19 Ekim 2009 00:00

İlaçta ya ‘al’ ya da ‘öl’ dönemi başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eşdeğer ilaçta yeni düzenlemeyi öngören genelgesi, bugün yürürlüğe girdi. Eczacı odaları, aslında birbirinin aynı olmayan (eşdeğer) ilaçların da ‘muadil’ ilaç kapsamına alınmasının...

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) eşdeğer ilaçta yeni düzenlemeyi öngören genelgesi, bugün yürürlüğe girdi. Eczacı odaları, aslında birbirinin aynı olmayan (eşdeğer) ilaçların da ‘muadil’ ilaç kapsamına alınmasının, ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını, halk sağlığını tehdit edeceğini bildirdi. Genelgenin iptali için yasal işlem başlatıldığı bildirildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tasarrufun yolunu kalp, mide ve tansiyon hastalarında buldu. SGK, giderlerini düşürmek için yeni bir tebliğe imza attı. Buna göre bugünden itibaren farklı etken maddeleri içerse de aynı hastalık için yazılan ilaçlar eşdeğer ilaç olarak kabul edilecek. Halk sağlığını tehdit eden yeni uygulama ile hastalar ya en ucuz ama doktorun kendisine yazdığı etken maddeleri tam olarak içermeyen ilacı alacak, ya da 20 TL’yi bulan fark ödeyecek.
Tansiyon, kalp ve mide ilaçlarında 2 yıllık raporla sağlık ocaklarından ilaç yazdırmayı da bitirecek. Tebliğ ile artık sadece kardiyoloji, endokrinoloji ve nefroloji uzmanlarının yazacağı ilaçlar ödenecek.
BİLİMSEL ANLAMDA EŞDEĞER DEĞİL
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, “Genelgedeki tanıma göre hastalarımıza eşdeğeri diye sunmamız dayatılan ilaçlar, aslında bilimsel anlamda eşdeğer olmayacaktır. Alım gücü olmayan hastalarımız eşdeğer olmayan ucuz ilacı kullanacaktır” dedi.
Kalp ve tansiyon ilaçlarının tümüne yakınının nefroloji, endokrinoloji ve kardiyoloji hekimleri tarafından düzenlenmesi koşulu getirildi. Bunun hastaların ilaca ulaşmasını zorlaştıracağını kaydeden Güngör, “İstanbul’da bile devlet hastanelerinin çoğunda 3 uzman hekimden biri bulunmuyor. Anadolu’daki hastaların bu hekimlerin bulunduğu kuruluşlara ulaşmaları ise neredeyse imkansız” dedi.
KARDİYOLOG KAÇ İLÇEDE VAR?
Tebliğ ile hastanın ilaca ulaşması da zorlaştırılıyor. Tansiyon, mide ve kalp ilaçlarının bundan sonra sadece kardiyoloji, nefroloji ve endokrinoloji uzmanlarınca yazılabileceğini belirten tebliğ, Türkiye gerçeklerine uymuyor. TEB açıklamasında bu noktanın altı çizilerek, “Çoğu ilçede, köyde değil kardiyalog, pratisyen hekim bile bulmak mümkün olmuyor. Hastalarımızı il merkezlerine taşıyacak, hastane kapılarına yığacak bu uygulama, tasarruf değil, olsa olsa yıkım olabilir” denildi.
“Daha önce 2 yıllık raporunu sağlık ocağına götürerek ilacını reçeteye yazdıran bir kalp hastası, bu genelgeden sonra bu 3 konuda uzman hekimden birinin bulunduğu hastanelere gitmek zorunda kalacak” diyen İstanbul Eczacı Odası ise şu açıklamayı yaptı: “Hasta reçeteyi hastanede yazdıracağı için ödeyeceği muayene katılım payı çok daha yüksek olacak. Şu anda İstanbul’daki devlet hastanelerimizin birçoğunda bile bu 3 konuda uzman hekimden biri bulunmazken, Anadolu’daki hastalarımızın bu hekimlerin bulunduğu kuruluşlara ulaşmaları neredeyse imkansız.
SGK, tasarruf adı altında getirdiği düzenlemeyle hastalarımıza ‘ya öl ya da ilacını paranla al’ demektedir.”


ÇARPICI ÖRNEKLER
ARB Grubu tansiyon ilaçlarından bir örnek vermek gerekirse, bu gruptaki farklı etken madde içeren ilaçların tümü aynı sepette toplanıyor.
* Bunlardan en ucuzu Sarvas adlı ilaç. Bu ilacın fiyatı 15.46 TL. SGK bu rakamın yüzde 15 üstü olan 17.78 TL’yi bu grupta ödeyeceği en üst limit olarak belirliyor. Bu durumda doktorunuz tansiyonunuzun ancak Olmetec adlı ilaçla düşeceğini düşünerek bu ilacı size yazdıysa, pazartesi günü eczaneye gittiğinizde ya fiyatı 37.86 TL olan Olmetec için 20 TL’lik bir fark ödeyeceksiniz, ya da Sarvas’ı fark ödemeden alacaksınız.
* En fazla kullanılan tansiyon ilaçlardan biri olan 31.16 TL’lik Diovan isimli ilacın yerine 15.46 TL’lik Sarılen, 37 TL’lik Hiporsan yerine 16 TL’lik Losartin isimli ilaç ödenecek, aradaki fiyat farkı hastanın cebinden çıkacak. Fark vermek istemeyen hasta ise aynı etkilere sahip olmayan ucuz ilacı içmek zorunda kalacak.
Eczacılar, “Bu iki ilacın tek ortak noktası, ikisinin de tansiyon ilacı olması; bileşimleri, yan etkileri, etken maddeleri farklı. Ancak parası olmayan hastalara ister istemez yanlış ilaç vermek zorunda kalacağız” diyor.


BUNLAR NASIL AYNI GRUPTA YER ALIR?
Genelgeye göre tansiyon ilaçları da birbirine eş tutuluyor.
Oysa her ilacın farklı kullanım alanları bulunuyor.
Buna göre;
*Beta blokerler: Daha genç hastalarda altta yatan kalp hastalığı varsa,
*Kalsiyum antagonistleri: Diyabetik hastalarda ve felç geçirme riski olan hastalarda,
*Ace inhibitörleri: Böbrek yetmezliği riski taşıyan hastalarda ve diyabetiklerde,
*Diüretikler: Genelde her hastada diğer ilaçlarla kombine edilerek kullanılır.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

SONRAKİ HABER

PETKİM’de de krizin etkileri hissediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...