedi. MAZLUMDER Şanlıurfa Şube Başkanı Meral Dervişoğlu “Bu adımı olumlu ve önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” derken, İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Sedat Gözkıran ise Türkiye ve bölge barışı açısından bu grupların gelişinin Kürt tarafının ne kadar samimi olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti. Gözkıran, “Umarız gelecek barış grupları 10 yıl önceki akıbeti yaşamaz ve barışın amacına hizmet edecek bir biçimde karşılanırlar” dedi.



GRUPLARIN TALEPLERİ
Büyük tartışma ve beklentilerle Türkiye’ye bugün giriş yapacak olan Barış Grupları birlikte getirdikleri mektuplarla taleplerini dile getirecekler. Talepler özetle şöyle:
* Operasyonların durdurulması, çift taraflı çatışmasızlık ve ateşkes.
* Öcalan’ın yol haritasının açıklanması ve muhataplarına verilmesi.
* Anayasa’yla ilgili tartışmaların başlaması.
* Kürt kimliğinin anayasal güvence temelinde tanınması, yaşatılması; Kürt dilinin her yerde özgürce konuşulması, geliştirilmesi; toplumun çocuklarına Kürtçe isim verebilmesi, anadillerinde eğitilebilmeleri; Kürt kültürünün tarihinin, sanatının özgürce yaşanabilmesi.


DTP: ÖNEMSİYORUZ
DTP eş başkanları Emine Ayna ve Ahmet Türk, PKK’nin eylemsizlik kararı almasını ve Türkiye’ye barış grubu gönderecek olmasını önemsediklerini belirterek, “Türkiye 10 yıl sonra yeniden önemli bir fırsat yakalamış durumdadır. Bu fırsatın heba edilmemesi gerekir” dediler. Ayna ve Türk yaptıkları yazılı açıklamada, PKK’nin Abdullah Öcalan’ın talebi üzerine Türkiye’ye barış grubu gönderme kararı aldığını belirttiler. Eş başkanlar, askeri operasyonların devam etmesine ve sınır ötesi operasyon tezkeresine rağmen PKK’nin eylemsizlik kararı alması ve barış grubunun gelecek olmasının doğru okunması gerektiğine işaret ettiler. 1999’da da barış gruplarının Türkiye’ye geldiğini, ancak gelenlerin cezaevlerine gönderildiğini hatırlatan Türk ve Ayna, 10 yıl sonra tekrar barış elçilerinin Türkiye’ye gelecek olmasının iyi değerlendirilmesini istediler. “Kürtlerin bu barışçıl tavrının, onurlu girişiminin ve demokratik siyasete olan inancının, hükümet tarafından çok iyi görülmesi ve aynı samimiyette yaklaşılması gerekir” diyen eş başkanlar, 19 Ekim Pazartesi günü, Şırnak’ın Silopi ilçesinde gelecek barış gruplarını karşılayacaklarını dile getirdiler.


EMEP: ÇÖZÜME DAİR ATILMIŞ BİR ADIM OLARAK GÖRÜLMELİ
Barış Gruplarının gelişine dair bir açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, Kürt hareketinin bu girişimiyle bir iyi niyet gösterdiğini dile getirerek, hükümetin bu girişim karşısında alacağı tutumun, Kürt sorunu karşısındaki gerçek tutumunun da göstergesi olacağını belirtti. 10 yıl önce gelen barış grubunun tutuklamalarla karşılaştığını hatırlatan Köroğlu, bu sefer gelen gruba karşı aynı tutumun alınmaması gerektiğini söyledi. Köroğlu, “Barış gruplarının gelişi, sorunun çözümüne ilişkin atılmış somut bir adımdır” dedi. Bu tür girişimlerin, basın ve çeşitli yetkililer tarafından ‘Çözülüyorlar’ şeklinde açıklamalarla izah edilmesinin, sorunun çözümüne katkı sunmayacağını belirten Köroğlu, “Barış ve diyalog yolunun açılması, silahların susması ve demokratik adımların atılması için bu kez sağduyuyla hareket edilmelidir” dedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

AKP açısından turnusol işlevi görecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...